Fakultetet

Published on November 22nd, 2016 | by Karolina Grzybowski

Professorspalten: Professor Kjellmar Oksavik

Kjellmar Oksavik er i dag forsker på Birkelandssenteret for romforskning og professor her på UiB. Kjellmar er vokst opp på landsbygda på Fosnavåg på Sunnmøre, men har bodd det meste av sitt voksne liv i Bergen. Han har selv studert ved Universitet i Bergen, hvor han startet med bachelor i matematikk og tok master i fysikk. Kjellmar dro så i militæret i 1 år, før han tok doktorgrad i romfysikk.

Hva er ditt favorittsted i Bergen?
Det må være Stoltzen! Jeg trives i fjellet og er veldig glad i fjellturer.

Har du, eller har du hatt noe husdyr?
Nei, men jeg er vokst opp med sauer, kyr, hester og mange andre dyr som er på gård. Jeg har ikke hatt verken katt eller hund. Jeg tror faktisk jeg er egentlig litt allergisk også.

Hvilken film har du sett flest ganger?
Orions belte er en fin film. Den er fra 80-tallet og viser den vakre naturen på Svalbard. Det er en action-thriller og inkluderer også litt krim.

Beste boken du har lest?
Jeg leser ikke litteratur, så det må bli en fagbok i fysikk. Jeg er jo veldig glad i fysikk!

Hvilken sang blir du aldri lei av?
Jeg er elendig på å huske sangtitler, så jeg vet ikke. Men tir´na´noir er veldig fin. Den sang vi i kor på Svalbard, så den kan jeg godt.

Favorittsted i huset?
Det må være sengen! Fantastisk å våkne opp om morgen med nye gode idéer eller forslag til flere eksamensspørsmål. Jeg har fått mange gode idéer i senga.

Hva får deg til å le?
Er det slemt å svare eksamensbesvarelser? Studenter skriver så morsomme ting som dikt eller andre ting som ikke gir mening. Har også fått levert mange fine tegninger. Alltid like morsomt å lese og se!

Hva skremmer deg?
Jeg er ikke så glad i å stå på kanten av stup. Jeg holder meg for eksempel langt unna kanten på Preikestolen. Jeg liker heller ikke å ha hodet under vann når jeg bader.

Hva irriterer deg?
Urettferdighet i verden. Det at noen har mye og andre har lite. Det irriterer meg folk som snakker om å gjøre noe med urettferdigheten, men så blir ingenting gjort.

Hva imponerer deg?
Nordlyset og andre naturfenomen som lyn, tornado og annet. Det er så fascinerende! Nordlyset er så stort, fargerikt og fint.

Har du et favoritt banneord?
Jeg prøver å unngå å banne, men når jeg først banner så sier jeg nok ”Å herlighet, er det mulig”, sier Kjellmar på sunnmørsk.

Hvilket annet yrke enn det du har i dag kunne du tenke deg å prøve?
Jeg søkte egentlig journalistikk, men jeg kom ikke inn. Jeg kom inn på matematikk som jeg hadde på 2.valg, og den dag i dag er jeg veldig fornøyd med mitt yrke.

Hvis du skulle spist samme middagsrett hver dag resten av livet, hvilken ville du valgt?Hmm, det må bli raspeballer. Raspeballer kan stekes eller kokes, og de er til og med enda bedre dagen etterpå. Med litt grønt ved og kefirmelk, så har jeg alle næringstoffene jeg trenger.

Hvis du kunne brukt tidsmaskinen til å hente en person fra fortiden til 2016, hvem ville du hentet?Jeg er litt usikker, men kanskje en av eidsvollsmennene fra 1814. Tror det hadde vært kjekt for de å se om Norge har blitt slik de ønsket at Norge skulle bli.

Hva er den verste rampestreken du gjorde som barn?
Hehe, det var da jeg sprengte kjøkkenet til ho mormi. Det var 16.mai og jeg skulle overaske ho med å snurre nesten 100 knallruller rundt en stein. Når den da skulle sprenges, så ville det kommet ut masse konfetti. Ikke med vilje så mistet jeg den i gulvet på kjøkkenet, og alt bare sprengte. Det var konfetti overalt og hele kjøkkenet ble ødelagt. Da ble verken mor eller far fornøyd, og mor fikk et nytt kjøkken ganske fort etter det. Jeg var ikke mer enn 10-12 år gammel da.

Hvis du ble lottomillionær i morgen, hvordan ville du brukt pengene?
Jeg spiller ikke lotto, men jeg hadde nok donert bort pengene til de som har mindre enn oss.

Hvilket realityshow tror du at du kunne vunnet?
Det må ha blitt farmen. Jeg tror ikke jeg hadde vunnet, men jeg hadde nok klart meg til episode 2.

Hvis du fikk tildelt superkrefter, hvilken ville du hatt?
Jeg skulle ønske jeg hadde sjumilsstøvler! Det tar alt for lang tid å reise til for eksempel Svalbard eller Oslo. Jeg vil gjerne bevege meg fortere.

Hvor ville du vært fluen på veggen?
Kanskje i redaksjonslokale til CNN. Det hadde vært spennende å se hva de skriver. Jeg leser nemlig CNN, og ofte dagen etterpå står akkurat samme nyhetene i norske aviser. Ved å være fluen på veggen til redaksjonslokale, så ville jeg visst nyhetene 1 døgn foran alle.

Hvis Gud eksisterer, hva vil du høre ham si til deg idet du entrer perleporten?
Velkommen hjem!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑