Studentliv

Published on August 25th, 2016 | by Anja Lindgaard Molnes

ESCAPE BRYGGEN: KLARER DU Å UNNSLIPPE?

I november 2014 åpnet Escape Bryggen for første gange dørene. Det ble en umiddelbar suksess, og i løpet av kort tid kunne de invitere interesserte kodeknekkere til ytterligere to splitter nye rom.

Et escape-rom er et fysisk opplevelsesspill hvor spillerne låses inn i et rom, der rommet har en fiktiv historie knyttet til det. Spillerne må bruke ulike elementer i rommet til å løse gåter og koder underveis for å komme seg ut i løpet av en klokketime. Virkelighetens escape-rom så for første gang dagens lys i 2006, og suksessen spredde raskt. I dag finner man over 2,800 ulike escape-lokaler på verdensbasis.

 POPULÆRT PÅ KORT TID
Firmaet No Escape AS ble etablert av en kompisgjeng på fire, bestående av Lubos og Darina Steskal, Szandra Goda, og Jobin Varughese. Varughese forteller at idéen kom fra da de selv hadde spilt i utlandet.
– Vi fikk blod på tann, og ville prøve det når vi hadde kommet hjem. Da vi fant ut at det ikke fantes her fra før, måtte vi selvsagt gjøre noe med det.

Til tross for at ingen av dem har tidligere erfaring med gåtemaking, både lager de gåtene og designer alle rommene til Escape Bryggen selv. Varughese, som selv fungerer litt som potet i selskapet, forteller at det å lage gåtene er det kjekkeste de gjør.
– Vi er fire i styret, men det er hovedsakelig to som er gåtemakere. Lubos er helt genial når det kommer til å lage gåter, og den ene gåten ble faktisk laget allerede ti sekunder etter at vi kjøpte det ene møbelet. Men den store utfordringen er å lage ferske gåter, slik at folk føler at de kommer til noe nytt, og jeg tror vi har lykkes med det i de ulike rommene våre.

escapeimage (5)

PLANLEGGER Å UTVIDE
Escape Bryggen tilbyr i dag tre ulike escape-lokaler, Hanseaticus, Crimson Hotel og La Diva Supernova, alle med hver sin historie og ulike koder som skal knekkes i løpet av tiden man får tildelt.
– Hanseaticus var det første rommet vi lagde, og så ble det så populært på så kort tid at vi ble nødt til å utvide. Vi planlegger også å lage flere rom, og vurderer litt om vi skal bytte rom eller om vi skal lage flere, avhengig av hva markedet er klart for, forklarer Varughese.

ESCAPE-TURISTER
Han forteller at det har vært stor pågang i alle rommene, og nå i sommer har det vært nærmest fullbooket. Målgruppen er veldig variert, og passer egentlig for de aller fleste.
– Studenter kommer veldig ofte, og er veldig populært for teambuilding og bedrifter. Vi får også besøk av en del utenlandske turister som kjenner til konseptet fra før. En del utdrikningslag har vi også, da merker man jo ofte promillen. Sistnevnte kommer seg som regel ikke ut, sier Varughese og smiler.

Escape-konseptet er faktisk så populært at flere til og med reiser rundt fra by til by for å besøke ulike Escape-lokaler.
– Det finnes to typer Escape-turister: de som drar til byer og finner ut at de har Escape-rom der, og de som utelukkende reiser til byer der det er Escape-rom.
I Norge finnes det i dag 14-15 Escape-rom rundt omkring i landet.

MESTRINGSFØLELSE
Varughese tror at Escape-suksessen først og fremst skyldes mestringsfølelsen man får av å klare de utfordrende gåtene i rommet.
– Når man kommer inn i rommet har man en følelse av at man ikke helt vet hva man skal gjøre, men noen minutter senere begynner ting plutselig å falle på plass. Den følelsen av å få til gåtene er en følelse uten like, og det er uten tvil det som selger. Folk liker å se at de får det til, sier Varughese.

NØKKELEN TIL SUKSESS
Varughese forteller videre at fra rommet Hanseaticus er det ca. 20 % av gruppene som klare å komme seg ut. Det samme gjelder for La Diva Supernova, mens det imidlertid bare er rundt 10 % som slipper unna Crimson Hotel.
– De beste er ofte unge kompisgjenger som er veldig gode til å kommunisere seg imellom, og som har en strategi og en målrettet måte å tenke på. Den raskeste tiden for Hanseaticus er på fabelaktige 23.5 minutter, uten noen hint. De hadde en veldig god flyt i alt, bare de plukket opp en gåte hadde de løsningen med en gang. Jeg tror til og med ikke jeg hadde klart det på den tiden!

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑