Aktuelt

Published on February 11th, 2015 | by Henriette Aartun

FARMASØYT FOR AKER?

Trude Drevland minnet oss på sammenhengen mellom internasjonalt samarbeid og fredstid, bedrifter fikk vist seg og studenter fikk middagsinvitasjoner og muligens et og annet jobbtilbud. IAESTEs næringslivsdag holdt i kantinen på realfagsbygget 28. januar later til å ha holdt mål – tross nedgangstider i oljesektoren.

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) er en uavhengig, nullprofitt og ikke-politisk studentutvekslingsorganisasjon. Organisasjonen arbeider med å gi studenter innen teknologi og realfag betalt og studierelevant sommerjobb i utlandet.

Blant flere var både Aker Solutions, DNV GL, Schlumberger og Shell tilstede fra olje- og gassnæringen. På tross av at denne næringen er i en nedgangstid velger bedrifter åpenbart å delta på arrangementer, som IAESTEs næringslivsdag. På spørsmål om hvorfor svarer de alle mer eller mindre det samme:

–Det er viktig å holde seg synlige, studenter må være klar over at vi finnes. De var også stort sett enige om at bedriften ansetter i mindre grad for tiden, og at dette er noe studenter burde være klar over. Likevel var det ingen oppmøtte bedrifter med tro på varig krise. Tvert i mot nevnte flere at de fortsatt ønsker søknader, slik at de er forberedt på bedre tider og med det klare til å ansette godt kvalifiserte nyutdannede snarest mulig.

10965601_10155190587330352_1330317600_n

Uvanlige jobbmuligheter

Blant mange samtaler, spørsmål og annet ble en farmasistudent oppfordret til å legge inn søknad hos ett av petroleumsfirmaene. Det finnes nemlig flere arbeidsplasser inne på laboratorium der blant annet kjemikere og farmasøyter stiller sterkt på grunn av laboratoriumserfaringen sin. Det er for søkere lett å overse jobber som denne hvis man ikke er klar over hvor stor variasjon et enkelt firma har i arbeidsoppgaver. Dette blir presisert som en av grunnene til hvorfor bedrifter ønsker å stå på stand og få snakke med studentene selv. På denne måten får de fortalt om arbeidsmuligheter studenter gjerne ikke forbinder med bedriften, samtidig som at studentene får vite mer om mulighetene som finnes. Det ble også nevnt at det for studenter er svært hendig, da en liten samtale med noen som jobber i et firma studenten på sikt selv ønsker å jobbe i kan utgjøre nettopp det som skiller dem fra resten av søknadsbunken. Med andre ord kan det å benytte seg av stand-tilbud bli en forsiktig start på bygge nettverk.

Sommerjobb

Store deler av de deltakende bedriftene påpekte at de også er på utkikk etter sommerpraktikanter. Dette er tilfellet for bedrifter både innenfor og utenfor oljesektoren, og Shell kan vise til ”Assessed Internships”, som på sett og vis er jobbsøknader i sommerjobbformat. Dersom en sommerpraktikant har vist seg spesielt god kan denne bli tilbudt plass i et såkalt ”Graduate Programme” og med det sikre seg fast jobb i et par år til – minst.

I tillegg til å arrangere næringslivsdagen jobber IAESTE med å skaffe studenter sommerjobber i utlandet. Årets sommerjobber ligger nå ute på IAESTE.no.

 

Bedrifter som deltok på årets næringslivsdag:

Aker Solutions
cmr (Christian Michelsen Research)
DNV GL
esa (European Space Agency)
FMC Technologies
Helse Bergen
IAESTE
Lloyd’s Register Consulting
Shell
Schlumberger
Teach first
Tekna

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑