Studentliv

Published on October 5th, 2014 | by Helle Malene Bendiksen

HAR DU TANKER OM Å REISE PÅ UTVEKSLING?

Hvert år er det rundt 700 studenter fra Universitetet i Bergen som reiser på utveksling. UiB har flere hundre avtaler med anerkjente universiteter over hele verden, og har derfor med stor sannsynlighet noe som vil passe for alle som ønsker å oppleve studielivet utenfor Norge. Nedenfor er en liten oversikt over spørsmål som ofte dukker opp i forbindelse med utvekslingsprosessen.

Hvorfor reise på utveksling?
Det er mange gode grunner til at du som student bør tenkte på å ta deg et opphold i utlandet. Først og fremst er et utvekslingsopphold en veldig god erfaring å ta med seg videre, både for videre studier og senere i arbeidslivet. Arbeidsgivere ønsker ofte at eventuelle ansatte skal ha hatt et opphold utenfor Norge for å håndtere språk, nye mennesker, andre kulturer og nye utfordringer bedre. Du får sjansen til å sette et egen preg på din utdanning og du har muligheten til å lære et nytt språk. Det å komme til et nytt universitet med et annet system og andre læremetoder kan også være en god erfaring å ha med videre for både deg selv og dine medelever når du kommer tilbake til Norge. I tillegg gjennomføres utveksling ofte når du har frie studiepoeng, slik at du helt fritt kan velge de fagene som interesserer deg mest på et nytt og spennende universitet. Et semester i utlandet vil kanskje gi deg et form for avbrekk og en ny giv til å fortsette når du kommer tilbake, og ikke minst vil du bli kjent med mange nye mennesker og skaffe nettverk i andre deler av verden!

Når i studieløpet kan jeg reise?
Du kan reise på utveksling hvis du tar enten en bachelor- eller mastergrad på universitetet. Du må ha 60 studiepoeng for å kunne reise ut, men det er forskjellig fra de ulike studieretningene når det passer best med et utvekslingsopphold. Snakk med studieveileder når det passer best for deg i ditt studieløp og hvilke emner du eventuelt kan ta. Husk at du må ha faglig godkjenning før du kan reise. Skjemaet for forhåndsgodkjenning finner du på nettsiden og må leveres til UiB i god tid før reisen.

Hvor kan jeg reise?
UiB har som nevnt tidligere flere hundre avtaler med universiteter verden over. Du kan for eksempel reise til England, Australia, Hawaii, USA, Sør-Afrika og Svalbard. Utvalget av universitetene er fordelt mellom ulike avtaler og program. Gjennom UiB kan du reise på utveksling gjennom en bilateral avtale (utveksling utenfor Europa), Erasmus-programmet (innenfor Europa), Nordplus og Nordlys (utveksling i Norden), eller AEN og MAUI som tilbyr friplasser til Australia og Midt-Amerika. Gå inn på UiB sine nettsider for å se hvilke universitet de forskjellige avtalene tilbyr, og hvilket som passer for ditt studie. Enkelte universitet krever en engelsktest som du må organisere på egenhånd hvis du har karakter under 4 fra videregående.

Hvordan søker jeg?
Søknadsskjema og informasjon finner du på UiB sine nettsider. Skjemaet må leveres i ”Glasshuset” og fristen for å søke på utveksling for både kommende vår- og høstsemester er 1. februar. I tillegg er suppleringsfrist for utveksling på våren 1. september.

Har jeg råd til å reise på utveksling?
Mange universitet krever skolepenger hvis du ikke har fått tildelt en friplass. Du vil motta støtte fra Lånekassen for å dekke skolepengene, hvor noe vil bli omgjort til lån. Økonomisk sett klarer norske studenter seg veldig greit i utlandet, da de fleste andre land har lavere husleie og generelle kostnader enn hva vi er vant til her hjemme.

 Forsikring?
Som utvekslingsstudent er det sterkt anbefalt å ha forsikring. En vanlig reiseforsikring gjelder ofte kun for 3 måneder utenfor Norge, og vil da ikke være tilstrekkelig for hele oppholdet. Anbefalte forsikringer for studenter i utlandet er blant annet ANSA og GOUDA. Du kan finne informasjon om disse og hvilken som passer best for deg på nettsidene deres.

Hva skjer hvis jeg stryker i et eller flere fag?
For de fleste studenter går det veldig greit å gjennomføre fag og eksamener på utveksling, men en kan også stryke. Det som da skjer er at stipend for antall studiepoeng som ikke blir godkjent under oppholdet, blir omgjort til lån.

 Hva må jeg gjøre for å få godkjent oppholdet?
Når man er ferdig på utveksling må fagene du har tatt integreres i graden din på UiB. For å gjøre det må UiB motta original karakterutskrift som enten blir sendt automatisk fra lærestedet i utlandet til UiB, eller som du selv må ta ansvar for å bestille. Du må også fylle ut et innpasningsskjema som kan sendes til UiB eller leveres direkte i Infosenteret. Innpasningsskjemaet finner du på UiB sine nettsider.

Det er altså en del å sette seg inn i for å gjennomføre et utvekslingsopphold, men det er definitivt verdt det! Hvis du har flere spørsmål, kan disse sendes til utveksling@uib.no.

 

Erfaringer

IMG_0774

Sofie Bakkevig Valheim er 23 år og kommer fra Stavanger. Hun studerer geologi på UiB og begynte nå i høst på en mastergrad i kvartærgeologi. Sofie var utvekslingsstudent på University of Hawaii i Manoa våren 2014. Hun bodde i Honolulu sammen med 6 andre jenter fra UiB.

Kan du fortelle litt om hvordan det var å studere et halvt år på Hawaii?
– Det var fantastisk å studere på Hawaii! Jeg var ute etter noe nytt og annerledes, og det fikk jeg. Hawaii skiller seg ut i mengden av andre steder jeg har vært, og da spesielt med tanke på holdningen til folkene som bor der. De er alle veldig opptatt av ”Aloha-spirit” – som kan sammenlignes litt med Kardemommeloven! Alle er snille mot hverandre og ønsker alltid å hjelpe til, uansett om de kjenner vedkommende eller ikke.

Hvordan var det å bytte ut Bergen for et halvår?
– Det var veldig morsomt å være en del av livet på Hawaii, og vi ble tatt imot med åpne armer fra dag en. Stemningen er lett og avslappet, og står derfor i stor kontrast til hverdagen her hjemme. Vi storkoste oss der i 5 måneder, og hadde alltid noe å finne på!

Vil du anbefale utveksling til andre studenter?
Jeg vil definitivt anbefale utveksling til andre! Det er en av de beste opplevelsene jeg har hatt!

 Var det noen negative faktorer med utvekslingsprosessen?
– Det ble mye styr med studentforsikringen hos oss, ettersom forsikringen fra ANSA ikke ble godkjent på UHM.

Har du tips til andre studenter som ønsker å reise til Hawaii?
Hvis du reiser til Hawaii er det lurt å spleise på en bil sammen med noen andre! Det er ikke dyrt, og du får sjansen til å oppleve mye mer!

 

475127_10151408126676186_1710032052_o-1

Lorentze Hope Hornnes er 23 år og kommer fra Førde. Hun studerer molekylærbiologi på UiB og begynner på master til våren. Lorentze var på utveksling i Australia og studerte våren 2014 på James Cook University i Townsville. Hun bodde 5 minutter fra campus sammen med to andre jenter fra UiB, ei jente fra India og en gutt fra Kina.

Hva var det beste med å studere i Australia?
Det beste med å studere i Australia var definitivt varmen. Townsville ligger i nord og har et tropisk klima, hvor det sjeldent blir under 20 grader. Andre positive ting var at det er et engelskspråklig land på andre siden av jorda, og at befolkningen var så åpne og hyggelige.

Hva kunne JCU tilby som ikke UiB kan?
JCU hadde en samlet campus som i tillegg til det store universitet hadde både treningssenter, matbutikker, kafèer, frisør, utested for studentene, basseng og mye mer. Ellers var det jo mye sol der som Bergen ikke byr så veldig ofte på J

Hvilke erfaringer tar du med deg videre fra utvekslingsoppholdet?
Det var veldig greit å ha prøvd et annet skolesystem. Det var mye mer obligatorisk undervisning og mer arbeid gjennom semesteret med innleveringer og prøver. Dette ga et bredere karaktergrunnlag og la mindre press på avsluttende eksamen som telte maks 60%. Ellers hvor hyggelige ”Aussies” var og alt det som jeg opplevde!

Har du noen tips når det kommer til utveksling?
Vær nysgjerrig og tidlig ute med å finne ut hvor du ønsker å dra på utveksling, og snakk med andre studenter som har vært der før.

Vil du anbefale utveksling til andre?
Ja, absolutt!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑