Aktuelt

Published on March 28th, 2017 | by Roymond Olsen

SÅ LETT ER DET Å BLI STUDENT-GRÜNDER

Da jeg ble nominert til jobben forberedte jeg meg så godt jeg kunne. Forventningene steg, og jeg saumfarte internett, youtube og bøker for å lese meg opp på Mongolias historie, kultur og utflukter. Oppfølgingen fra IAESTE Bergen var god, men kontaktpersonen min i Mongolia var ikke helt tilregnelig. Derfor visste jeg lite om hva som ventet meg av blant annet arbeidsoppgaver og bosituasjon.


På Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (mat-nat) utdannes det til en rekke disipliner, alt fra kjemi og biologi til fysikk og matte. Når du har oppnådd en grad her skal du sitte igjen med en verktøykasse av kunnskap og ferdigheter innenfor både fagfeltet og generelt. Allikevel har jeg i løpet av min tid som student opplevd at mange av de viktigste ferdighetene har kommet fra arbeid og verv på siden. Jeg nærmer meg veis ende i studiene, og har nylig funnet en hellig gral jeg skulle ønske jeg visste om tidligere.

Høsten 2013 begynte jeg mitt studie på Institutt for biologi. En illustrasjon av cellestrukturer jeg hadde sett ikke lenge før jeg skulle søke opptak fattet interessen min, og staket videre retning for min allerede tilstedeværende interesse for naturvitenskap. En studiehverdag like fylt med verv som den har vært med pensum har gitt meg både kunnskap og muligheter jeg ikke ville vært foruten.

Siden barndommen har jeg startet organisasjoner på bakgrunn av idéer eller manglende tilbud. Alt fra ungdomsklubb i hjembyen til Realistlista ved mat-nat. Det var ikke før i fjor, da jeg startet Innovasjonsgruppen for havbruk & sjømat sammen med Emil Lindfors, at jeg innså hva jeg hadde gått glipp av. Den ga meg nemlig innsikt i en verden av gründere og entreprenører.

Når jeg hører ordet gründer tenker jeg Tesla, SpaceX, Snapchat og Facebook. Jeg tenker mennesker med ressurser som skaper programmer eller høyteknologiske løsninger som i gjengjeld gjør de søkkrike. Det jeg har lært derimot, er at dette egentlig ikke stemmer. En gründer er en grunnlegger. En som har tatt initiativ til å skape noe. Det trenger ikke være mer enn noen som handler på en idé.

Da jeg innså den virkelige betydningen av ordet ble konseptet fort mer spennende. Jeg fant ut at hvem som helst kan skape noe, så lenge de har initiativet. Du kan genuint gjøre en forskjell i verden; alt som trengs er å handle på den gode idéen som kom til deg på sengekanten, eller over en øl. Det handler ikke om hva du får til, men lærdommene du tilegner deg på veien og forskjellen du forsøker å gjøre. Organisasjonsarbeid er viktig for både kunnskap og miljø, men først når jeg i høst ble med på en studentdrevet oppstartsbedrift fant jeg ut hvor mye jeg kunne lære!

Fra kundesamtaler til strategi for å takle konkurranse, stod lærdommene i kø fra dag én. For meg er det viktig å få utnytte de kunnskapene og erfaringene jeg har tilegnet meg både under studie og andre verv, og det viste seg å være lett her. Uten faste stillinger, hvor alle jobber for et felles mål, vil alle monner dra. Ikke bare vil du utvikle deg selv, men også bedriften og produktet i samme slengen.

Det beste med å drive med gründerbedrft ved siden av studiene er at man velger selv hvor mye tid man legger inn, og når man jobber. Siden man ofte starter det selv er det som regel også en indre motivasjon for å utgjøre noe, som forskning sier er den beste typen motivasjon. Samtidig er det ikke vanskelig å få støtte til idéen sin. Innovasjon Norge deler stadig ut 100 000 kr for å teste om det er noen i markedet som er interesserte i idéen din (markedsavklaringspenger). Videre kan man søke forskningsrådets forny studENT (opptil 1 million kroner!). Det finnes også penger fra diverse fond og utvalg avhengig av hva man driver med; alt fra helse- til strandryddefond.

Er du interessert i å finne ut om dette er noe for deg? Har du en idé, eller bare er glad i å løse verdensproblemer? Kom på Innovasjonsgruppen for havbruk & sjømat sitt kommende arrangement i mars, hvor vi skal gjøre nettopp dette! Du trenger ikke studere noe relatert til temaet, alt som trengs er vilje til å gjøre en forskjell; vi har alt fra ingeniører til informatikere. For å være tilpasningsdyktig til en fremtid i stadig endring er det viktig å tilegne seg kunnskap utenfor sin disiplin, og det er nettopp det du oppnår ved å øve deg på innovasjon med oss! Du finner oss på Facebook!

Tags: , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑