Vitenskap Foto: Tim Berners-Lee

Published on October 4th, 2016 | by Merethe Birkeland

HVA MED DE ANDRE?

Menneskers søken etter kunnskap har eksistert til all tid, på grunn av våre ønsker om å forklare verdens mysterier. Dersom vi ber noen nevne de mest innflytelsesrike forskerne i verden, vil de samme navnene høyst sannsynlig alltid dukke opp; Einstein, Tesla, Newton og Darwin. På skolebenken ble vi alle tvunget til å lese og lære om disse mennene og deres arbeid. Det er langt ifra feil, deres forskning har blant annet ført til at vitenskapen og måten vi lever og tenker på er slik den er i dag. Men hva med andre forskere? Forskere som har hatt en praktisk påvirkning for menneskeheten og samfunnene vi lever i. De er viktige som få og er verdt å vite hvem er.

Tim Berners-Lee (1955-nå) har gjort det mulig slik at vi i dag kan lese denne artikkelen på internett. Han er ansvarlig for introduksjonen av ”the World Wide Web”. Han utviklet dette hovedsakelig som et kommunikasjonsmiddel da han arbeidet i CERN. Han nektet å ta patent på oppfinnelsen, og ville heller gi den som en gave til verden. Internettet har fra da av revolusjonert måten mennesker kommuniserer på og får tak i informasjon.

Avicenna (930-1037) er en av de mest innflytelsesrike islamske forskerne. Han skrev opptil 450 tekster om forskjellige emner, hvor de to mest berømte var ”The Canon og Medicine” og ”The Book of Healing”. Disse ble brukt ved mange universiteter i Europa i flere hundre år. Samtidig blir han ansett som oppdageren av karantene for å unngå å spre infeksjoner.

Fritz Haber (1868-1934) sitt arbeid førte til både underverker og grusomheter. Han bidro til prosessen for å industrielt syntetisere ammoniakk, en viktig komponent i gjødsel i moderne jordbruk. Dette har bidratt til å øke matproduksjonen som førte til en kraftig populasjonsøkning, og til slutt den verden vi har i dag. Samtidig arbeidet han med kjemiske våpen i første verdenskrig, og utviklet cynaidgass som ble brukt av nazistene til noen av verdens verste grusomheter i historien.

James Clerk Maxwell (1831-1879) blir av noen erklært som faren av moderne fysikk. Han har hatt en vanvittig innflytelse på elektrisitet, termodynamikk og fotografi. Hans oppdagelse av det elektromagnetiske spektrum førte til utviklingen av tv, radio og mikrobølger. Maxwells ligning om det elektromagnetiske feltet var essensielt for den spesielle relativitetsteorien utviklet av Einstein.

Joseph Lister (1827-1912) var en kirurg som stadig arbeidet med å løse infeksjonsproblemene som oppstod i sår, som drepte 45-50 % av alle mennesker som fikk utført amputeringsoperasjoner. Han leste om bruken av karboksylsyre ved rensing av avløpsvann. Han begynte å rense utstyr, sår og hender med karboksylsyre, som førte til en revolusjon innen renslighet på sykehus og det reddet utallige menneskeliv. Listers oppdagelse førte til det største gjennombruddet i medisinsk historie.

Man blir målløs av hvilke oppdagelser og oppfinnelser som forskere kommer frem til. Det er fantastisk og til tider forferdelig. Nå må vi studenter på UiB, et forskeruniversitet, vise verden hva vi kan. Kanskje er det en av oss som er verdens neste store forskernavn?

 

Bilde: wikimedia.org

Tags: , , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑