Fakultetet

Published on October 5th, 2014 | by Nora Dyrvik

0

ÅRETS FORELESER 2013

På det Matematisk-naturvitenskapelige fakultet har foreleserprisen hvert år, siden 1996, blitt tildelt en av foreleserne og som studentene har vært med på å nominere og bestemme.

En egen komite fra Realistutvalget (RU) kårer den beste foreleseren, etter forslag fra alle fagutvalgene fra instituttene. Studentenes medvirkning i nominasjonsprosessen har vært med på å gi denne prisen stor prestisje blant foreleserne på UiB.

I 2013 gikk prisen til førsteamanuensis Thomas Spengler på Geofysisk institutt. Han underviste i kurset GEOF326 og har jobbet på Universitetet i Bergen siden 2010. Visedekan Harald Walderhaus overrakte, sammen med en representant fra RU, prisen på kr 30.000,-.

For å få et bedre innblikk i hvorfor Spengler fortjente å bli årets foreleser, har vi kontaktet noen av hans tidligere elever. Noen nøkkelord som går igjen og igjen er: engasjert, entusiastisk, flink, genuint opptatt av studentene, tar seg god tid til oss og er en flink veileder.

Vi hadde en samtale med en av hans tidligere studenter, Ida Marie Solbrekke, som også hadde kurset han ble nominert for. Hun har hatt to fag med Thomas Spengler og var med på å nominere han første gang hun hadde han som foreleser. Den gangen var han helt ny på fakultetet. Derfor ble det vanskelig å overbevise Realistutvalget om at han fortjente prisen den gangen. Da han på nytt ble nominert i 2013, fikk Ida Marie muligheten til å være med på Realisutvalgets møte for å snakke om hvorfor akkurat han fortjente prisen.

– Det betyr mye for han at vi skal gjøre det bra. Vi vil ikke skuffe han og gjør det derfor bedre. Vi får lyst til å gi litt ekstra, som fører til at vi som elver inspirerer han, og han inspirerer oss. Solbrekke forteller videre at de to fagene han underviste i også er de hun har lært mest av.
– Det skinner gjennom at han virkelig brenner for faget.

I det andre faget Ida Marie hadde med Spengler, viste han også et engasjement utover det vanlige. Han leide en hytte på Ustaoset og dro dit sammen med studentene for å ta forskjellige målinger og prøver. Samtidig skulle studentene ha foredrag og de fikk mange konstruktive råd på hvordan de kunne få til forbedringer. Det at han tok dem med ut i feltet på eget initiativ betydde mye.

300-fagene er masterfag og trenger gode forelesere. Spesielt fordi det er så få som tar noen av kursene, alt fra 3-10 studenter. Derfor er det ekstra viktig at foreleserne på masternivå kan få denne prisen, og som i dette tilfellet var vel fortjent, gratulerer!

 

Tags: , , ,


About the AuthorBack to Top ↑