Vitenskap

Published on October 5th, 2014 | by Angelica Bruntveit

0

THE WANDERING MIND DETECTOR

Å undersøke øynenes bevegelse i forhold til en tekst som leses (eye tracking) gjør det mulig å analysere hvor konsentrert leseren er.

Forskning utført av Kai Kunze ved Ozaka Prefecture University i Japan, viser at man også kan uthente informasjon om teksten som leses. I dag kommersialiseres teknologien brukt i eye tracking og i fremtiden vil det kanskje bli mulig å utvikle en detektor for studenter og arbeidsplasser som kommer med tilbakemelding om hvor konsentrert leseren er.

Se for deg at du sitter på lesesalen, dypt konsentrert i en artikkel på pc-en eller på nettbrettet. Så hører du lyder bak deg. Noen åpner matpakken. Det lukter taco. Hadde kanskje vært godt til middag i dag. Men det er jo noe laks i kjøliken som må spises før i morgen. Også må jeg huske å vaske klær i løpet av dagen. En 60-vask med mørke farger, kanskje jeg også rekker en vask på 40 med lyse klær? Plutselig innser du at et avsnitt, eller kanskje flere sider, har blitt lest på autopilot og du må bla tilbake for å ta det på nytt. Dagdrømming skjer i 20-40% av et menneskets våkne tid, og ved å eliminere dagdrømming fra arbeidsdagen kan lesingen gå mer effektivt. The Mind Wandering Detector som R. Bixler og S. D’Mello ønsker å utvikle, er kanskje løsningen på dette problemet. Tanken er at den skal kunne analysere øyebevegelsen til leseren, og kunne gi beskjed når leserens øyebevegelse endrer fart eller står fast med ett ord. Da vil leseren få beskjed om at konsentrasjonen er på avveie, enten via en beskjed på skjermen, eller ved at skriften endrer seg for å fange oppmerksomheten på nytt. Det er også mulig å detektere hvilke ord leseren synes er vanskelige og dermed hente opp synonymer eller oversettelser.

Tobii_Glasses_2_Eye_Tracker_Wearable_head_unit_Tob

Foto: tobii.com

Teknologien
Kai Kunze ved Osaka Prefecture University i Japan har utviklet et Wordometer som skal være lesingen sin analog til mosjonens skritteller. Den kan gi brukeren tilbakemelding på hvor mange artikler som leses, hvor fort og om man leser konsentrert eller skumleser. Metoden er å bruke en innebygget sensor som detekterer vinkelen på hodet og øynenes posisjon til å avgjøre om brukeren ser på skjermen. Disse opplysningene sammenliknes med URL-adressen og farten på scrollingen. Om en bruker ser på skjermen og scroller fra top til bunn med en hastighet på ca 700 ord per minutt, blir teksten ansett som lest. Dette forutsetter kalibrering av øynene i forhold til skjermen først og at skjermen holdes i ro i forholdt til hodet.

 Kommersialisert
Det svenske Tobii Technology produserer i dag eyetrackingutstyr til både forskning og kommersielt bruk. Dette kan brukes i forskning for å kartlegge hva som fanger oppmerksomheten til mennesker, så vel som i en Mind Wandering detector.

Det ser med andre ord ut til at teknologien legges mer og mer til rette for utviklingen av slike detektorer, og kanskje kan de i fremtiden brukes til å unngå dagdrømming på lesesalen, eller i viktigere settinger som på en operasjonssal eller av flygeledere, der full konsentrasjon er avgjørende. En slik oppfinnelse vil i midlertid kunne ha uheldige etiske, sosiale og juridiske sider påpeker nevrolog James Giordano til Newscientist.com.


About the AuthorBack to Top ↑