Lettlest

Published on November 1st, 2015 | by Markus Torstad

HVILKEN FARGE HAR SPEILET?

Har du noen gang tenkt på at alle ting du klarer å se har en farge? Enten du ser på et hus, en busk, en katt eller deg selv, så er det fargene du oppfatter. Hvis du ser deg selv i speilet, så ser du deg selv. Speilet reflekterer altså den fargen som er vendt mot det. Speilet vil altså alltid ha fargen til det som står foran det, eller? Hva om jeg sa til deg at det ikke er helt riktig?

Som MatNat-student er det veldig fordelaktig å ha et par ”science facts” i ermet. Enten du skal imponere venner, familie eller BI-studenter, er det én ting vi må være enige i først, nemlig farger. Farger oppstår når hvitt lys treffer et objekt. Objektet, la oss si det er et rødt eple, vil da absorbere alle fargene i det elektromagnetiske spekteret utenom én, i dette tilfellet rød. Rødfargen vil bli reflektert tilbake til øyet ditt, og du vil oppleve det som rødt. Vi mennesker er gode til å se forskjell på farger. Visste du for eksempel at mennesket er i stand til å skille mellom ti millioner forskjellige farger?

Nå som vi er fullt utlært om farger og elektromagnetisk stråling, kan vi ta fatt på det som denne artikkelen egentlig handler om, nemlig hvilken farge et speil har. Et speil er ikke sølvfarget, selv om det er lett å tenke det, og selv om de fleste illustrasjoner av speil er sølvfargede. Perfekte speil vil ikke absorbere noe lys. Disse speilene vil bare reflektere tilbake alt lyset som treffer det, uten å absorbere noe. Altså, det perfekte speil har i prinsippet ingen farge. Har du noen gang hørt noen si: ”ingen er perfekte”? Denne påstanden gjelder i alle fall for speil.

Perfekte speil eksisterer kun i teorien. Et speil vil i realiteten aldri kunne reflektere alt lyset som treffer det, men vil absorbere litt av det. Det er ikke betydelige mengder som blir absorbert, så det er vanskelig for mennesker å legge merke til at noe av lyset blir absorbert. Forskning har, interessant nok, vist at noen stråler blir reflektert bedre enn andre: de fleste speil reflekterer bølger med en bølgelengde på rundt 510 nm best. Elektromagnetiske stråler med denne bølgelengden oppfattes av mennesker som grønnfarge.

Dette er, som tidligere nevnt, vanskelig å se med det blotte øyet, men det er ikke umulig. Ved hjelp av en såkalt speiltunell vil man kunne se at speil er grønne. En speiltunell lages ved å vinkle to speil mot hverandre, slik at det blir en slags tunell av speilbilder. Det man kan se da, er at ”innerst” i tunellen vil lyset være mørkere og grønnere. Grunnen til at det også blir mørkere er fordi at hver gang lyset treffer speilet vil litt av det bli absorbert.

Da er det egentlig bare to ting for deg å gjøre. En: få tak i to speil og lag en speiltunell. To: finn en venn som studerer på BI og lopp dem for litt penger. Inngå et veddemål der du forteller dem at du kan bevise at speil er grønne. Enkle penger i kassen hjelper godt i et stramt studentbudsjett. Lykke til!

 

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑