Aktuelt

Published on October 7th, 2015 | by MARKUS TORSTAD

VELKOMMEN, NYE STUDENTER!

Som ny student er det mange inntrykk som møter deg de første ukene ved MatNat-fakultetet. Fadderuke, inndeling i klasser, påmelding til fag og å komme inn i studenthverdagen er bare få av mange oppgaver som må mestres. Mange er også ny i byen, noe som er både skummelt og spennende. Denne teksten vil hjelpe alle nye studenter med viktige og uviktige ting som ny student ved MatNat.

 Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, (bedre kjent som “MatNat”) er ett av seks fakulteter ved Universitetet i Bergen. MatNat-fakultetet er fordelt utover flere bygninger, der de mest brukte er realfagsbygget, høyteknologisenteret, Allègaten 66 og ”geofysen”.

Fakultetet består av åtte institutter som sammen utgjør grunnstammen for forskning og utdanning innen disipliner som matematikk, kjemi, fysikk, datavitenskap, samt geo- og biofag. Man kan altså studere alt fra fiskehelse, til ren matematikk på samme fakultet. Dette gjør at det blir flere sosiale greiner, men likevel et felleskap da alle studerer for å bli det samme, nemlig en forsker.

Universitetet i Bergen er også medlem av ”Studentskipnaden i Bergen” eller ”SiB”, noe som gir studenter en fordel når det kommer til trening og hjelp med en plass å bo. ”SiB” styrer også de fleste kantinene ved universitetet.

Det er viktig å ikke bli for opphengt i studiene. Du er tross alt student, og fellesnevneren for studenter er at de ofte går ”ut”. I Bergen er det en rekke forskjellige utesteder. Her finner man noe for en hver smak. Dersom du er ute etter å ta et par rolige pils finnes det mange barer og utesteder i nærheten av fakultetet. Dette gjelder også om du er klar for å rave som du aldri har gjort før. Bergen har nok av slike utesteder også.

Det er ikke en hemmelighet at det regner mye i Bergen. Bergen er faktisk det stedet i Norge der det regner nest mest (bare slått av Brekke i Sogn og Fjordane), men de dagene det er fint vær i Bergen er det ingenting som er bedre enn fjelltur. Når du er boende i Bergen ligger flere av de syv fjellene i nær omkrets. Ulriken, Løvstakken og Fløyen er tre fjell som er obligatorisk å ha besteget som student i Bergen.

Man skal heller ikke glemme å nevne Stoltzekleiven. Som ny i Bergen bør dette også være en av de første fjellturene du begir deg ut på. Noen har også gått så langt som å si at: ”du kan ikke bevise at du studerer i Bergen så lenge det ligger et bilde av deg på Instagram fra toppen av Stoltzekleiven”. Dersom du er fyllasyk en søndag og trenger noe for kleinheten anbefales vidden. Når du går Vidden går du fra Fløyen og til Ulriken, eller omvendt. Det er testet og bevist at dette er perfekt mot fyllasyke.

Som tilreisende student i Bergen er det mye å venne seg til. Noe som har vist seg å være vanskelig er noen av de bergenske ordene. Som hjelp på veien listes det her opp en del bergenske ord med ordforklaringer:

Når en bergenser kommer borti noe vil han eller hun enkelt og greit si: ”kom ani”. Det er ganske ”luddi” å vite. ”Luddi” betyr så klart ”lurt”. Hvis noen ber deg ”belite deg” så ber de deg gi opp, eller være enig i at de har riktig i en sak. ”Bækkalokk” er også et ord som flere utenbys fra ikke forstår seg på. ”Bækkalokk” betyr enkelt og greit ”komlokk”. Hvorfor bergensere har valgt å lage et annet ord på det er uvisst. Tilslutt trenger dere å vite hvordan du skal reagere hvis noen sier: ”Du ser helt månebedotten ut!”. En bergenser ville med det mene at du ser litt overrasket ut.

Nå som du vet litt mer om MatNat-fakultet, SiB, uteliv, fjellturer og bergenske hverdagsord håper jeg du er litt mer trygg på at du har valgt riktig by å studere i. Du kan være sikker på at du har valgt riktig sted å studere også, da det alltid er noe som skjer på MatNat! Vi håper du som ny student får en knallgod start på studiene med fadderuken. Husk å tagge dine beste øyeblikk fra fadderuken med #MatNatPrat, slik at også vi kan se hvor bra fadderuken var. Lykke til med studiene!

 

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑