Aktuelt

Published on December 4th, 2017 | by LARS M. MYHRE

JUKS, STØY OG DUFTER – EN GUIDE TIL DEG SOM IKKE FORNUFTER

Eksamen nærmer seg med stormskritt, og noen har kanskje allerede vært i ilden. Uansett hva du gjør for å prokastinere lesingen vil du komme over artikler, plansjer og flyers om lese- og studietips til eksamen.


Foto: adressa.no

Det er forsåvidt greit med slike tips, de minner oss på å jobbe når vi desperat blar gjennom Facebook-feeden som om det var der vi ville finne svaret til suksess. Sannheten er at eksamen suger, det er ingenting å gjøre med det. Det man kan gjøre noe med derimot, er å ikke få det til å suge enda mer for alle som har eksamen samtidig som deg. Her er fire ting du bør la være å gjøre for at eksamen ikke skal suge mer enn nødvendig.

Under eksamen er det selvsagt viktig å holde blodsukkeret oppe. For dere som nå spør ”Lars! Hvordan kan jeg holde blodsukkeret oppe under eksamen?” kan jeg, som 2.års biologistudent, informere om at dette gjør man ved å konsumere energi. Grunnen til at tung biovitenskap blir tatt opp i denne teksten er fordi det finnes et par grenser for hva som er greit å konsumere under eksamen. Denne grensen går enkelt og greit på hvordan sansene til de rundt deg blir påvirket av din mat. Ikke ta med deg mat eller drikke som setter andres sanser til ekstrem aktivering. Dette gjelder først og fremst luktesansen vår, unngå å være den som tar med seg hvitløksgratinert rakfisk med hvitløksdressing, ingen liker den personen.

En annen viktig sans din mat eller drikke ikke bør forstyrre under eksamen er hørselen. Du vil ikke være den som drar med seg en symfoni av forstyrrelser. Det første en gjerne tenker på da er poser med potetgull. Potetgull har den herlige kombinasjonen av at det lager lyd når en forsyner seg, også når den tygges. Den rytmiske irritasjonen av graving i potegullposen og høylytt spising er djevelens verk og du blir automatisk en av djevelens disipler av å utføre dette ritualet. Det hjelper IKKE at du prøver å åpne emballasjen på potetgullet, eller hva enn du har valgt å ta med deg, på en stille og forsiktig måte! Når det kommer til drikken du har med deg, prøv å unngå flasker som lager ekstreme klikkelyder når du desperat prøver å hydrere deg selv. Sist men ikke minst, selv om en skulle tro at dette ikke burde være noe som måtte skrives ned, ikke slurp og smatt, jeg ber deg.

Figur 1: En eksempeloversikt over hva som er greit og ugreit å konsumere under eksamen. (Illustrasjon: Lars M. Myhre)

Etter å ha lest disse punktene vil jeg gjerne henvise dere lesere til Figur 1 for å få en bedre oversikt på hva som er greit og ikke.

Som leser forstår du kanskje at jeg verdsetter stillhet under eksamen svært høyt. Det er derfor jeg føler for å understreke hvor viktig det er å ikke være en bråkebøtte ved hjelp av enda et punkt i denne teksten. Du er ikke en profesjonell trommis som kun går høyere utdanning fordi talentet ditt ikke har blitt oppdaget. Om det faktisk skulle ha seg slik at du er det, kan jeg informere om at det ikke befinner seg talentspeidere i eksamenslokalet. Ut ifra disse premissene kan vi konkludere med at tromming under eksamen er noe av det mest irriterende på jordskorpen og burde bannlyses fra eksamenslokaler.

Man skulle tro at når man kommer opp i en viss alder ville man slutte å se juksing under eksamen. Samtidig er det mer som står på spill når man tar eksamen på universitet eller høyskolen. Man vil for eksempel bli ferdig med dritten og komme seg ut i arbeid, uten å måtte ta det samme faget flere ganger. Man vil ikke skuffe foreldre, havne i knipe med lånekassen, eller komme i den situasjonen at man bare har et siste forsøk igjen på å stå i faget ved UiB. Da blir man gjerne desperat. Unnskylder dette å jukse under eksamen? Absolutt ikke. Det er ingenting som unnskylder juks, det er derfor det kalles «juks» og ikke «unntakstilstand fordi du ikke leste bra nok». Hvis du velger å strekke halsen din som en giraff med nakkesleng fordi du skal bare se hva naboen din skrev på oppgave 1 c) forstyrrer du vedkommende og alle rundt deg. Jeg ble et offer for dette under eksamen i vår. Nabomannen min drev og strakk seg for å se på svaret mitt. Jeg skrudde ned lysstyrken på skjermen, han strakk seg enda mer. Dette ble et irritasjonsmoment gjennom hele eksamen og jeg sverget i det øyeblikk på at dette ikke var noe som skulle forbigås uten konsekvenser. Jeg vet hvor du bor Fredrik.

Det er selvsagt ikke slik at jeg har dekket alt man ikke bør gjøre på eksamen i denne listen. Det kommer av at mange ting man ikke bør gjøre er meget åpenbare. Man tar ikke med dyr, man skriker ikke politiske ytringer eller lager en stor scene rundt hvordan det norske skolesystemet er dritt eller lignende. Du som leser tror kanskje at de punktene jeg har skrevet opp er noe man åpenbart ikke gjør på eksamen, men vent og se.

 

 

Tags: , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑