Lettlest

Published on May 10th, 2016 | by ANJA LINDGAARD MOLNES

PROFESSORSPALTEN: I DET TIDIGE HJØRNET MED HELGE DRANGE

Helge Drange er professor i oseanografi ved geofysisk institutt på UiB, i tillegg til å være forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Han er emneansvarlig i flere fag på instituttet, og dukker stadig opp i avisene i forbindelse med vær, vind og klimapolitikk. Men har du noen gang lurt på om Helge synger i dusjen, hva han tror han ville blitt brukt til om han var en robot, eller hvilke superkrefter han skulle ønske at han hadde?

 Hva er ditt favorittsted i Bergen?
Jeg liker meg på DLK (Det Lille Kaffekompaniet), hvor det er tre bord og høy avslapningsfaktor. Jeg bor i nærheten, så der er jeg innom nesten hver dag. Jeg liker også Café Spesial, de har byens beste pizza til en grei pris. Det var også der jeg traff min samboer.

Har du, eller har du hatt noe kjæledyr?
Nei det har jeg ikke. Da jeg var ung hadde vi katt, men jeg har ingen dyr. Bortsett fra hybelkaniner.

DILEMMA

Aldri fått lov til å dusje men fått lov til å bytte klær, eller aldri fått bytte klær men fått lov til å dusje?
Bytte klær høres takknemlig ut.

Alltid knurre når du er sint, eller alltid male når du koser deg?
Jeg ville gjerne ha malt.

Snakke på innoverpust resten av livet, eller alltid både stamme og lespe når du snakker?
Stamme og lespe.

Hva spiser du til frokost?
Jeg spiser for det første en god frokost. Da er det alltid grønn te, det er noe jeg har tatt med meg fra Kina siden jeg har vært der ganske mye. Så er det ristede skiver, med en skive geitost, og da skal det være fra en liten, økologisk produsent (Lygre eller Undredal er favorittene). Det er supert. Så spiser jeg også litt frukt, og av og til lager vi fruktsmoothie, eller grønnsak- og fruktjuice. Og så tran!

Har du noen hobbyer?
Jeg er nokså fotonerd. Jeg har ikke bil, men jeg har foto som hobby. Jeg har også drevet med ringmerking av fugl tidligere og jeg liker friluftsliv.

Hvilken film har du sett flest ganger?
Litt usikker, men kanskje det er Ni Liv. Norsk svart-hvitt film som ble Oscar-nominert i 1957. Den handler om Jan Baalsrud, som flyktet fra tyskerne i Nord-Norge til Sverige under andre verdenskrig. Fantastisk spennende og gripende film!

Hva er den beste boken du har lest?
Jeg er ikke så flink til å lese bøker fordi jeg leser og skriver så mye i jobben. Men jeg liker å lese dikt, aller helst små tekster som man kan tenke på. Olav H. Hauge er en favoritt, men en av de bøkene som jeg har lest i nyere tid heter Den Sjette Utryddelsen (The Sixt Extinction) av Elizabeth Kolbert. Veldig godt skrevet og kan virkelig anbefales!

Hvilken sang blir du aldri lei av?
Kanskje det må være Leonard Cohen med First We take Manhattan. Eller noe norsk fra Vamp? Jeg liker også Dire Straits.

Har du et favorittsted i huset?
Kjøkkenet.

Hva får deg til å le?
Litt understatement-humor setter jeg pris på. Og smilende omgivelser synes jeg er bra!

Hva skremmer deg ?
Litt slangefobi. Kanskje også litt høydeskrekk, selv om den ble delvis kurert da jeg drev og klatret tidligere.

Hva irriterer deg?
Det jeg liker absolutt minst er når noe blir sagt, og noe annet blir gjort. Dualitet i hva man uttrykker og hva man faktisk mener liker jeg overhodet ikke.

Hva imponerer deg?
De som viser i gjerning at det er samsvar mellom det de sier og det de gjør, det setter jeg pris på.

Hvilket banneord bruker du mest?
Jeg banner vel egentlig ikke så mye, så det verste er vel ”shit”.

Hvilket annet yrke enn det du har i dag kunne du tenke deg å prøve?
Bonde. Ytterst i Sognefjorden på en øy. Et naivt, småskala øko-landbruk hadde vært bra. Gjerne med internettforbindelse…

Hvilken historisk begivenhet, fortid eller framtid, skulle du ønske du var tilstede for å oppleve?
Jeg tror frigjøringen etter andre verdenskrig måtte være veldig spesiell å oppleve, også fordi det er noe mine foreldre opplevde, så jeg tror jeg vet litt hvordan det var. I framtiden ville det vært når den siste bensin- eller dieseldrevne bilen går til opphugging. Og den dag kommer.

Hvis du kunne levd i en annen persons sko (død eller levende) for en dag, hvem skulle det vært?
Ghandi kanskje. Han stod for å bekjempe urettferdighet uten å krige, og er historisk sett en veldig spesiell og sterk person. Så jeg kunne tenke meg å lære litt fra han.

Hvis du skulle spist samme middagsrett hver dag resten av livet, hvilken ville du valgt?
Det må bli fisk, og noe vi har rikelig av. Kanskje torsk? Tror jeg hadde blitt lei, men det hadde jeg nok blitt av det meste.

Hvis du skulle kjøpt et feriehus i utlandet, hvor skulle det vært?
Det er jo ikke aktuelt, men kanskje en liten loftsleilighet i Paris.

Hvis du oppfant en tidsmaskin, hvilken tidsperiode, fortid eller framtid, ville du reist til (permanent)?
Jeg tror jeg ville reist fram til den tiden når fattigdommen i verden var borte, og det var mer lik fordeling av ressurser.

Synger du i dusjen?
Nei, ikke nå lenger.

Hva er det rareste du har spist?
Jeg pleier å si at jeg spiser alt, med noen få unntak. Noe som jeg overhodet ikke setter pris på er de eggene som ligger i en væske i månedsvis. Eggehviten er helt svart og dissete, og eggeplommen er grønn (”preserved eggs” og er stadig å finne i Kina). Jeg har heller ikke sansen for svart tofu, fordi den lukter ekstremt ille, en slags svovelaktig lukt. Den spises sammen med brennene chilisaus for å døyve smak og lukt. Men siden tofu er billig, er den populær blant kinesiske studenter.

Hvis du var en robot, hva hadde vi brukt deg til?
Kanskje til å stå i døråpningen og si ”god dag” til de som kommer inn på instituttet.

Hvilken teknologisk duppeditt fra oppveksten din som ikke lenger brukes i dag savner du mest?
Jeg vil ikke si at jeg savner den, men jeg brukte Walkman veldig mye.

Hva er den verste rampestreken du gjorde som barn?
Det er litt vanskelig å si, men det var kanskje da jeg skulle debutere som røyker i en alder av 5-6 år. Da var det dopapir som var røykemediet, og dette var i en låve med tørt gress. Papirrullen ble påtent, og jeg inhalerte som jeg hadde sett at de voksne gjorde. Da fikk jeg røyk og sot rett ned i hals og lunger, og jeg slengte det påtente papiret ut i det tørre høyet, som jo fikk litt følger. Heldigvis var vi flere, så vi klarte å stoppe brannen før det gikk aldeles galt. Det var kanskje ikke en rampestrek, men det var første og siste gang jeg røykte. Takk og pris for det!

Hvis du ble lottomillionær i morgen, hvordan ville du brukt pengene?
Jeg ville bidratt til utdannelse i noen land som er mindre heldige enn oss, i Afrika eller andre steder. Kanskje være med på å bygge opp et skolesystem der.

Hvilket realityshow tror du at du kunne vunnet?
Ingen. Jeg er blant de som ikke har TV, så jeg følger ikke så mye med på sånne ting. Men 71 nord-konseptet synes jeg er interessant, men det er fordi jeg liker friluftsliv selv. Jeg kunne ikke ha vunnet, men jeg kunne nok ha vært med på noen etapper.

Hvilket naturtalent ville du helst vært velsignet med?
Kanskje spenst. Høydehopp ser litt elegant ut – frigjøre seg fra tyngdekraften og bare sveve.

Hvilke tre ting hadde du trengt for å overleve en zombieapokalypse?
Mariekjeks som mat, laserpenn til beskyttelse og Asterix styrkedråper.

Hvis du fikk tildelt superkrefter, hvilke ville du hatt?
Utholdenhet.

Hvis du fikk tilgang til en tankelesermaskin, hvem ville du brukt den på?
Kanskje Siv Jensen, for å finne ut hva hun egentlig tenker og mener om miljøutfordringer.

 Hvor ville du vært fluen på veggen?
På et styremøte til Statoil, som tross alt er et selskap hvor den norske stat eier 68 % av aksjene. Der mener jeg at folk flest kunne ha litt å si.

Hvis Gud eksisterer, hva vil du høre ham si til deg idet du entrer perleporten?
Velkommen Helge! Intensjonene var gode, men du kunne utvist litt større utholdenhet ved å gjennomføre dine visjoner.

 

Foto: Kim E. Andreassen, På Høyden


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑