Aktuelt

Published on April 21st, 2015 | by ANAHITA SÆLAND KHORASANI

GRUNDER AV SPIKE EXPLORATION

I denne utgaven av MatNatPrat har vi lagt fokus på motiverende og inspirerende saker og personligheter. I den forbindelse har vi intervjuet Gründer, og tidligere elev med UiB, Walter Sognnes.

I 2012 etablerte fem grundere, deriblant Sognnes, en organisasjon som i dag er et aktivt oljeselskap med fokus på letevirksomhet på norsk sokkel. Deres handlinger og virksomhet baseres på energi, drift, verdiskapning, gode relasjoner og respekt internt med alle parter. Siden investeringen fra HitecVision i juni 2012, har Spike etablert en meget kompetent organisasjon med opp til 300 millioner dollar i egenkapital og mer enn 30 ansatte.

Hva var det som gjorde at du valgte å utdanne deg innenfor geofysikk og hvorfor akkurat Bergen som studieby?
Jeg startet å studere reservoarteknologi i min hjemby Stavanger, men etter et år bestemte jeg meg for flytte til Bergen. Min interesse for geofysikk fikk jeg fra et kurs i geologi jeg tok i Stavanger. Jeg hadde hørt at Bergen var en bra studentby og de hadde et bra tilbud innen geofysikk som jeg ønsket å studere. Valget var derfor enkelt. Det ble Bergen og det har jeg aldri angret på.

Gründerhistorie; hvordan startet det hele og hva var drivkraften bak?
I 2001 kom jeg tilbake etter 3 år i utlandet. Det siste året hadde jeg jobbet for en komité som var oppnevnt av Olje og Energi departementet – OG21. Dette var et samarbeid for hele oljeindustrien. Formålet var å se på hva som måtte til for å snu den negative trenden på Norsk sokkel med fallende produksjon og skuffende leteresultater. Primærfokus skulle være å identifisere ny teknologi, men jeg så fort at en viktig faktor var aktørbildet. Den gang var det kun store internasjonale selskaper som BP og Shell samt de 3 norske selskapene Statoil, Hydro og Saga. Sammenliknet med for eksempel UK / England hadde vi bare mindre enn halvparten antall selskaper. Basert på blant annet denne gruppens arbeid, ble dørene åpnet for mindre selskaper.

Jeg fikk da ideen om å starte et nytt selskap og Revus så dagens lys vinteren 2003. Vi var da 5 grundere som bygget opp Revus med pengestøtte fra to private equity selskaper – norske Hitec Vision og britiske 3i. Etter 2 år gikk Revus på børs og etter noen år med litt skuffelser og mye suksess ble vi kjøpt av Wintershall i 2008. I dag er Wintershall en av de større aktørene på norsk sokkel med flere hundre ansatte og konterer både i Stavanger og Bergen.

I 2009 sluttet jeg sluttet i Wintershall og tok noen års pause, men hele tiden vurderte jeg om jeg skulle prøve å bygge opp et oljeselskap enda en gang. Jeg følte at jeg hadde lært mye av Revus eventyret og at jeg var for ung til å pensjonere meg. Drivkraften min var at jeg liker å skape noe og bygge opp et levedyktig oljeselskap. Så høsten 2011 kontaktet jeg to bekjente og spurte om de ville bli med å starte et oljeselskap. De sa ja og vi begynte å legge opp en strategi. Det er to viktige elementer du trenger for å lykkes med et oljeselskap og det er nok penger og dyktige letefolk. Pengene fikk vi fra Hitec Vision og gjennom dem kom vi også i kontakt med de to andre gründerne som begge var geologer. Dermed var teamet og pengene på plass og sommeren 2012 startet vi å håndplukke leteteamet.

Høsten 2012 var Spike klar og vi kjøpte oss inn i våre første lisenser. I løpet av 2013 kjøpte vi oss inn i flere lisenser som la grunnlaget for en veldig høy aktivitet i 2014 da vi boret 11 brønner og gjorde flere funn. Vi var blant annet med på det store og spennende funnet Pil som ble en såkalt «company maker» for Spike. I år skal vi bore 2-4 brønner i Pil området for se om vi faktisk har et gigant felt.
Hvordan er en vanlig dag på jobb som VP Development i Spike Exploration?
Som en del av lederteamet er jeg med på å diskutere det meste av driften i Spike, men mitt hovedansvar er våre to store funn – Pil og Garantiana. Jeg har en liten gruppe med tekniske folk som jobber for meg der vi kartlegger funnene og planlegger for fremtidige brønner. Akkurat nå er det mye fokus på Pil lisensen siden vi starter borekampanjen der til sommeren. Samtidig så jobber vi med strategien for selskapet. Skal vi vurdere å gå inn i nye lisenser, skal vi gå ut av lisenser og mangler vi noe kompetanse eller software? Dette samt andre administrative ting blir ofte diskutert i ledergruppen.

Vi sitter i åpent landskap og har derfor mye kjappe diskusjoner og en veldig flat struktur, det vil si at alle får delta i de fleste diskusjoner. Kort oppsummert er der til tider høyt lydnivå med mange diskusjoner hos Spike.

Vi har et fotball spill som blir brukt mye og er populært pauseinnslag i en hektisk arbeidsdag.

Det kjekkeste med jobben din?
Det kjekkeste er å kombinere teknisk arbeid med strategi arbeid. Vi er så små at vi har hele oversikten over hva de enkelte jobber med og dermed hvordan vi kan få høyest verdiskapning for våre eiere og ansatte (som alle eier litt i Spike).

Hvilke personlige egenskaper anser du som viktig for å etablere noe fra bunnen av?
Du må ha fantasi, kunne tenke kreativt, være litt optimistisk (men samtidig realistisk). Ha god teknisk forståelse for det en driver med samt forståelse for verdiskapning. Kunne tiltrekke seg flinke folk. Være med på å skape et godt arbeidsmiljø
Noe du ville ha gjort annerledes i løpet av studietiden eller karrieretiden før Spike Exploration? Trolig litt mer dedikert til studiene. Videre så ville jeg orientert litt mer om hva som skjedde i den bransjen jeg snart skulle begynne å jobbe i, for eksempel lest litt mer tidsskrifter (Internett var dessverre ikke oppfunnet da jeg var student). Jeg gjorde mye annet som for eksempel å jobbe flere år i studentklubben Hulen. Det var en veldig nyttig erfaring, men tok samtidig kanskje litt mye av tiden min.

Et siste råd til den som kanskje har en liten gründer i seg?
Ha tro på deg selv.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑