Fakultetet

Published on November 26th, 2014 | by Tamara Nørreskov Aasbøe

0

DEN RØDE TRÅD – VEGGPRYD PÅ REALFAGSBYGGET

KORTE FAKTA

 

Laget av:        Else Marie Jakobsen
Navn:             Den Røde Tråd
År:                 1981
Verdi:            Stor
Betydning:   En hyllest til kvinnelige kunstnere og Norge fra vikingtid til nå.

Har du noen gang hørt den skingrende alarmen som går av i ny og ne på matnat? Ulyden, som det hevdes at hyler enda noen desibel høyere enn brannalarmen, skal gi klar beskjed om at all ferdsel på innsiden av rampen i u-etasjen er strengt forbudt. Der henger nemlig Norges største billedvev, et veggteppe med det passende navnet Den Røde Tråd. Teppet dekker hele 90 m2, går over to etasjer og er laget av Else Marie Jakobsen (1927-2012), en av Norges mest anerkjente tekstilkunstnere.

Veggteppet i sin helhet kan ikke sees inne i bygget, noe som er litt av meningen; Man må starte fra u-etasjen og bevege seg opp- og bortover for å se utviklingen i bildet. Vevet viser flere historiske perioder, fra vikingtiden til vår egen tid, og er først og fremst en hyllest til vevkunsten og kvinnelige kunstnere. I teppet kan det skimtes enkelte bokstaver, initialene til flere kjente, kvinnelige kunstnere i Norge.

Jakobsen var av kristen tro, politisk engasjert, og deltok ofte i samfunnsdebatten. Hun laget flere tekstilvev, som i dag pryder veggene i en rekke kirker rundt om i landet. I Den Røde Tråd kan man ane inspirasjon fra hennes kristne tro, i tillegg til et engasjement i likestillingspolitikken.

Året 1980 deltok Else Marie Jakobsen i en utsmykningskonkurranse som ble holdt av universitetet. Hun vant konkurransen, og tekstilvevet ble siden gitt til skolen. Å anslå bildets verdi er vanskelig, men stor er den. Kunstverket har holdt seg godt, til tross for over 30 år på veggen i Realfagbygget og enkelte episoder med hærverk og tyveri. Alarmen, som de færreste kan ha unngått å høre, virker som en sikkerhet for å unngå fremtidige skadeverk.

 

 


About the AuthorBack to Top ↑