Forside

Published on November 20th, 2017 | by Tore Wie Bøe

GUIDE TIL SPARING SOM STUDENT

Vi vil her se litt på hvordan man ved å gjøre noen smarte (og noen ganger litt utradisjonelle) valg, potensielt kan spare en del penger mens man studerer, per måned, og per semester.


Foto: mercurius.no

Mange studenter sliter med økonomien og det å få det til å gå rundt. Noen vil skylde på politikere, mens andre vil skylde på seg selv og sin manglende økonomiske fornuft eller evne. Uansett hvem man skylder kan det være viktig å være klar at det er et problem som potensielt kan løses ved å endre litt på vaner og ta noen bevisste valg. Det mange ikke vet er hvordan de skal gå frem og hvilke ting de skal fokusere på, for å kunne spare penger hver måned og hvert semester. Det er også få som har tid (eller vilje) til å sette seg ned og se på det. Kanskje denne artikkelen kan endre litt på det. Gjennom litt idèmyldring, alene og sammen med andre, har vi forsøkt å komme fram til en liste over konkrete valg man ta for å spare relativt mye penger som student.

“Enkelt spare 1700 kr per måned og 7000 kr per semester”

Vi fant at ved å endre livsstil noe og ved å gjøre smarte valg, kan en vanlig student relativt enkelt spare ca 1700 kr per måned og ca 7000 kr per semester. Forskjellene ved å endre fra “ufornuftig” økonomi til “fornuftig” økonomi er enda større. Grafene viser hvor mye man kan spare totalt ved å gjøre ett sett med valg, sett i forhold til to andre sett med valg. Grafer for “”ufornuftig”, “gjennomsnittlig” og “fornuftig” er vist parallelt for å demonstrere forskjellene.

Det er satt ekstra fokus på lunsj og alkohol, som er sentrale faktorer i studenters økonomi. Disse har også fått hver sin graf. Merk at tallene ikke tar hensyn til alle deler av en students økonomi. Forskjellene i resultatene viser forskjeller på de områdene det er fokusert på. Å sette opp fullstendig budsjett i modellene ville blitt ufullstendig pga mange individuelle faktorer, derfor har vi forsøkt å holde fokuset relativt smalt slik at sammenligningene fremdeles er oversiktlige.

Månedlig alkoholforbruk. Illustrasjon: Tore Wie Bøe

Måter å spare på:

Metodene vi har brukt kan hovedsakelig deles inn i to grupper: nødvendige engangskjøp (ting som laptop og skolebøker), og faste, månedlige utgifter (som mat, trening og alkohol).

Nødvendige engangskjøp:

Laptop: Man kan spare mye på å kjøpe brukt på f.eks finn.no, ofte til nærmere halv pris (spesielt om man velger en litt eldre modell, f.eks fjorårsmodellen, som også kan fungere helt fint). Om man absolutt vil ha ny kan man også kjøpe en Chromebook istedenfor en dyr laptop. Dette fungerer greit om man bare bruker den til lesing/skriving og surfing og ikke trenger software som office eller programmeringsverktøy. Trenger man dette finnes det modeller man kan installere linux på, men dette krever litt research/kunnskap for å få til. Nøkkelord: “Gallium OS”. Merk: Dette er litt avansert, og her bør man vite hva man gjør (blant annet hvilken CPU den har og om den er støttet av firmware mods) før man velger å kjøpe.
Skolebøker: Kan ofte kjøpes brukt, ofte til nærmere halv pris. Noen ganger kan man også bruke e-bøker. Da kan man spare enda mer, og slipper å bære på fysiske bøker (men trenger noe å lese de på).

Diverse månedlige utgifter:

Mat og drikke: Å fylle på en drikkeflaske med vann fra springen er lettvint og gratis (kanskje ikke alle gjør dette). Å lage egen matpakke kan være veldig økonomisk (og kan gjøres bra med litt kreativitet).
Alkohol: Å primært drikke øl kjøpt på butikken (før man går ut eller på fester på instituttet) er ofte en kilde til bedre økonomi.
Trening: Utholdenhet kan man trene ved å blant annet løpe ute (hvor man kan få sett litt natur). Styrke kan man trene ved hjelp av sin egen kroppsvekt (ved å gjøre litt research kan man trene omtrent hele kroppen med minimalt med utstyr). Nøkkelord: “Calisthenics”.
Transport: Man kan gå eller sykle (se: politiets auksjon av sykler) framfor å ta buss eller taxi.

Lunsj per måned. Illustrasjon: Tore Wie Bøe

Tre sparings-modeller:

“Fornuftig sparer”
Laptop: En litt kraftig Chromebook (3500 kr).
Skolebøker: E-bokversjoner av halvparten, resten brukt til halv pris (1500 kr).
Transport: Går og sykler med sykkel kjøpt på politi-auksjonen (200 kr for sykkel).
Trening: Trener løping og sykling, og styrke med egen kroppsvekt (gratis).
Lunsj: Lager enkel skive-lunsj om kvelden til neste dag, vann fra springen på flaske (100 kr/mnd).
Alkohol: Går kun på fester på instituttet og betaler kun for medbrakt, ca 15 bokser per måned (287 kr/mnd)

Totalt for hele semesteret (4 måneder): 6748 krr/mnd).
Totalt per måned
: 1687 kr

“Gjennomsnittlig sparer”
Laptop: Fjorårsmodell brukt på finn.no (5000 kr)
Skolebøker: Halvparten brukt til halv pris, resten til full pris (2500 kr)
Transport: Går og tar buss/bybane (470 kr/mnd)
Trening: Betaler for et semester på SiB (1100kr/semester, ca 275 kr/mnd)
Lunsj: Varmer halvstekte rundstykker om kvelden og lager en god lunsj rimelig, vann fra springen på flaske (200 kr/mnd)
Alkohol: Kjøper ca 5 øl på byen annenhver helg (600 kr/mnd)

Totalt for hele semesteret (4 måneder): 13680 kr
Totalt per måned: 3420 kr

“Ufornuftig sparer”
Laptop: Macbook Pro (13000 kr)
Skolebøker: Alt til nypris (3500 kr)
Transport: Tar buss/bybane og taxi hjem tre helger i måneden (1170 kr/mnd)
Trening: Trener på “Elixia” fordi det er mindre folk der (400kr/mnd)
Lunsj: Kjøper gj. snittlig lunsj til 38 kr (kyllingwrap, ikke det dyreste) og flaskevann i kantinen til 29 kr hver dag (1340 kr/mnd)
Alkohol: 7 øl på byen tre helger i måneden (1260 kr/mnd)

Totalt for hele semesteret (4 måneder): 30940 kr
Totalt per måned: 7735 kr

Totalforbruk per måned. Illustrasjon: Tore Wie Bøe

Diskusjon

Det kunne vært inkludert ting som seksjoner med varer (med kort tid “før best”) med nedsatt pris i matbutikker, kjøpe inn ting i store kvanta på supermarkeder for å få med seg flest mulig tilbud, og til og med “dumpster diving”. Det kunne også blitt regnet ut den samlede sparingen per måned hele forbruket sett over ett. Det vil alltid være store individuelle forskjeller i hvilke økonomiske valg studenter foretar seg. Og meningene om hvilke valg som er “riktige” er kanskje like mange som det finnes studenter.

For noen som kjenner seg igjen i en bestemt modell, kan det kanskje være kurant å bevege seg litt i retning en av de andre modellene. Vi valgte å ha ekstra fokus på lunsj og alkohol, for her kan forskjellene være store. Eksemplene er innenfor hva som er tilgjengelig å kjøpe, og viser at det er fullt mulig å oppnå veldig store variasjoner i pengebruk. Det finnes også andre faktorer som kan gi stort utslag på budsjettet, som klær og andre ting, men det er utenfor rekkevidden av denne artikkelen.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑