Studentliv

Published on November 21st, 2014 | by Anja Lindgaard Molnes

0

FATTIGDOMSSTUDENTEN

Den økonomiske studenttilværelsen er ikke bare fryd og gammen –  studenter har en teoretisk timelønn på 60 kroner, som er langt under fattigdomsgrensen i Norge.

Studentene. Vi som angivelig tar livet med knusende ro og nyter herrens glade dager i kollektivet der festmusikken durer tre kvelder i uka. Vi som har fri to hele sommermåneder i året som brukes til å drikke med venner i parken og ikke jobbe med annet enn brunfargen.

Mens noen studenter surfer gjennom studietiden på denne måten, gjelder nok det for de færreste av oss.  Vi vier faktisk stadig større deler av tiden vår til studiene, etter et økende press for å lykkes i alle livets aspekter. Med et så konkurransepreget arbeidsmarked som man møter som nyutdannet i dag, er det bare rom for de beste. Survival of the fittest.

Med et så konkurransepreget arbeidsmarked som man møter som nyutdannet i dag, er det bare rom for de beste.

Snur på kronene

Men studenttilværelsen koster – mer enn de fleste har råd til med Lånekassens bidrag alene. Etter at husleie, strøm- og internettavgift er trukket fra kontoen, sitter mange studenter og snur på kronene resten av måneden. Men den 15. hver måned jubles det i enhver studentbolig, for havregrynsuken er endelig over for denne gang. Månedene går, og syklusen gjentar seg.

Vi lever for all del ikke forferdelige liv – studenttilværelsen er tross alt den mest fantastiske tiden i livet, med en frihet andre bare kan drømme om. Men vi har også forpliktelser og ansvar som skal oppfylles – det finnes jo ingen snarvei til suksess. Og med presset om å lykkes i alt vi foretar oss, følger også en del bekymringer, også økonomiske.

 

Under fattigdomsgrensen

I vårt kjære fedreland Norge er fattigdom per definisjon en husholdning med en årsinntekt på 196.000 kroner eller lavere. Lånekassens basisstøtte ligger på 48.925 kroner i semesteret, og inkluderer både lån og stipend. Dersom det tenkes at en flittig fulltidsstudent arbeider fra åtte til fire hver eneste ukedag over et 5 måneders semester, gir dette studenten en timelønn på lusne 60 kroner. Når vi vet at nordmenn som lever under fattigdomsgrensen til sammenligning har en timelønn på 104 kroner, settes den økonomiske studenttilværelsen i et litt nytt perspektiv.

Når vi vet at nordmenn som lever under fattigdomsgrensen til sammenligning har en timelønn på 104 kroner, settes den økonomiske studenttilværelsen i et litt nytt perspektiv.

Studentenes arbeidsdag er heller ikke så forskjellig fra Ola Nordmanns, verken kvantitets- eller kvalitetsmessig. Tunge og altoppslukende fag krever både høy konsentrasjon og mye hjernekraft – betydelig mer enn hva det krever å pipe varer i kassen på Rema 1000. Er virkelig det harde arbeidet som studentene – framtidens kloke hoder – legger ned i utdanningen sin ikke verdt mer enn 60 kroner timen?
Ramaskrik

Ironien i det hele er at det blir ramaskrik med store landsdekkende avisoppslag når Arbeidstilsynet avdekker arbeidsforhold med ”alvorlige lovbrudd og underbetaling” – altså arbeidsforhold der mennesker har jobbet for 60 kroner timen. Hvordan skal disse underbetalte stakkarene på noen måte klare å forsørge seg selv med slike lønninger?

Så hvordan klarer studentene det? Vi er tross alt unge, selvstendige mennesker som i størst mulig grad prøver å forsørge oss selv, og vi har en ”arbeidsgiver” som synes timelønnen på 60 kroner er tilstrekkelig.

 

Utbrente studenter

Som den curling-generasjonen vi er, er det selvfølgelig studenter som får økonomiske bidrag fra foreldre som gjerne vil se sine kjære små lykkes og ha det bra når de endelig forlater redet. Det er imidlertid ikke alle som er like heldige, og som må klare seg selv økonomisk gjennom hele studieløpet.

Resultatet blir overarbeidede, utbrente studenter som ikke klarer å fullføre studieløpet innen normert tid.

Selv om studenttilværelsen kan anses som en fulltidsjobb, er mange studenter er også avhengige av å ha en deltidsjobb ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Dette påvirker naturligvis tiden som legges ned i skolearbeid – og kvaliteten på arbeidet som gjøres; forelesninger, innleveringsoppgaver og eksamener er bare en liten del av studentenes travle timeplan, for ved siden av studiene er det viktig å engasjere seg i frivillig arbeid. I dagens tøffe arbeidsmarked er det nemlig ikke lenger nok å skilte med toppkarakterer i samtlige fag. Resultatet blir overarbeidede, utbrente studenter som ikke klarer å fullføre studieløpet innen normert tid.

Selv om vi for all del ikke kan risikere at studentlivet på noen måte skal bli glamorøst, hadde nok de fleste studenter satt stor pris på å komme seg gjennom studietiden med litt færre økonomiske bekymringer og mer overskudd til utdanning – som i dagens suksessamfunn er noe av det viktigste man foretar seg i livet. Utdanning bør prioriteres, det er tross alt vi, studentene, som skal løse samfunnets store framtidsutfordringer. Vi, som lever under fattigdomsgrensa.

 


Illustrasjon av Ludvig Holmen

Tags: , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑