Vitenskap

Published on September 15th, 2016 | by Tomas Nordeide Hjartnes

SPACE X: ROMRAKETTER TIL GJENBRUK

Det privateide selskapet, Space X, har den siste tiden fått mye oppmerksomhet etter at de var vellykket i å lande seks av romrakettene de skjøt opp tilbake igjen på jorden.

I desember 2015 klarte mennesker for første gang i historien å skyte opp en rakett for deretter å lande den slik at den kan brukes på nytt. Selskapet er kjent som Space Exploration Technologies (Space X), ledet av Elon Musk, som også er grunnleggeren av PayPal og Tesla Motors som har investert mye av sine egne midler i selskapet. Space X har inngått en kontrakt med NASA med en verdi på 8 milliarder kroner.

Siden deres første vellykkede oppskytning i 2015 har fem ytterlige raketter også blitt landet i senere tid, hvor siste suksefulle oppdrag ble gjennomført 13. august 2016, i følge Techcrunch. Fire av seks landinger har blitt utført på et droneskip, som demonstrerer hvor teknologisk avansert og presise landingene er.

Målet med gjenbruk
Oppnåelsen av a kunne bruke raketter på nytt er banebrytende i den forstand at kostnadene av å utforske verdensrommet vil reduseres kraftig. Markedet for romfart vil gjennomgå store endringer ettersom kostnaderm og dermed også prisen på raketter presses ned. Det vil også være mulig for flere å videreutvikle den samme teknologien. Rakettene Space X benytter, kjent som Falcon 9, er allerede de billigste på markedet. Hver rakett veier 550 tonn og er estimert til en kostnad på 62 millioner dollar. Så langt har Space X har klart å kutte sine egne kostnader med en faktor på 10, i følge Space X’ nettside.

Musk har tidligere gitt uttrykk for at målet er å sende mennesker til overflaten av Mars innen de neste 10-20 årene. For å oppnå dette har Space X planer om å sende raketter som skal transportere utstyr til Mars, og ankomme innen 2018. En rakett vil sendes hvert andre år for å etablere en base for mennesker som skal ankomme i 2025 etter en oppskytning i 2024, i følge Aviation Week.


Himmelen i Cape Canaveral i Florida ble dekket av svart røyk etter at en av Space X’ ubemannede raketter eksploderte under en testoppskyting den 1. september i år, melder US Launch Report.

Space X er romfartsselskapet som skapte historie etter at de klaSpace X explosionrte å lande flere av sine raketter tilbake på jorden, for så å kunne bruke de på nytt. Historien var en annen den 1. september da en rakett eksploderte under påfylling av drivstoff før oppskytning. Det førte til at bygninger flere kilometer unna begynte å riste, men i følge Washinton Post var ingen meldt skadet. Space X, som nå gransker uhellet, har så langt ikke konkludert med hva som kan ha forårsaket det. Gründeren og leder for selskapet, Elon Musk, spekulerte i en av sine tweets at det kan ha startet med oksygentanken festet til toppen raketten.

Tags: , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑