Fakultetet

Published on October 5th, 2014 | by Anahita Sæland Khorasani

0

MASTEROPPGAVE – ET VANSKELIG VALG

Burde du etter fullført bachelor kjøre studieløpet helt ut og ta en master? Kanskje er en treårig bachelorgrad tilstrekkelig for å kapre drømmejobben? Dersom du har problemer med å finne ut hva du vil, er du ikke alene. 

Noen har valget av bacheloroppgave klart, mens andre ikke vet hvilken retning som er riktig for dem. Skal du velge ut i fra interesse eller etterspørsel på jobbmarkedet? Har du lyst å ta master i samme by som du er i, eller kanskje flytte til utlandet? Vil fremtidige arbeidsgivere gi deg betalt for to års ekstra slit på skolebenken? Å gå videre med en master kan gi deg mange fordeler, men før du komme i gang må du ta noen viktige valg hvor flere faktorer spiller inn.

 

I den anledning tok jeg tok kontakt med Jon Petter Furneé for å høre litt om hans erfaringer rundt valg av master og hvordan det har vært så langt. Jon Petter er født i Asker og høsten 2010 startet han sin bachelorgrad i petroleum- og prosessteknologi ved Universitetet i Bergen, hvor han tar master i reservoargeologi.

 

Først og fremst, hva syns du om UiB som universitet?
– Universitetet i Bergen har gjort en god jobb med å skape et godt og hyggelig læringsmiljø, og jeg har aldri angret på valg av studieretning eller universitet.

 

Hvorfor valgte du å ta master innenfor geologi?
– På bachelor valgte jeg å bruke mine valgfag på blant annet strukturgeologi og sedimentærgeologi, siden jeg syntes geologi var den spennende biten av petroleumsbransjen, og fordi fagene var krevd for å ta master i reservoargeologi. I løpet av min bachelor har jeg blant annet vært i Spania med sedimentologiklassen og i Houston med Ptex-13. Å få reise er jo så klart en bonus med å velge en retning der man må dra utenlands for å se ting. Vel… tror vi fleste kan si og enige i det!

 Hva går masteroppgaven din ut på?
I løpet av siste semester på Bachelor fikk jeg tilbud om å skrive masteroppgave for Uni CIPR (Centre for Integrated Petroleum Research) og være med på prosjektet ”Characterizing Carbonate Reservoirs using seismic reflection data: Integrated geological- geophysical workflows with special emphasis on the Paleozoic of the Barents Sea”. Jeg takket selvfølgelig ja. Masteroppgaven vil systematisere og organisere ulike typer paleokarstreservoarer som stammer fra kollaps av hulesystem. Planen er å lage et oppslagsverk over ulike scenarier og lage modeller i RMS for så å simulere fluidstrøm i modellene med Eclipse reservoarsimulator. De simulerte scenariene gir et oppslagsverk som verktøy slik at man kan sammenlikne produksjonsdata fra eksisterende felt med de simulerte modellene, og dermed kunne avgjøre morfologien til reservoaret.

 Har det vært givende så langt? Og vil du anbefale masteren til andre?
– Det er ganske stilig når man kommer i gang med ulike programvarer på pcen som gjør det mulig å visualisere ting i 3D. Personlig anbefaler jeg ikke én master fremfor en annen. Man må gå den retningen man selv føler man har mest lyst å gå og den retningen man føler mest mestring innenfor. Jeg var for eksempel den eneste på petroleumslinjen på mitt kull som valgte å gå geologiretningen.

 Hva kan du tenke deg å jobbe med i fremtiden?
– Det er ikke så mange med både matematisk og geologisk kompetanse, så mitt mål er å kunne fungere som et bindeledd mellom geologer og reservoaringeniører i en bedrift.

 

Synes du det er stor forskjell å ta master i forhold til bachelor?
– Jeg synes ikke det er så stor forskjell på master og bachelor. Kun at man kan velge fag litt mer fritt etter interesse, og at man får ta mer styringen over sin egen utdanning. Jeg trives enda litt bedre på master, for da er man ferdig med de mer generelle fagene.

 Og til slutt: trives du i Bergen by?
– Som østlending trives jeg godt her i Bergen når det er fint vær.

 De fleste er nok klar over av flere stillingstyper krever mastergrad på det aktuelle fagområde for at du skal være aktuell for jobben du søker på. En mastergrad vi gi deg fordelen ved at du får tilgang til en større andel av stillingene innenfor bransjen din.

 

Er du skolelei bør du kanskje finne deg en relevant jobb og sette deg et personlig mål om at du skal gå tilbake til studiene etter ett år. En annen sak som er viktig å huske på er at erfaring teller. Gode referanser og presentasjon på jobben spiller en stor rolle, og erfaring kan kompensere for manglende utdanning. Lederjobber finner på mange nivåer og er fortsatt innen rekkevidde selv om du velger å droppe masteren.

 

Har du lyst til å ta master og er god nok, bør du allikevel gjøre det med en gang. Ved å ta en master gjør man seg selv en stor tjeneste ved å fjerne en eventuell hindring senere i arbeidslivet, nemlig manglende utdanningsnivå. De fleste arbeidstakere i dag krever en master på mange av de mest interessante jobbene. I store selskaper er det ulike typer ”trainee-stillinger” som er blitt populære de siste årene. For å komme gjennom nåløyet vil derfor en mastergrad være en god ting å ha med seg i ryggsekken. Litt avhengig av stilling og bransje, vil det derfor i de fleste tilfeller lønne seg med en master.

 

 

Tags: , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑