Mat & Drikke

Published on May 16th, 2016 | by CATHRINE BERLE

SITRONTERTE TIL 17. MAI!

Skal du bake kake til 17 mai? Her har du en fin oppskrift for å lage vår versjon av en historiske grunnlovsterte, og følger man noen gode triks er denne kaken enkel å lage! Nå har du muligheten til å overraske med noe annet enn bløtekake eller pavlova til den store dagen.

”Hvorfor akkurat sitronterte?” – lurer du kanskje på. Vel… I 1814, da grunnloven ble datert og undertegnet 17 mai, spiste mennene på Eidsvoll sitronterte til dessert. Dermed har dette blitt en tradisjon å servere på nasjonaldagen. Riktignok er det nødvendig med litt modernisering av originaloppskriften for at den skal smake best mulig også i 2016.

Vi har testet kaken på redaksjonsfest, og den både så og smakte kjempegodt. ”Hva er den laget av?”, ”Fikk ikke nok blåbær, faen!”, ”Føler at jeg er på prevors på 17 mai nå.”, var noen av kommentarene. Alle mimret om 17 mai-feiringer, så det endte opp med en fin lille-17 mai en liten stund den kvelden.

TERTEBUNN:
300 g hvetemel
200 g romtemperert smør
100 g melis
1 egg

SITRONFYLL:
Skall av ca. 1 og ½ økologisk (!) sitron
1,5 – 2 dl nypresset sitron
6 store egg
200 g sukker
2 dl kremfløte

FORSLAG TIL PYNT OG TILBEHØR:
Blåbær, jordbær og/eller bringebær
Om du vil glasere bærene kan du varme opp litt bærgele (ripsgele, for eksempel) med en skje vann og pensle. La kaken kjøle en stund før servering.
Melis
Marengs
Vaniljeis eller krem

FREMGANGSMÅTE:
Bland alle ingrediensene til deigen lett i en kjøkkenmaskin, eventuelt for hånd. Deigen skal blandes til en klump og ikke røres mer enn nødvendig. Så setter du den i kjøleskap i minst 30 minutter.

Sett ovnen på 175 grader, helst med over- og undervarme fremfor varmluft. Smør og strø en springform med ca. 24 cm i diameter. Kjevle ut deigen så tynn som mulig på et melet bord og kle formen med deigen (skal være mer enn nok deig). Her er det viktig å lage høy nok kant, den kan gå opp til omtrent 1 cm fra kanten av formen. Det gjør ingenting om du må lappe litt på deigen ved uhell, dette blir ikke synlig når kaken er ferdig. Prikk tertebunnen med en gaffel og legg bakepapir over deigen før du fyller papiret med tørre erter (eller linser, bønner etc.) til godt ut i kantene, dette er viktig for å hindre at kanten siger ned ved steking. Stek bunnen i 10 minutter før du fjerner papiret med ertene også steker du den i 5 – 10 minutter så deigen blir gyllen i kantene. La bunnen så hvile ute av ovnen i 15 minutter.

Vask sitronene godt og riv av skallet (kun det gule) i små biter med et rivjern. Press så ut saften av sitronene. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og mesteparten av sitronsaften i røren. Smak til med sukker om du synes røren er for sur og med sitron om du vil ha den mer syrlig. Røren skal være ganske tyntflytende.

Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig i formen. Stek den videre i ca. 30 minutter ved samme temperatur. Følg med på terten så den ikke blir mer enn små antydninger til brun. Røren skal være ganske myk og ”skjelven” slik at den ikke blir tørr og svidd. Avkjøl terten på rist og sett den i kjøleskap i minst 2 timer. Den kan godt lages dagen før servering.

Pynt kaken slik du vil ha den, her er det bare fantasien som setter grenser. Den smaker ekstra godt med vaniljeis, marengs eller krem på siden.

Ønsker alle en strålende 17 mai-feiring!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑