Aktuelt

Published on November 1st, 2015 | by Karolina Grzybowski og Anja Lindgaard Molnes

4 KJAPPE MED KURT W. ODDEKALV

Kurt Willy Oddekalv er leder for Norges Miljøvernforbund. I begynnelsen av oktober var Kurt gjesteforeleser i faget MNF115 ved MatNat, og da måtte vi i MatNatPrat gripe muligheten til å ta et kjapt intervju med han. Her kommer 4 kjappe med Kurt W. Oddekal

Hvilke hjertesaker jobber miljøvernforbundet med nå?

Vi jobber først og fremst med samferdselsstrukturen her i Bergen. Vi vil få ny jernbaneterminal og havneterminal, altså en 3 punktløsning som vi kaller 0+. Vi vil dytte denne havneterminalen i miljøvennlig retning og la alle cruiseskip komme til denne terminalen, slik at vi også får en egen cruiseterminal og miljøvennlig transport av turister inn til byen. Ellers ønsker vi at bybanen fra Byparken til Åsane skal legges under bakken bak Bryggen. Vi jobber også med å få stoppet oppdrettsnæringen, genmanipulering og vi skal nå ut med en egen TV-produksjon.

Hva kan vi gjøre i hverdagen for å bli mer miljøvennlig? Først og fremst så kan man engasjere seg i miljøsaker, få mer kunnskap om miljøet, og melde seg inn i organisasjoner og støtte deres saker. Samfunnet trenger jevnlige små fredelige revolusjoner, og da trenger man journalister, idealister og studenter, og jeg savner engasjement fra studentene. Ellers kan man gjøre det grunnleggende som å sortere søppel, kjøpe økologisk og svanemerket varer, gå til fots/sykle eller bruke kollektivtransport. Man kan også selv gjøre mer fysisk, som å gå i skogen og plukke bær eller sopp i stedet for å kjøpe.

 Hva har du mest tro på av fornybare energikilder, og hvorfor?

Det er jo vannkraften som er den mest fornybare energikilden vi har i landet. Vannkraftanleggene eksisterer, så ødeleggelsene i naturen er allerede gjort. Solkraft kommer det også en del av, og det blir det billigere å bygge ut hele tiden.

Hva mener du om Miljøpartiet de Grønnes politikk?

Jeg har jobbet sammen med tre av de som sitter i toppen i MDG i Bergen, og har vært med på å hjelpe dem og dytte dem framover. Jeg mener de fortsatt er litt for radikale, men de vil jo modnes på veien. Vi trenger de radikale for å få noe bedre bestående. Jeg tror på endringer, men jeg er opptatt av at en del av strukturene må fortsette å være som de er. De har mange gode saker, men også saker jeg er helt uenig i.

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑