Studentliv

Published on April 7th, 2016 | by HELLE MALENE BENDIKSEN

MATNATPRATEN MED TOR KRISTIAN BERG

Har du tanker om å dra på utveksling? Ønsker du å være utenlands mer enn et halvår? Vi har tatt en prat med Tor Kristian, som har tilbrakt tre av semestrene på bachelorgraden utenfor Bergen. 

Tor Kristian Berg (25) er født og oppvokst i Sandnes. Etter videregående hadde han et år hvor han jobbet i Norge og reiste i Sør-Amerika, et år i militæret og et år på Akademiet i Oslo for å få nødvendig realkompetanse, før han startet på geologistudiet ved UiB i 2012. Tor Kristian er en aktiv sjel, og er medlem av Rock Solid, fotballaget for geovitenskap. Andre interesser omfatter blant annet ski og reising, som har lagt grunnlaget for ønsket om å oppleve andre studiesteder enn UiB. Etter nyttår begynte han på sin mastergrad i petroleumsgeologi, etter å ha fullført bacheloren på 7 semestre. Et av disse ble tatt ved UNIS på Svalbard, mens to av semestrene ble tatt ved University of Western Australia i Perth.

Øl eller vin?
Øl

Påskeferie på hytta eller lesesalen?
Hytta!

Australia eller Norge?
Norge, selv om Australia ikke ligger langt bak.

Sommer- eller juleferie?
Sommerferie

De fleste studenter tilbringer et semester på utveksling i løpet av bachelorgraden, ettersom studieplanen som regel legges opp med 5. eller 6. semester uten obligatoriske emner. Dette betyr likevel ikke at det ikke er muligheter for flere semestre ved andre læresteder. Ved å sette seg inn i studieplanen på et tidlig tidspunkt kan dette absolutt la seg gjøre. Tor Kristian søkte seg til Svalbard allerede etter første året, og fikk dermed gjennomført utveksling både 2. og 3. studieår.

I motsetning til de fleste andre bachelorstudenter har du hatt hele tre utvekslingssemestre. Hvordan gikk dette til?
Da jeg kom inn på UNIS på Svalbard var jeg helt bestemt på ikke å la sjansen gå fra meg, og tilbrakte 4. semester på bacheloren der oppe. Jeg var allerede da bestemt på å reise på utveksling til et annet land i litt mer tropiske strøk, og søkte meg derfor utenlands med en gang jeg kom hjem fra Svalbard. I og med at jeg var borte vårsemesteret, gikk jeg glipp av et av de obligatoriske fagene for graden, og lette derfor etter et studiested som kunne erstatte dette faget. Valget falt dermed på University of Western Australia i Perth, hvor jeg planla å ta 6. semester. Egentlig skulle jeg altså kun tilbringe ett semester i Perth, men da det viste seg at det faget jeg trengte ikke gikk før på høsten, stod valget mellom å ta et ekstra halvår i Perth, eller et helt år ekstra i Bergen. Da bestemte jeg meg, etter litt om og men, for å ta to semestre i Australia.

MN praten australia   MN praten Svalbard

Kan du fortelle litt om Svalbard og Perth, og hvordan du opplevde å bo der?
Svalbard og Perth er jo selvsagt veldig forskjellige – de kan nesten beskrives som stikk motsatte. Svalbard er som alle vet langt nord, mørkt og kaldt. Da jeg ankom Longyearbyen i januar gikk det fra å være helt mørkt, til at en kunne se lysere nyanser i horisonten i slutten av måneden. 8. mars stod solen opp for første gang, og 18. april gikk det over til midnattssol. Samfunnet på Svalbard er veldig lite, med ca. 2000 innbyggere, hvorav 200-300 studenter. Studentene bor tett på hverandre i brakker, og man blir raskt kjent med ”alle”. Selve studentmiljøet er helt fantastisk, med masse fester, ukeavslutninger på UNIS hver fredag og mye utendørsaktiviteter i noe av den beste naturen verden har å by på!

Perth er helt annerledes, og i motsetning til det lille brakkemiljøet på Svalbard er det på UWA et stort og fint campus. Første semester jeg var i Perth, bodde jeg så å si på stranden, og forelsket meg helt i det! Andre semester flyttet jeg litt rundt, men holdt meg alltid i gåavstand til hav og strand. Vi ankom Perth i februar og været var helt fantastisk, med 30-40 grader og sol hele tiden. Studentmiljøet var også veldig bra, med en internasjonal gruppe som tok seg av utvekslingsstudentene. Av aktiviteter ble det mye festing, strandliv, bading og grilling – og australierne var veldig åpne og enkle å forholde seg til. I og med at de fleste jeg ble kjent med kun tilbrakte et semester ved UWA, ble jeg også en erfaring rikere, ved at jeg måtte bli kjent med nye folk det andre semesteret, men det gikk veldig greit gjennom felles venner og studentorganisasjoner.

På bachelorstudiet i geologi er det 9 obligatoriske fag som vektlegges når en skal søke videre til masterprogrammet. Hvordan fikk du organisert dette?
Da jeg dro til Svalbard fikk jeg tatt to fag som kunne erstatte to av de obligatoriske fagene ved UiB. Som tidligere nevnt trodde jeg jo at jeg skulle få tatt det tredje og siste faget jeg kom til å mangle i Perth, men det viste seg å gå motsatt semester, slik at det ble et ekstra semester ved UWA. Resten av de obligatoriske fagene fikk jeg tatt i løpet av de fire semestrene jeg har hatt ved UiB. En bør altså vite hvilke obligatoriske fag en har på studiet, og planlegge utveksling i forhold til disse.

MNpraten svalbvard 2

Hvilke positive erfaringer har du fått med deg videre etter å ha opplevd tre ulike læresteder i løpet av bacheloren?
For det første har jeg jo fått møte veldig mange forskjellige folk, og flere har jeg fremdeles kontakt med. En god venn, som jeg bodde ved siden av på Svalbard, flyttet til Perth etter at han var ferdig på UNIS. Da jeg reiste ned var jeg heldig og fikk bo hos ham, samtidig som jeg kunne være med ut på ting, slik at jeg raskt fikk skapt meg et nettverk. Med tanke på studentmiljø og kulturelle forskjeller har jeg jo også opplevd mye som jeg kommer til å ta med meg videre; Longyearbyen med sitt lille og åpne samfunn, og Perth med sitt bekymringsløse australske syn på livet og ”don’t worry mate, thongs og tank tops”.

 Hvilke anbefalinger kan du komme med til studenter som ønsker å dra på utveksling?
Jeg vil anbefale alle å dra på utveksling! Uansett hvor en reiser, vil jeg tro det blir en god opplevelse. Jeg fikk mye god hjelp av folk på Geovitenskapelig fakultet, særlig med tanke på hvilke fag jeg kunne ta og lignende. I Perth tok jeg en god blanding av fag – alt fra geologifag til økonomi og sportslig ledelse. Slike ”andre” fag går det som regel helt greit å få innpass for ved UiB, litt avhengig av fakultetet. For min del var det nødvendig med mye planlegging, og møtte jeg på en hindring måtte jeg bare tenke litt rundt problemet. Alt går som regel ikke etter planen, men sånn er det bare, og det meste ordner seg til slutt!

Ski eller surfing?

Den er vanskelig… Surfing om det er varmt klima, men i Norge står ski høyest!

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑