Aktuelt

Published on May 14th, 2015 | by Helle Malene Bendiksen

NÅR DET GÅR I MEDVIND

For Kristen Myklebust Ravnestad gikk det bokstavelig talt i medvind da han etter endt studie på UiB fikk drømmejobben som meteorolog.

I denne utgaven av MNP har vi vært så heldige å få et intervju med denne blide nordfjordingen angående hans studietid og om hvordan det er å jobbe som meteorolog. Kristen (30) er et kjent fjes i TV2, og jobber for StormGeo som har hovedkontor i Bergen. Før han fakket drømmejobben studerte han meteorologi på Meteorologisk Institutt ved UiB. Det var i StormGeo han først ble ansatt etter endt studie, og senere fikk han jobben som værpresantatør i TV2. Etter snart ti år i regnbyen har Kristen og samboeren nå flyttet til Voss, men han beskriver fortsatt Bergen som en utrolig flott by – ikke minst for studenter.

Av venner blir Kristen beskrevet som pålitelig, interessert og som en kar med humoristisk sans. Gjerne litt av den sjenerte typen også, men en som løsner fort opp når han er i godt selskap. Han vokste opp på en gård i Gloppen Kommune i Sogn og Fjordane sammen med sin mor, far og sine to søsken. Under oppveksten var han mye ute på tur med familien, både i fjellheimen i Gloppen og ellers rundt i landet. Kanskje var det akkurat dette som vekket hans interesse for ekstremvær og naturfag i første omgang.

Har du alltid ønsket å bli meteorolog, eller var det tilfeldigheter som førte deg denne veien?
Etter videregående visste jeg at jeg ville studere realfag. Jeg hadde stor interesse for tegning og foto, og hadde opprinnelig planer om å bli arkitekt. Jeg kom inn på arkitektstudiet på NTNU, men valgte å ta et år i militæret først. Etter dette året var jeg usikker på om det var arkitekt jeg ønsket å bli, og tok med min interesse for ekstremvær en helomvending og søkte på meteorologistudiet i Bergen i stedet.

Mange vil beskrive meteorologi som et vanskelig studie. Har du alltid likt å studere, eller har dette kommet etter hvert?
Jeg har i grunn aldri vært en lesehest, men da jeg gikk på Firda Videregående Skole på Sandane ble jeg møtt av et solid realfagsmiljø med gode lærere og flinke elever, og med dette økte leseviljen. Jeg hadde lenge interessert meg for naturfag, men miljøet på Firda var nok avgjørende for at jeg valgte å studere realfag videre på Universitetet. I løpet av studietiden på UiB vokste faginteressen gradvis, og de to siste årene da jeg skrev masteroppgaven var veldig kjekke og motiverende.

Hvorfor valgte du å studere på UiB?
Det var flere grunner til at jeg valgte UiB som studiested. En av grunnene var nok det gode studentmiljøet og at mange fra Sogn og Fjordane søker seg hit. UiB var også et naturlig valg siden jeg ville studere meteorologi. Bergen er historisk sett en kjent by innenfor dette fagfeltet med Bjerknessenteret. Meteorologisk Institutt har i tillegg tilknytning til Geofysisk Institutt, som gjør at miljøet står sterkt i byen.

Hvordan synes du studieløpet ditt var?
Det å komme fra videregående til universitetet var en tøff overgang. Jeg hadde mange store fellesfag som inneholdt kun matematikk, og det var nesten et fraværende klassemiljø. Det var i tillegg store krav til egenopplæring som jeg opplevde som vanskelig. Dette kom seg heldigvis etter hvert, og meteorologistudentene ble mye mer samlet utover i studieløpet. De to siste årene på master ble dermed de beste årene.

Kristen var heldig og fikk jobb rett etter endt studie på UiB. StormGeo hadde i denne perioden halt i land en ny kontrakt i det Kaspiske Hav, og trengte dermed flere meteorologer. Når jeg spør om hvordan en vanlig arbeidsdag på jobb er, forteller Kristen at dagene er rimelig hektiske, og at periodene med uvær er ekstra travle. Selskapet leverer blant annet varsel til offshorebransjen som er avhengige av korrekte varsel, spesielt i uværssituasjoner. Miljøet på arbeidsplassen beskriver han som veldig bra, både i StormGeo og i TV2. Det er preget av unge ansatte som er ute etter å prestere best mulig, og i StormGeo får en som meteorolog være med på bedriftens utvikling. En får ta del i hvilke tjenester som skal leveres og utviklingen av ens egen arbeidsdag.

Hvordan var overgangen fra studie til jobb?
Det var veldig mye å sette seg inn i da jeg kom ut i jobb. På studiet lærte jeg mye om faget og prosessene som ligger bak, men tilpassingen til de ulike arbeidsoppgavene må en gjøre når en kommer ut i arbeidslivet. Vi hadde for eksempel hatt veldig lite om værvarsling på studiet, og i StormGeo er dette hovedoppgaven min.

Hva er det kjekkeste med å være meteorolog da?
Vær og vind er noe som de aller fleste bryr seg om, og dermed er det kjekt å ha ekstra kompetanse på dette området. Jeg synes rett og slett at det er utrolig spennende! Det er også et variert yrke ettersom ulike kunder ønsker ulike varsel. Offshoreindustrien er interessert i vind og bølger, mens privatperson ønsker å vite om det blir regn eller sol.

Hvis du kan gi et råd til nåværende studenter, hva vil det være?
Hvis du føler at det er mange (og kanskje kjedelige?) obligatoriske fag i starten av studiet ditt, så husk at det løsner til slutt. Med ny kunnskap kommer lysten til å lære mer!

Forhåpentligvis kan Kristen og resten av meteorologene glede oss med positive værmeldinger for de neste månedene!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑