Studentliv

Published on September 14th, 2016 | by Peter Aarrestad Time

DEN STORE GUIDEN TIL DEG SOM HAR FLYTTET HJEMMEFRA

Sommerferien er ved veis ende, Fadderuken 2016 er over, og hverdagen setter inn over Nygårdshøyden. Klesvasken i hybelen har gjerne starte å hope seg opp etter en hektisk uke. Undervisning, obligatoriske gruppetimer, og pensumtråling står for tur. I tillegg til dette skal boet organiseres, vedlikeholdes og opprettholdes.

For noen har dette vært en kjent rutine i flere år, men for de som flytter hjemmefra for første gang vil dette være en helt ny erfaring man gjør seg. Så for å gjøre overgangen litt mer knirkefri har MatNatPrat kommet med et par tips som kan bli hjelpsomme på veien.

HYGIENE
Regelmessig vasking av klær bør bli en vane. Er du usikker på hvordan maskinen virker er det bare å finne frem bruksanvisningen eller google klesvask. Der står det godt detaljert hvordan man skal skille hva man vasker og på hvilke temperaturer, etc.

Sengeklær er det viktig at man skifter og vasker fra tid til annen, spesielt om man venter overnattingsbesøk fra noen man liker litt ekstra godt.

Støvsuging og den okkasjonelle vasken av rom/leilighet er en viktig del av opprettholdelsen av en leilighet og bør gjøres minst 2 ganger i mnd. Støvsuging gjerne litt oftere.

Søppelbøtten under vasken vil føre til at vond lukt vil akkumuleres i leiligheten om den står for lenge uten å bli kastet. Særlig hvis man har spist fisk til middag. Derfor bør søppelbøtter kastet ute i søppelbøttene og ikke bare plasseres casually i trappeoppgangen til ”noen andre tar den”.

Gamle tallerkener settes i oppvaskmaskinen og brukt kjøkkenutstyr vaskes opp.

Flytter du inn i et kollektiv sammen med andre mennesker er det særdeles viktig at man hjelper til med gjennomføring av disse rutinene og at man ikke blir hybelens ”slask”. At man passer på at man ikke er den personen som er en tidstyv som stjeler tid fra de andre i kollektivet som må gå å rydde etter deg.

$$$
Om man skaffer seg en deltidsjobb ved siden av studiene er helt opp til en selv. Uansett unngår man ikke faktumet at man lever på et budsjett. Leie må betales, eventuelt skysskort, mat, etc. Man bør derfor ha litt penger i bakhodet når man handler og drar kortet for det går alltid 1 måned mellom hver gang man får penger fra lånekassen. Ofte den 14 i hver måned, men det varierer. Men pass på at du ikke blir en gnier og drar det for langt andre veien. Leien bør man sette av så fort man får penger, for å forsikre seg om at den alltid kan betales.

Husk å handle ofte og lite så slipper du å bære så mye hver gang.

Ofte er det som student bedre å gå ut på byen på torsdager. Sjekk ut hva som skjer ute på facebook-sider og postere. Men sjekk alltid med timeplanen om du har forelesninger fredag kl. 08:00 før du spretter ølen.

GENERELT
Bor man i kollektiv kan det være et tips å tidlig lage klare retningslinjer man blir enige om sammen som alle går med på å følge og opprettholde. Lag gjerne en liste med gjøremål og navn slik at man kan krysse av og ha en oversikt over hvem som gjør hva, og hvor mye.

Pass godt på deg selv, spis sunt iblant, og tren godt. Gi deg selv de beste forutsetningene til å lykkes på alle fronter.

Involver deg i studentmiljøet, meld deg inn i studentorganisasjoner, vær sosial, se hva Bergen har å by på.

Kjøp inn støvler, paraply og regnjakke til Bergenshøsten hvis du ikke allerede har det.

Start tidlig og kom godt i gang med studiene. Gjør oppgavene foreleser gir deg så blir det ikke stress når eksamenstider kommer. Finn medstudenter du kan jobbe sammen med. Snakk med eldre studenter og faddere som har vært gjennom alt før dere, de vil sitte på mye god kunnskap som de gjerne deler med deg.

Finn ut hva som passer best for deg selv, lag din egen vei. Se og lær av andre som har bodd for seg selv en stund. Spør de om tips. Men finn din egen vei. Dette er bare tips gjort av andre studenter som en kan støtte seg på om man er usikker på ting.

Tags: , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑