Studentliv

Published on October 4th, 2016 | by Tamara Nørreskov Aasbøe

HVORDAN OVERLEVER MAN I KOLLEKTIVET?

Om du er en ny eller erfaren student, vil kollektivlivet alltid by på utfordringer. Med noen års erfaring selv i liknende bo-situasjon, har vi listet opp noen tips som kan være med på å sikre en god stemning i hjemmet, og dermed en hyggeligere studentopplevelse generelt.

Det viktigste og minst utfordrende du kan gjøre, som vil øke livskvaliteten i kollektivet, er å rydde. Enkelt og greit. Det virker så lettvint, men det er sant. Om du er en som sniker deg unna, som ”glemmer” å sette tilbake gryter og tallerkener, garanterer jeg deg at det er det første vennene til dine samboere får vite om. Ingen vil bli kjent som den som ikke rydder etter seg. Kort oppsummert; ikke vær en latsabb. Ta ansvar for eget rot.

Et kollektivs verste mareritt er de individene som er blinde på sitt eget rot. Etter at kaffen er konsumert er kaffekoppen som forduftet ut av gjerningsmannens synsvinkel. Den kan gjerne stå der i flere dager, før den blir til et så stort irritasjonsmoment for samboerne at en av dem må ofre seg og bære koppen hele veien bort til kjøkkenet, for så å finne veien til oppvasksentralen. Strevsomt.

Det er også greit å følge bud nr. 7, funnet i en nokså kjent bok; du skal ikke stjele. Man kan anta at de fleste ville finne det ukult å komme hjem til at de to fiskekakene som du skulle spise klokka 17:00 var borte.

Tannkremtuber som på mystefistisk vis er tomme etter en drøy måned er også et velkjent fenomen i kollektiv. Det er lett å glemme å kjøpe sårt trengt tannkrem flere handleturer på rad, så løsningen blir fort å låne en liten klatt. Ingen vil innrømme det, men de fleste gjør det. Men flere små klatter utgjør seg i det store (quote meg gjerne).

Ærlighet lønner seg. Spør heller om å få låne såpe/tannkrem/mat, så stiller nok roomiene dine produktene sine til disposisjon. Bare ikke gjør det for ofte, da det kan bli forvekslet med snylting.

Bilde hentet fra studenttorget.no

I et hvert kollektiv blir alltid noen tildelt stillingen som reservemamma, frivillig eller ei. Denne personen vasker alltid litt mer enn andre, husker å kjøpe dopapir oftere enn andre, og glemmer ikke at man må huske å vaske kjøkkenklutene av og til. Men når man er den eneste som kjøper håndsåpe og dopapir, kan det utgjøre et lite hull i lommeboken (se quote). Da anbefaler vi FELLESPOTT! En super sparingsplan perfekt for studenter. Inviter på innflytningsfest, bursdag, navnedag.. Hva som helst! Og ta vare på tomflaskene som eventuelt måtte stå igjen. Disse pengene kan gå til kjedelige ting som oppvaskmiddel, dokost og støvkost, eller enda mer tilfredsstillende; fellesmiddag.

Ja, det er gøy å digge seg i speilet på badet. Ja, det er kjekt å kjøre på med en ekstra omgang med såpe i dusjen for å vaske av seg skammen som kan følge med studentlivet. Men de andre du bor med synes ikke det er så stor stas å vente på å få tisse, mens du okkuperer badet med å løse verdensproblemer på toalettet. Raskt inn, raskt ut. Så er alle fornøyde.

For å oppsummere: hold det rent og ryddig rundt deg, spør om lov før du forsyner deg av dine romkameraters ting og respekter andres tid med å være rask og effektiv på baderommet. Det skal så lite til, men det utgjør en stor forskjell i kollektivet. Om klisjeene ikke har vært tydelige nok til nå, avslutter vi med ”vær mot andre, slik du vil andre skal være mot deg”.  Om du kun tar med deg en ting fra denne artikkelen, er den alltid grei å ha i bakhodet.

Bilder hentet fra studenttorget.no

Tags: ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑