Professorspalten

Published on April 4th, 2017 | by Karolina Grzybowski

PROFESSORSPALTEN: I DET TIDIGE HJØRNET MED KARI ESPOLIN FLADMARK

Professor Kari Espolin Fladmark forsker på mekanismen til celler. Hun ser på hvordan celler dør og eventuelt hvordan vi kan beskytte dem fra å død. Dette bruker hun sebrafisk til som modellsystem. Hva irriterer henne mest, og hva er den verste rampestreken hun har gjort?


Foto: Karolina Grzybowski

Kari er professor ved Molekylærbiologisk institutt og et kjent fjes for mange studenter. Hun foreleser i faget MOL100 og laboratoriefaget MOL221, og har selv tatt PhD ved Universitetet i Bergen i 1998.

Hva er ditt favorittsted i Bergen?
Før var det Lyderhorn, men nå må det være Rundemanen. Jeg sykler mye opp dit.

Har du, eller har du hatt noe kjæledyr?
Nå har jeg jo fisk, og så har jeg hatt hund. Har også hatt en sau og to høner, og det er vell egentlig det. Fiskene er på fiskeavdelingen her på instituttet.

Hva spiser du til frokost?
Til frokost spiser jeg enten havregrøt, eller naturell yoghurt med hjemmelaget müsli og hjemmelaget syltetøy. Det er skikkelig godt!

Har du noen hobbyer?
Ja, mange! Jeg rodde en del før i tiden, og ror nå litt fortsatt. Ellers sykler jeg mye og padler en del. Drivhus i hagen har jeg også, men jeg bruker nok mest tid på sykling

Hvilken film har du sett flest ganger?
Definitivt The sound of music. Det er en gammel musikal fra rundt 60-tallet og er utrolig fin!

Hvilken sang blir du aldri lei av?
Hm, jeg synger jo i kor da. Det er så mange forskjellige sanger, men sånn gamle korsanger blir jeg nok aldri lei av.

Hva får deg til å le?
Tørrvittighet og folk som kan fortelle tørre vitser. Selv er jeg ikke så god på å fortelle vitser.

Hva irriterer deg?
Å, det er mye! Men det som irriterer meg mest må være bilister som ikke tar hensyn til syklister i trafikken. Biler som også står i sykkelfelt er ganske irriterende. I tillegg liker jeg ikke unødvendig administrasjonsarbeid.

Hva imponerer deg?
Modige mennesker imponerer meg. De som tør å gi det lille ekstra og si ifra der andre tier stille.

Hvilket annet yrke enn det du har i dag kunne du tenke deg å prøve?
Jeg sa jo til meg selv for lenge siden at jeg skal forske i 10 år og så åpne egen sportsbutikk. Nå er det jo gått 10 år.. Jeg kunne ha tenkt meg å være bonde. Jeg gikk på jordbruksskole i 1 år, og det var utrolig spennende og lærerikt!

Hvis du kunne levd i en annen persons sko (død eller levende) for en dag, hvem skulle det vært?
Det trenger ikke å være noen berømt, så jeg kunne ha tenkt meg tipp oldemor eller en eldre slekt. Jeg tror det hadde vært veldig interessant å oppleve slutten av 1800-tallet, og se hvordan ting har utviklet seg.

Hvis du skulle kjøpt et feriehus i utlandet, hvor skulle det vært?
Feriehuset måtte ha vært ved en sjø, ikke et for varmt sted og ikke et for kaldt. Jeg tror et feriehus ved Gardasjøen i Nord-Italia hadde vært kjempe fint, for der er det også god mat.

Hvilket realityshow tror du at du kunne vunnet?
Realityshow hvor man må kjempe for å overleve tror jeg at jeg hadde vunnet. 71 grader nord, Øya og Anno hadde nok gått veldig bra. Jeg skulle faktisk være med på et realityshow for noen år siden, men prosjektet ble nedlagt og det ble ingenting av det.

Hvor ville du vært fluen på veggen?
Oi, det var vanskelig.. Tror jeg hadde likt å se hvordan det er å være på et sinnsykt bra sykkellag. Det hadde vært interessant å se hvordan de trener og holder sammen.

Hva er den verste rampestreken du gjorde som barn?
Jeg gjorde mange rampestreker som barn. Da jeg var liten så kjøpte jeg en vase til min mormor og skrev at gaven var fra naboen vår, fru Johansen. Mormor fikk jo panikk at hun hadde fått en julegave, men hadde ikke gitt noe tilbake til fru Johansen. Hun gikk jo så etter julaften og kjøpte en gave til fru Johansen, og naboen skjønte ingenting. Det var veldig gøy! Men det mest rampete jeg har gjort var her på universitetet da jeg lagde paté av noen rotter, og serverte det. Det falt jo i smak hos de som smakte!

Tags: , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑