Aktuelt

Published on May 2nd, 2015 | by Helle Malene Bendiksen

NYGÅRDSPARKEN – ET OPPHOLDSSTED FOR ALLE

I år er det nøyaktig 130 år siden Nygårdsparken ble offisielt åpnet. Planleggingen begynte i 1880 med legene Joachim Georg Wiesener og Klaus Hanssen i spissen og fem år senere sto den ferdig. På denne tiden ble Nygårdsparken ansett som den største og mest staselige parken i Norge med inspirasjon fra det engelske kulturlandskapet. Formålet for byggingen var at folk i Bergen skulle ha et sted for å spasere og rekreere, men siden den tid har situasjonen endret seg flere ganger.

De siste 50 årene har parken fungert som et hjemsted for rusavhengige, og det oppsto mange delte meninger da Bergen Kommune i fjor bestemte at parken skulle stenges – for andre gang. Forrige stenging var i 1989, og kort tid etter var selgere og rusmisbrukere tilbake. Denne gangen ser det i motsetning ut til at kommunen vil lykkes, og det ved hjelp av bedre planlegging og alternativer enn sist gang. Byrådet sier at de ønsker at Bergen skal være en sikker by med trygge byrom for alle, og at tiden med en åpen rusarena på høyden nå er over. I august 2014 satte kommunen opp et 700 meter langt gjerde, og siden dette har parken vært stengt for renovering og oppussing.

Kommunen er klar over at parken har et renommé som må gjenopprettes, og har derfor store planer for hvilke endringer og nye ting som må tilføres. Utfordringen er altså å bringe tilbake de opprinnelige tankene for parken og å skape nye bruksområder. Nygårdsparken skal nå gjøres tilgjengelig og attraktiv for alle byens innbyggere og tilreisende. Det er bevilget rundt 30 millioner kroner til renoveringen, og den største satsingen gjøres i den øvre delen av parken for at den skal bli utnyttet like godt som den nedre delen – året rundt. Når parken åpnes til sommeren forventes det et yrende liv av latter, folk og en ny atmosfære.

Noen av planene er blant annet at veiene skal rehabiliteres og at vegetasjon og trær skal stelles. Det skal bygges en promenade med sitteplasser rundt Langedammen som ligger i nedre del av parken, og Svanedammen som ligger i øvre del skal gjøres mer attraktiv. Det som foreløpig har fått navnet ”Knutepunktet” skal bygges i øvre del og skal inkludere en liten kafé, en kreativ aktivitetsplass for barn og en paviljong med tak og sitteplasser. På det høyeste punktet av Nygårdshøyden skal det bygges et utkikstårn med utsikt til resten av høyden, Ulriken og Løvstakken. Kanskje mest spennende for studenter er aktivitetsplanene for ungdom og voksne, hvor det er snakk om å bygge klatrevegg, treningsapparater og parkourelementer. Bergen kommune har i tillegg ønsker om at Realfagsbygget skal åpnes mer mot parken, og at det skal tilrettelegges for kantine og opphold vendt mot den.

Som studenter på MN-fakultetet er vi heldige som har denne kommende perlen rett utenfor døren. Det vi kan bidra med er å gi Nygårdsparken en frisk og trivelig atmosfære med tilstedeværelse, liv og latter. Det blir viktig å utnytte den for hva den er verdt, slik at den raskt blir etablert som et trygt oppholdssted for alle. Åpningsplanene er lagt til ”sommeren 2015”, så nå gjenstår det bare å krysse fingrene for at alt blir utført som planlagt og at parken åpnes så raskt som mulig. Det er lite som slår en solfylt vårdag i Bergen med venner, grilling og øl!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑