Studentliv

Published on March 17th, 2016 | by Karolina Grzybowski

TA TUREN TIL DE 7 FJELL

Nå som påskeferien er like rundt hjørnet, kan en fjelltur være en fin måte å slappe av på. Dersom du planlegger å feire påsken her i Bergen, kan det kanskje være du rekker over alle de syv fjellene før skolen starter igjen. Ta med noen venner, legg matpakken i sekken og gjør deg klar for frisk fjelluft. Her kommer en guide om hvordan du kan komme deg opp på de syv fjell*.

ULRIKEN

Fakta: Det høyeste fjellet av de syv fjell med sine 643moh. På toppen er det bygget en mast for kringkasting og telekommunikasjon.
ulrikennRestaurant/Café: Café og restaurant på toppen, samt benker for sitteplass.
Bane: Ulriksbanen, går fra Haukelandsbakken og opp til toppen. Banen har en lengde på 1120m og tar 7min. Pris tur/retur er 155kr.
Veien opp: Ta buss nr. 12 fra Festplassen til Montana. Derfra følger du en grusveien til du kommer til et veiskille. Til høyre går veien litt mer over Vidden, mens til venstre har du veien direkte opp. Det er bratt og turen består for det meste av klatring. Anbefales ikke å gå opp den veien om det regner, da det kan bli veldig glatt. Denne turen krever at du er i form, da terrenget er bratt og tøft. Turen opp tar ca. 45min.
Konkurranse: Motbakkeløpet Ulriken Opp arrangeres hvert år og løypedistansen er på ca. 1730m med 400m stigning for løpeklassen Trim og Mosjon. Løpet starter ved grusbanen på Montana og målet er på Ulrikens topp. Løypedistansen for konkurranseklassen starter ved Store Lungegårdsvann, følger veien til Møllendalsbakken og videre til Ulriksbanen der det løpes til venstre og inn i terrenget og opp trappen til Montana. Derfra blir det samme traséen videre som trim og mosjon klassen. Konkurranseklassen sin løype er på 3600m og med 643m stigning. Beste tiden er på 22min06sek for konkurranseklassen.  Kanskje du klarer å slå den?


RUNDEMANEN

Fakta: Nest høyeste fjell med sin høyde på 568moh. Fjellet er ikke synlig fra sentrum og dermed ikke regnet som et de syv fjell av enkelte. På toppen er det en mast på 106m som ble reist i 1990. rundemanenRundemanen Radio ble opprettet 01.09.1912 og ble med det den første sendestasjonen i Bergen. Sendestasjonen er i dag fredet av riksantikvaren.
Restaurant: Nei. Ingen benker for sitteplass. Ta med sitteunderlag/teppe.
Bane: Nei.
Veien opp: Man kan velge om man vil ta Fløybanen opp til Fløyen, eller starte gåturen fra sentrum. Veien opp til Rundemanen fra Fløyen  tar ca. 45min en vei i normal gå tempo. Fra Fløyen følger du skiltning mot Brushytten, og ved Brushytten tar du til venstre. Derfra er det asfaltvei opp med vakker utsikt over Bergen. Turen er ikke krevende og passer for enhver person.
Konkurranse: Ja, Rundemanen opp, men har ikke blitt arrangert de siste årene.

 


FLØYFJELLET

Fakta: Også kjent som byfjellet, med sin høyde på 320m. Populært fjell for turister. Navnet stammer mest sannsynlig fra fløystangen, en vindfløy eller værhane som ble reist for å gi signal om vindretning når skip skulle legge ut fra kai.flløyen
Restaurant: Fløien folkerestaurant ligger på toppen av Fløyen. Dette er en kafé, á la carte restaurant og selskapslokale med utsikt utover Bergen.
Bane: Ja. Fløibanen er en elektrisk bane på 850meter som går fra Vetrlidsallmenningen i Bergen sentrum og opp til Fløien stasjon. Banen har 3 mellomstasjoner: Promsgate,
Fjellveien og Skansemyren. Banen ble åpnet for trafikk i 1918. Pris t/r er 85kr.
Veien opp: Fløibanen starter like bak Egon restaurant på bryggen. Turstien opp til Fløien går den samme veien. Første delen av turen består av trappetrinn og etter hvert går det en grussti opp til toppen. Veien er godt skiltet. Man kan også gå over vidden fra Ulriken og ned til Fløien. Turen fra sentrum er litt krevende, men passer allikevel til enhver person. Det tar ca. 30min å gå til toppen.
Konkurranse: Ja, løpet heter Fløyen opp. Man starter løpet nede ved stasjonen og løper stien opp til toppen. Distansen er 3200m med en stigning på 320høydemeter. Rekordtiden er 14min og 04sek. Det er ganske fort!


DAMSGÅRDSFJELLET

Fakta: Damsgårsfjellet er 344moh høyt og ligger vest for sentrum. Damsgårdsfjellet har navnet sitt fra Store og Lille Damsgård. På toppen av fjellet er det flott utsikt, og omkring kan vi se damsgårdsfjelletOlsokfjellet i sør, Holafjellet i nordvest og Gravdalsfjellet mot vest.
Restaurant: Nei. Ingen benker for sitteplass. Ta med sitteunderlag/teppe.
Bane: Nei.
Veien opp: Ta buss nr.19 til busstoppet Tjønna. Herfra går du langs de røde rekkehusene og derfra er det skiltet mot Damsgårdsfjellet. Stien er litt bratt enkelte steder og det er fullt mulig at det kan være veldig glatt om det har regnet. Turen til toppen tar ca. 20min. Turen er litt krevende i terrenget, men passer ellers til enhver person.
Konkurranse: Nei.

 


LØVSTAKKEN

Fakta: Løvstakken er 479 moh høyt og på toppen finner man kanskje den fineste varden på byfjellene. Fjellet ligger mellom Fyllingsdalen og Bergensdalen og er populært turterreng blant løvstakkeNnlokalbefolkningen. Løvstakken har utsikt over alle bydelene i Bergen, unntatt Arna. Det går mange stier opp fra både Årstad, Laksevåg og Fyllingsdalen.
Restaurant: Nei.
Bane: Nei.
Veien opp: Det finnes, som sagt, mange løyper opp til Løvstakken. En av løypene finner du om du tar buss nr.19 til siste holdeplass. Derfra går man langs veien til man kommer til en grusvei på venstre side. Her finnes det er stort kart over fjellet, og herfra finner man grussti oppover til fjellet. På et tidspunkt på dette stedet så må man klarte litt. Denne løypen er litt utfordrende. Turen opp tar ca. 1,5 time.
Konkurranse: Ja. Løvstakken opp ble arrangert for første gang i 2012 og har siden det vært et populært løp for både mosjonister og konkurranseløpere. Løypen starter i Løvstakkveien 51 (snuplassen) og 2,1 km lang. Løypen stiger 400høydemeter og underlaget består av grusvei, skogsti og noe bart fjell. Beste tiden i konkurranseklassen her er 12 min 57 sek.


SANDVIKSFJELLET

Fakta: Sandviksfjellet har en høyde på 417moh og ligger i Sandviken nordøst for sentrum. Stien opp til toppen kalles Stoltzekleiven etter Gerhard Stoltz og består av ca. 908 trappetrinn (dette er ca. tall da det er uenigheter om antall trappetrinn).sandviksfjellet
Restaurant: Nei.
Bane: Nei.
Veien opp: Ta buss til Munkebotn og ved siden av holdeplassen går det en trapp opp med skiltning mot Sandviksfjellet. På toppen av trappen tar man veien til venstre og så til venstre igjen. Derfra følger man veien ca. 200-300m til man kommer til lysløypen. Følg så lysløypen og etter hvert kommer man frem til trapper og begynnelsen på Stoltekleiven. På toppen tar man veien videre til Sandviksfjellet.
Konkurranse: Løpet Stoltzekleiven opp arrangeres hvert år i september, og er virkelig et løp som utfordrer deg! Løpet ble arrangert for første gang i 1979 i forbindelse med 100-årsjubileum for fjellveien. Rekorden opp for menn holdes av Thorbjørn Ludvigsen og  ble satt i år med 7min og 58sek. Dette er imponerende da løpet er 910meter langt med høydeforskjell på 313,5meter. Stigningen er altså 34,5%. Rekorden for kvinner holder Kristin Steira med tiden 9min 35sek.


LYDERHORN

Fakta: Lyderhorn har en høyde på 396moh og ligger ved Liavatnet ca. 5km nordvest for sentrum. Dette er det vestligste av de 7 fjell. Fjellet er relativt lett å bestige, men det er noen bratte partier lyderhornsærlig mot toppen av fjellet.
Restaurant: Nei.
Bane: Nei.
Veien opp: Ta bussen til Skålevik terminal (Esso terminal), eventuelt er det gode parkeringsmuligheter der. Turen starter på en bred steinlagt sti som er merket med skilt. I første kryss følger man veien opp til høyre og stien går videre jevnt oppover til man møter et skilt hvor flere stier krysses. Her følger man videre opp til Lyderhorn. Det er litt bratt på turen, men en fin tur for alle små og store. Turen opp tar ca. 1 time.
Konkurranse: Ja, løpet Lyderhorn opp. Løypen er 3,8km lang og blir av konkurranseklassen beskrevet som en relativ rask løype. Motbakkeløpet har start ved Falck Nutec i Gravdal og er et relativt nytt løp, da løypen har blitt gjort om fra Kvarven opp til Lyderhorn opp. Rekorden opp holdes av Thorbjørn Ludvigsen med 20min18sek.


 

* Det er diskusjoner om hva som regnes som de 7 fjell. I denne artikkelen har man tatt utgangspunkt i 7-fjellsturen.
* Veien opp til fjellene er bare forslag til ruter. Viktig å påpeke at det finnes mange alternative ruter.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑