Fakultetet

Published on October 7th, 2015 | by HELLE MALENE BENDIKSEN

ET STEG FORAN

Er du ny student på UiB? Ønsker du å få mest ut av studietiden, og samtidig stille som en sterk kandidat på jobbmarkedet etter endt studie? Faktorer som engasjement i en studentorganisasjon eller faggruppe, god planlegging av studieløpet og deltakelse på kurs, bedriftspresentasjoner og karrieredager vil være gull verdt – både for det sosiale og til den dagen du skal søke jobb.

 Universitetet har et stort utvalg av studentorganisasjoner og faggrupper hvor en kan verve seg som frivillig. I tillegg arrangeres det bedriftspresentasjoner, karrieredager og foredrag med jevne mellomrom. Noen av de største studentorganisasjonene for Matematisk- og Naturvitenskapelig fakultet er Tekna, Mjøllnir, NITO og Realistutvalget (RU).

På bedriftspresentasjoner blir en kjent med hvilke bedrifter som finnes og hva de har å tilby, og kanskje oppdager man en interessant arbeidsplass som senere kan være aktuell. Ved å påta seg et verv eller delta på arrangementer under studietiden har man gode muligheter for å møte og bli kjent med andre studenter, skape et nettverk og få med seg verdifull erfaring til senere.

Karrieredagen 2015 avholdes i Grieghallen i oktober. I fjor var det representert over 90 bedrifter fra ulike deler av næringslivet og over 4000 besøkende studenter. Her får man en god mulighet til å komme i kontakt med bedriftsrepresentanter, og det tilbys både sommerjobber, trainee-stillinger og fast ansettelse. Hvert år har Karrieredagen besøk av spennende foredragsholdere, og tidligere har kjente fjes som Harald Rønneberg, Lasse Kjus og Geir Lippestad holdt inspirerende foredrag. I forkant av Karrieredagen avholdes det et forberedelseskurs for at studenter skal kunne presentere seg selv på best mulig måte – tidspunkt for dette annonseres når Karrieredagen nærmer seg.

I tillegg til verv og karrieredager kan en også jobbe som frivillig eller som hjelpelærer for fakultetet. Mange stiller som fadder i fadderuken eller søker om å få være med i fadderstyret, hvor en får være med på å legge opp fadderuken for neste års studenter. En kan også jobbe som informasjonsmedarbeider under PÅ VEI-uka i oktober, som arrangeres for at nye studenter skal finne ut hvor de vil med studiet, eller som hjelpelærer i ulike emner som en føler at en behersker godt.

Sommerjobb er noe en bør tenke på så tidlig som mulig – aller helst fra første året på universitetet. De siste årene har det vist seg å være litt vanskeligere å få en relevant sommerjobb enn årene før, men derfor er det nettopp enda viktigere å søke. Selve søknadsprosessen er nemlig en veldig viktig erfaring, både med tanke på å utforme søknad og CV, og delta på eventuelle jobbintervjuer. God teknikk og selvtillit under et jobbintervju vil komme godt med den dagen man ønsker å kapre drømmejobben. Selv om man kanskje ikke får en jobb som er helt relevant eller i den bedriften en helst ønsker, vil all erfaring være god erfaring, og noe en eventuell arbeidsgiver vil vektlegge høyt.

Karrieresenteret er lokalisert på Studentsenteret og tilbyr både veiledning og en rekke varierte gratiskurs for studenter ved UiB. Først og fremst tilbyr de karriereveiledning hvor en nøytral rådgiver kan informere om ulike jobber og hva en kan bruke utdanningen til. Fra kl. 13.00 – 14.30 mandag til fredag har Karrieresenteret drop-in i 3. etasje hvor man kan gå innom for å få hjelp til gjennomgang av søknad og CV, samt tips til eventuelle forbedringer. Hvert semester avholdes det bl.a. jobbsøkerkurs, CV-kurs, intervjutreningskurs og kurs i presentasjonsteknikk av erfarne kursholdere. På Karrieresenteret sine nettsider (sib.no) finner du dato og påmelding for de ulike kursene.

På jobbsøkerkurs med Karrieresenteret på realfagsbygget i vår ble det lagt fram en undersøkelse fra 2014 som viste at 64 % av studentene ved fakultetet fortsatt ville gått valgt studieretning, men at 23% ønsket de hadde tatt andre fagkombinasjoner med tanke på jobb etter endt studie. Derfor kan det være viktig for nye studenter å planlegge studieløpet helt fra starten, avhengig av hvilken jobb man ønsker. Det er også lurt å snakke med både studieveileder eller andre studenter om hvilke emner man bør ta for å føre utdanningen i riktig retning.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑