Fakultetet

Published on November 29th, 2016 | by Anna Riksheim Melbye

PROFESSORSPALTEN: I DET TIDIGE HJØRNET MED ANDREAS LEOPOLD KNUDSEN

Andreas Leopold Knudsen er professor i matematikk her på fakultetet og foreleser i MAT111. Han er født og oppvokst i Haugesund, har en italiensk mor, og har selv studert på UiB. Etter studiene jobbet han i Tyskland, Oslo og Italia, før han begynte å jobbe på UiB i 2007. De som har vært i forelesningene hans kjenner han som engasjert, livlig og med god sans for humor.


Hvorfor bestemte du deg for å holde på med matematikk?
Det var veldig tilfeldig! Selv om det kanskje ikke er noe man har lyst til å høre. For det første var det en del gode forelesere i matematikk, slik at det var tilfredsstillende å jobbe med faget og stille spørsmål fordi man hadde folk som svarte godt. Og så var jeg veldig interessert i teoretisk fysikk, som strengteori og big bang og generelt alt det de snakker om i Big Bang Theory-serien egentlig. Det er jo en god del teoretisk matematikk, og jeg fant ut at jeg var litt nærmere den matematikken de holdt på med her enn fysikken, så da ble jeg mer interessert i matematikk etter hvert. Men det var veldig tilfeldig egentlig.

Har du noen hobbyer?
Jeg liker å gå tur med min kone og jeg synger litt. Det har blitt litt mindre synging sånn etter hvert, men jeg hadde en del oppdrag da jeg bodde i Haugesund. Men jeg synger noen ganger når folk spør meg. Sist gang var vel på Askøy for et år siden med et janitsjarband. Sånn Frank Sinatra-konsert. Dessuten er jeg veldig interessert i fotball. Juventus- og Italia-fan, langt over grensen til det fanatiske. Jeg spiller litt når jeg er i Italia, men på amatørmessig basis.

Hvilken film er din favorittfilm?
Mine favorittfilmer må være La vita è bella, den gråt jeg av flere ganger, og så likte jeg Låt den rätte komma in veldig godt. Det er vel de to jeg liker best

Hva er den beste boken du har lest?
Det er alltid litt flaut å si at man leser John Irving, det er mange som ikke liker det så godt, men jeg likte A Prayer for Owen Meany godt.

Hva skremmer deg?
Døden? Nei, huff, da blir plutselig intervjuet så seriøst. Å møte uforberedt til forelesning ville vært et morsomt svar, men det er ikke veldig skremmende. Utviklingen i samfunnet skremmer meg litt, med Donald Trump som presidentkandidat og EU som faller sammen med mer og mer nasjonalistiske tendenser. Den politiske utviklingen i Europa og USA skremmer meg, og jeg håper ting endrer seg snart.

Hva irriterer deg?

dilemmahjørnet

Folk som tar seg selv alvorlig og som oppfører seg som de er viktigere enn de er irriterer meg. Man møter sånne av og til, både på og utenfor universitetet.

Hva imponerer deg?
Det imponerer meg generelt med folk som har bred kunnskap på mange områder og som er ydmyke om det. Det er noen som er veldig flinke i fag, og så er de også flinke i kunst og kultur, og er multikunstnere. De imponerer meg.

Hvilket banneord bruker du mest?
Jeg banner vanligvis på italiensk og da er det mest kjønnsorganer som brukes som banneord. I Norge har banneord mest med Gud, Jesus og djevelen å gjøre, mens i Sør-Europa er det mest ord for kjønnsorganer som blir brukt. En litt interessant forskjell. Det må vel være cazzo, det italienske ordet for det mannlige kjønnsorgan, jeg bruker mest. På norsk bruker jeg vel mest faen.

Hvilket annet yrke enn det du har i dag kunne du tenke deg å prøve?

Filmregissør. Spillefilmer, men akkurat hva slags type vet jeg ikke. Det hadde vært gøy.

Hvis du kunne levd i en annen persons sko (død eller levende) for en dag, hvem skulle det vært?
Leonardo Da Vinci. For å oppleve å ha alle de idéene og være som ham. Riktig svar hadde sikkert vært USAs president eller noe, så jeg kunne ha endret på ting, men man klarer sikkert ikke å endre så mye på én dag. Man kunne kanskje klart å bombe noe, eller gjøre noe annet forferdelig på én dag, da.

Hvis du skulle spist samme middagsrett hver dag resten av livet, hvilken ville du valgt?
Det høres ganske forferdelig ut. Her må jeg tenke logisk, det må være noe sunt. En eller annen fisk med gode grønnsaker til. Det kunne vært sverdfisk med italiensk saus og grønnsaker. Det er godt, men jeg ville jo blitt drittlei uansett.

Hvilken teknologisk duppeditt fra oppveksten din som ikke lenger brukes i dag savner du mest?
Kasettspillere savner jeg litt, men de er ikke noe spesielt bra, det er bare noe nostalgisk over dem. De var jo litt kule de der digre mobiltelefonene, da, men det hadde ikke jeg.

Hvis du ble lottomillionær i morgen, hvordan ville du brukt pengene?
Hvis jeg hadde vunnet så mye at jeg kunne leve av det for resten av livet hadde jeg nok sagt opp jobben og bare drevet med det jeg liker. Det er kanskje litt feil svar, men. Jeg kunne godt drevet med matematikk, men jeg ville kanskje vurdert å sponse min egen film, men det ville blitt en katastrofe, jeg har jo ikke erfaring. Jeg måtte ha hyret inn noen til å hjelpe meg å lage den, kanskje Steven Spielberg. Og Ennio Morricone til å hjelpe meg med musikken.

Hvilket realityshow tror du at du kunne vunnet?
Jeg tror jeg ville tapt alle.

Hva synes du er den beste oppfinnelsen noensinne??
Jeg syns radio og telefon er ganske imponerende og nyttig.

Hvis du fikk tildelt superkrefter, hvilke ville du hatt?
Jeg ville likt å fly, så kunne jeg reist rundt og sett ting fra lufta.

Hvor ville du vært fluen på veggen?
Det er litt uetisk, men noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne vært flue på veggen hos noen som løser samme matematiske problem som meg, så jeg kunne fått noen idéer.

Beste minne fra studietiden?
Da jeg tok doktorgrad var jeg i New York og San Fransisco, og det var en veldig fin tid. Her i Bergen var det mange fine små hverdagslige minner med hyggelige studiekamerater og folk som brydde seg om hverandre. Det er litt vanskelig å trekke fram bare ett, det var mange små stunder med de jeg studerte med.

Hvordan forbereder du deg til forelesningene?
Jeg pleier å lese boken, og noen andre bøker for å få noen idéer, og så bestemmer jeg meg for hva jeg vil presentere, med en balanse mellom teori og eksempler, og så er det bare å skrive det ned og kanskje gjennomgå det morgenen eller kvelden før forelesning slik at jeg klarer det uten å bruke notater særlig mye.

 

Tags: , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑