Lettlest

Published on October 5th, 2014 | by Hanne Eline Byre

0

TRODDE DU MATTE VAR KJEDELIG?

Hey baby, want to Squeeze my Theorem while I poly your nomial?

Trodde du matte var kjedelig? Jeg manglet, og merk manglet, motivasjon for mattefaget. Men det var helt til jeg snublet over en interessant matteside på internett. Her oppdaget jeg en ny matematisk verden. Ja, det var jeg som fikk latterkrampe på mattekrasjkurset da foreleseren snakket om k-te roten, så bare en liten advarsel, kom først i puberteten i fjor. Men over til det morsomme. I første øyekast trodde jeg at jeg hadde rotet meg borti en eller annen erotisk novelle, men nei, dette var en matematisk himmel. Ass, tits, hairy ball, ja, ordene krelte. ” Du Lene, kunne du vist meg tits alternative?” Ja professor, da henviser jeg til teoremet om strukturen av finitely genererte lineære grupper. Man drar ikke opp t-skjorten, slik flesteparten ville gjort.

”Ja Harald, du er jo den fødte Cox-Zucker machine”. Nei din perverse gris, ikke tenk koffert nå. Harald er nemlig flink til å løse en spesiell type algoritmer, ikke noe annet. Kanskje oppfinnerne av Cox-Zucker machine heller burde brukt sine fornavn i algortimedåpen. Men så er vi jo alle litt eiersyke.

Alon Saks Seymor sleit nok litt med dette, han valgte å bruke hele sitt navn i sin matematiske oppdagelse, men en litt uheldig forkortelse. Resultatet ble ingenting annet enn ASS conjecture.

Lysten på mer? For de spesielt interesserte, så tenker jeg å gi ut en oppdater versjon av matteboken Calculus, venter enda på svar om finansiell støtte. Her har jeg samlet alt smågodtet fra matteverden, slik at motivasjonen for deg som er mattestudent ikke forsvinner utover årene. Tilgjengelig på Studia fra neste år, forhåpentligvis.


About the AuthorBack to Top ↑