Studentenes side

Published on April 2nd, 2017 | by Ω

Svein er interessert i et arrangement.

Foto: keyword-suggestions.com

Han våkner. Lurer på hvor han er. Ser ut av vinduet. Da han ser de vinkende idiotene på fagskolen, ruller han seg rundt og lar sin bleke bakende pryde en slags forside i et magasin hvor han selv er toppsaken og skandalen. Det som i starten virket som en god idé og et fint maleri av strøket han hadde ønsket å se barna sine vokse til akseptable mennesker i hadde nå blitt en revy med ham selv som hovedattraksjon. De er som regel ikke irriterende, taperne i fagskolen, men han stryker hendene sine mot hverandre og teller til ti likevel.

”God morgen.” ”God morgen.” ”Har du sovet godt?” Han kremter. Det er sent, eller hvis du har tenkt å bli noe særlig her i verden, må du aldri være den trøtteste på gaten. Hvis du skal lykkes i kjærlighet og krig må du aldri være den som er mest av noe som helst. Du må smøre deg selv inn med rapsolje og bare gli inn i pannen som en strimmel av svinekjøtt, klar for woking eller whatever du har tenkt å gjøre. Kanskje du ikke har planlagt noe, men du kjøpte kjøttet likevel fordi du tenkte du hadde litt av ditt og datt i fryseren eller skapet som du kunne hive oppi. Du må tilsette litt deodorant. Du må klippe håret i en gjennomsnittlig lengde. Du må ikke være desp. Du må kjøpe en seidel som rommer en liter øl og drikke av den på fest med like mye selvironi.

”Hvordan går det med deg, Svein?”  Han har en romkamerat som i grunn er en total drittsekk og som, hver gang de er fulle sammen, sier at han fortjener å være ulykkelig og at ingen noensinne vil ha ham. Han vet det ikke er sant. Han tar en sipp til av seidelen og sier at han i alle fall ikke er en tynn jævel. Han har rett i det. ”Hvordan det går med meg? Det går greit. Jeg er sosial og folk er sosiale med meg. Karakterene er helt greie og jeg er grei mot karakterene. Så lenge jeg får flere B-er enn C-er. ”. ”Skal vi finne på noe shit til helgen? Kanskje drikke noe øl?” ”Nei, jeg tror ikke det. Jeg har blitt invitert til et arrangement på Facebook.”

Svein går ut. Kjenner byfjorden velsigne ham med pålandsvind. Det regner. Som vanlig. Han kjenner at voksen i håret begynner å renne, men kanskje det kan gi ham en mer rough look. I år fyller han 22, og har allerede en tjukk katalog av hva han skal gjøre i de fleste situasjoner hvor det er påkrevd at han oppfører seg som folk. Hvorfor? Fordi folk er folk. Og hvis man ikke er folk, er man noe som helst? Og hvis man ikke er noe som helst, er man ikke annet enn en taper. Han skulle ønske han visste hvem og om det var noen som bestemte disse tingene, slik at han kunne spørre hvorfor noen var flinke til de gode tingene, mens andre var flinke i ting de ikke ønsket å være flink i. Han har alltid følt at han var en del av den siste gruppen, og at hans oppdrag var å prøve å overbevise henne om at han ikke var dårlig til disse tingene men at han bare gjorde de på en annen måte.

Hun kommer i kveld, og han har så mye mer enn bare frykt inni seg. Han kommer sikkert til å tenke at ting går bra hvis han drikker mye på forhånd og blir morsom og liker seg selv. Men Svein vet å pushe grensene. Ved et tidspunkt kommer han sikkert også til at tenke at grøftene trenger en ny venn, og plutselig er han ikke så vakker lenger. Og plutselig tror han sikkert at han er så morsom at han kan gni penselen sin over alle i Bergen og male smilefjes på deres triste ansikter. Kanskje noen synes at han er teit. Ja, vi vet nok hvordan han kommer til å tenke hver gang han våkner i løpet av natten. Hjernen hans kommer til å være et trommesett i møte med en femten år gammel gutt som kun hadde ett eneste ønske i konfirmasjonsgave. Han kommer til å ønske at foreldrene hadde tvunget ham til å bruke visper mye mer. Kanskje han skal bli hjemme i stedet.

Han blir hjemme i stedet. Det er varmt i sengen og da slipper han sikkert å snakke med folk og det får ham til å slappe av. Han lager en hel gryte med bolognese. Hvis han en gang blir desp, kan han jo bare få seg Tinder. Eller nye romkamerater.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑