Studentliv

Published on May 9th, 2016 | by KAJA SKÅLNES KNUDSEN

ENKLE GREP FOR BEDRE EKSAMENSLESING

Det er mai, og perioden preget av prokrastinering, stress, fornektelse og en helt drøy læringskurve er i gang. Eksamenstiden har nemlig begynt, og størstedelen av studenten angrer nå på at skole ikke ble prioritert tidligere i semesteret. Dessverre er dette noe vi må gjennom, både nye og erfarne studenter. Heldigvis tyder ting at på det blir litt greiere for hver periode. Ikke fordi fagene blir noe lettere (for det kan du bare glemme), men fordi hver eksamensperiode gir deg en pekepinn på hva du bør, og ikke bør fortsette med. Noen av disse erfaringene vil nå bli delt med deg, og det hele handler egentlig bare om sunn fornuft. De gir mening, men de hjelper bare om man faktisk følger dem.

Fjern distraksjoner
Er du av typen som lar være å lese fordi du heller vasker alt du ser rundt deg ned til hvert minste lille støvkorn, til tross for at du ellers i året ikke kunne brydd deg mindre med å holde det rent? Tar del i absolutt alle pausene til alle andre på lesesalen? Starter et helt nytt prosjekt hvor du skal runde Super Mario 64  på rekordtid? Eller plutselig blir veldig interessert i å se på NRK sin sending av minutt for minutt med sauelamming eller klekking av egg i fuglerede, så  kan jeg trøste deg med at du er helt normal. Det er nemlig ekstremt lett å bli distrahert. Trikset er å finne ut hva som distraherer deg (alt fra Facebook til hun søte jenta på raden foran deg) og eliminere det. Lukk ned faner, studere andre plasser enn hjemme eller skaff deg øreplugger, samme hva det er, gjør noe med det.

Om du under økten plutselig kommer på noen du skulle ringt eller noe du skulle gjort, skriv det ned og vent med å gjøre det til du faktisk har pause. Slik slipper du at du blir avbrutt av deg selv hele tiden. Lesetiden er bare for lesing.

Sett deg mål
Når du endelig har fått til å fjerne distraksjoner, så er det ikke nødvendigvis noe morsommere å lese til eksamen. Det er tross alt ikke alltid like interessant å lære seg å bevise teorem eller pugge reaksjonsligninger, men det må til. Dermed er neste triks å sette deg et mål for hvor lenge du skal jobbe i tid (for eksempel 50 min lesing, 10 min pause). Slik er det lettere å holde ut de ekstra ti minuttene før du sjekker Facebook eller nyeste oppdatering på VG. Et ekstra tips her er å bruke alarm, slik at du unngår å sjekke klokka eller mobilen hvert tredje minutt.

Ta pauser
Når man først har kommet inn i en god leserutine er det viktig å ta pauser. Hodet trenger tid til å ta til seg all ny kunnskap du nettopp har lært deg, før du igjen fortsetter å lese. Ta derfor regelmessige pauser hvor du går vekk fra leseplassen din og gjør noe helt annet. Her kan man koordinere seg med andre på leseplassen og ta kaffepause med dem, eller unne seg selv litt frisk luft eller en telefonsamtale. Prøv dermed å holde lesingen til et bestemt sted, og ta pauser et annet sted. På den måten holder du disse to aktivitetene avskilt og det blir lettere å konsentrere deg når du leser.

Samme prinsippet gjelder også for trening. Om du pleier å trene før eksamensperioden ikke slutt med det nå. Trening er god pause for hodet og gir deg energi til å fortsette. Her gjelder det å ikke bruke trening som en distraksjon ved å begynne å trene fire ganger så mye som vanlig bare for å slippe å lese. Man tar pauser fra lesningen med å trene/spille/være sosial, ikke omvendt.

Jobb med mening
Da har du rutinene på plass. Du har fjernet distraksjonene, du har satt deg mål om hvor mye du skal jobbe og du husker på å ta pauser; da gjenstår det bare å lese. Dette er vel kanskje den verste delen. Det å faktisk lære seg pensum. Her er trikset å finne den metoden man selv lærer best på. Om det så er å se lese fra boka, skrive notater, høre noen lese det opp, gjøre oppgaver eller jobbe i grupper. Om du ikke får med deg noe når du bare leser pensum, så ikke bare les pensum, det er bortkastet tid. Gjør det som fungerer for deg. Gode triks her er å lage sammendrag til hvert kapittel, gjøre eksamensoppgaver og rett og slett gjenfortelle pensum til medelever. Det er først når man selv må lære bort pensum at man finner ut hvor godt man kan det.

Repeter
Når du så har vært igjennom alt dette så gjenstår det faktisk bare å repetere. Repeter pensum, repeter pauser, repeter gjenfortellingen, repeter eksamensperioden og repeter disse rådene. Jo flere ganger du gjenforteller og repeterer noe, jo lenger og bedre husker du det.

Med det ønsker jeg dere alle lykke til med lesing til eksamen. Jeg vet det er kjipt, jeg vet det kan være stressende, men husk at det verste som skjer er at du kanskje må gjøre eksamen på nytt. Dessuten er det snart sommerferie!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑