Fakultetet

Published on May 29th, 2016 | by HELLE MALENE BENDIKSEN

MATNATPRATEN MED KARL WERNER

Karl IV Werner (26) er fra Tyskland og kom til Norge for snart tre år siden. Siden den tid har han tatt en mastergrad og gått postmaster på UiB, vært en del av avisen i tre semestre og blitt godt kjent med mange av studentene på Realfagsbygget.

Karl tok en bachelorgrad i biologi i Tyskland, og var deretter fast bestemt på å ta mastergraden i utlandet. Han søkte og kom inn både i Amsterdam, Berlin, København og Bergen, men forteller at det ble et lett valg om hvor han skulle dra da han allerede hadde en forkjærlighet for Norge. Nå har han kommet inn på doktorgrad i Hamburg, og flytter dermed tilbake til Tyskland i midten av mai.

Hvorfor falt valget på Bergen?10698410_1006308879395158_7465411659426769109_n
Jeg valgte å reise til Norge fordi jeg hadde vært her før og dermed hadde kjennskap til landet. Jeg var på utvekling i Koppang på ungdomsskolen, og har flere ganger vært i Norge på ferie sammen med min onkel. Vi er begge veldig glad i natur, telt og fiske, og da det er såpass folksomt i Tyskland, dro vi til Norge for å komme litt unna mennesker. I tillegg var selve masterstudiet på UiB en avgjørende faktor, da dette var mer spesifikt rettet mot fiskeriforvaltning enn ved de andre universitetene, noe som jeg har stor interesse for.

Karl forteller at han har hatt det veldig kjekt på studiet, både faglig og sosialt. Han beskriver utdanningen som spennende med mye praktisk arbeid, og angrer ikke ett sekund på at han reiste til Bergen. Han har fått mange gode venner, og blitt godt kjent med forelesere og professorer. Han har alltid hatt en stor interesse for fiskerifag, hvor han har både lest og sett dokumentarer innenfor fagfeltet siden han var liten. Nå gleder han seg til å begynne på doktorgraden i Hamburg hvor han skal forske på økosystemet rundt Grønland over tre år.

Hvorfor ønsker du å gå videre med doktorgradstudier i stedet for å søke jobb?
Jeg har søkt doktorgrad fordi jeg er veldig glad i selve forskningsarbeidet, og fordi jeg stadig ønsker nye utfordringer og sjansen til å lære mer. Jeg føler egentlig ikke at forskning er jobb, jeg ser mer på det som en lidenskap eller livsstil. Når man er forsker vil man jo være nyskapende, og dette passer meg godt da jeg er veldig nysgjerrig av natur. Nå som jeg har opplevd studie- og forskningsmiljøet i Bergen, ønsker jeg også å erfare hvordan dette miljøet fungerer i Tyskland.

Hva er ditt beste minne fra tiden i Bergen?
Det er veldig vanskelig å komme på et spesifikt minne. Hele tiden min her er fylt med gode minner, men jeg kan trekke fram at fadderuken var et høydepunkt, friluftslivet, folkene her og stillheten ute i naturen.

RSCN1424

Øl eller vin?
Øl, øl, øl, øl, øl (og mer øl)!

Batman eller Superman?
Popeye!

Bøker eller TV-serier?
Bøker!

Blondes or brunettes?
Blondes <3

Ferie på fjellet eller på stranden?
Stranden. Jeg liker meg best ved sjøen!

Hvordan vil du beskrive nordmenn i forhold til tyskere da?
Jeg vil beskrive nordmenn som mer ”easy going” enn tyskere. I Tyskland er alt veldig idealistisk – en bør ha en god utdannelse, en perfekt jobb, en bra kjæreste, og en skal klare seg selv. Det er som at selve forventningene til alt i livet er høyere i Tyskland enn i Norge.

Sosialt sett bekrefter han ”ryktene” om at nordmenn er mer innesluttet og vanskeligere å komme inn på enn mange andre nasjonaliteter. Han har også savnet et større engasjement rundt politikk og samfunnsengasjement i sosiale sammenhenger, hvor han forteller at vennene hans hjemme bruker å samles til middag hvor de diskuterer aktuelle tema. På den andre side har han sammen med sine norske venner fått oppleve mange fjellturer og kjekke fester (spesielt her på MatNat!).

10799734_596899264032_1884284867_n

Når jeg spør Karl hva slags erfaringer han tar med seg fra Norge forventer jeg å få et svar som omhandler opplevelser og de gode vennene han har fått. Han svarer i stedet at det er samholdet i Norge som har gjort størst inntrykk på han. Karl forteller at han i løpet av studiet i Bergen har lært at jobb ikke betyr alt, og at det er viktig å ha et liv utenom. I Tyskland er det et mye større karrierepress, og at det er store avstander mellom for eksempel student og foreleser/professor. At terskelen har vært såpass lav for både sosiale og faglige samtaler ved UiB anser han dermed som veldig positivt.

Vi ønsker deg god tur tilbake til Tyskland, og lykke til med doktorgraden!

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑