Aktuelt

Published on April 4th, 2016 | by TOMAS HJARTNES

FRA PETROLEUMSFAGET TIL YRKESLIVET

For tre år siden kastet man jobber etter nyutdannede ingeniører, og det var vanlig å sikre seg jobb i god tid før slutten av studiet. Men grunnet oljekrisen er dagens situasjon en helt annen.

Snorre S.K. Vasshus har studert petroleumsteknologi på bachelornivå og tar nå master i reservoarfysikk på Institutt for Fysikk og Teknologi ved UiB. På slutten av bachelorgraden, i juni 2014, var oljeprisen på sitt høyeste da den lå på 115 dollar fatet. Etter at Snorre begynte på mastergrad, høsten 2014, inntraff krisen i oljebransjen for alvor. Nå er han en av stadig flere ingeniørstudenter som sliter med å skaffe seg jobb etter endt studie. Nedgangstiden vekker ikke bare uro hos masterstudentene, men også for ferske bachelorstudenter. Eirik Sture B. Ausnes startet på bachelorprogrammet petroleums- og prosessteknologi ved UiB i fjor høst. Nå vurderer å finne seg flere ben å stå på etter at han har fullført bachelorgraden.

På Institutt for Fysikk og Teknologi treffer jeg Snorre S.K. Vasshus, en av flere masterstudenter i reservoarfysikk på sitt siste semester. Han har satt av litt tid til å snakke med MatNatPrat før han kjører i gang neste eksperiment på laboratoriet i kjelleren.

snorre

Masterstudenter i reservoarfysikk. Høyre side: Snorre Vasshus. Foto: Tomas Hjartnes

Når er du ferdig utdannet petroleumsingeniør?
For Snorre er studietiden snart slutt og det vekker en del tanker,
– Jeg regner med å levere masteroppgaven innen fristen som er satt til 1. juni dette semesteret. Men jeg skulle ønske jeg kunne fordype meg litt mer og fortsette å ta noen flere fag.

Hvorfor søkte du deg inn på petroleumsteknologi?
– Planen var egentlig å studere juss og back-up planen var petroleumsteknologi. Da jeg ikke kom inn på juss ble det petroleumsteknologi i stedet og jeg tenkte det ville gi meg en god og sikker jobb, men det viste seg at det ikke stemte helt.

ar du søkt etter relevante jobber ved siden av studiet?
– Ja, jeg har søkt veldig mange jobber, i alle krinkel og kroker i Norges rike. Stillingene har jeg søkt på over lengre tid underveis i studiet mitt. Alt fra graduate stillinger i Statoil til traineestillinger i jernbaneverket, hvor det var over 3000 søkere. Jeg er langt ifra den eneste søkeren på disse stillingene ettersom det er flere som tenker i de samme banene som meg.

Hvordan stiller du deg til å søke jobb i utlandet?
Preferansen er å jobbe i Norge, men du må finne deg i å flytte hvor som helst for å få jobb. Selv kunne jeg bodd mange plasser. Jeg har for eksempel søkt på jobber i Danmark og Cape Town.

Har du alternative planer dersom de tøffe tidene fortsetter og du ikke får jobb med det første?
– Jeg kommer til å ha is i magen og studere videre. Jeg vurderer industriell økonomi på Universitetet i Stavanger. Dette er en todelt grad med fokus på både økonomi for industri i tillegg til en fordypning i tekniske fag. Om jeg søker meg inn regner jeg med å få godkjent fag fra petroleumsstudiet mitt slik at det vil ta kortere tid å fullføre graden. Med dette kan jeg for eksempel søke jobb i banker eller få en konsulentjobb. Andre løsninger jeg vurderer er en ren bachelorgrad i økonomi eller praktisk pedagogisk utdannelse og bli lærer.

Det er fortsatt studenter som søker seg inn på bachelorgrad i petroleumsteknologi, ville du anbefalt disse å gå videre på master?
Ja, absolutt. Du får en teknisk bakgrunn som er anvendbar og dermed får du best mulig utbytte av bachelorgraden din. Om de bør fortsette med petroleum eller fornybar er jeg ikke helt sikker på. Norge er veldig avhengig av olje som næring, og de bør kikke andre plasser etter alternative løsninger. Det blir større satsning på fornybare kilder innenfor mange selskaper og denne næringen er i vekst. Men dette vil ta tid og oljeindustrien vil fortsatt trenge flere folk. Selv vurderer jeg en master i fornybar energi med spesialisering innen vindkraft.


I kantinen på realfagbygget møter jeg Eirik Aursnes, en av 59 studenter som søkte seg inn på bachelorprogrammet «Petroleum og prosessteknologi» ved UiB, høst 2015. Det året fikk alle kvalifiserte søkere plass på studiet i motsetning til høst 2014. Da var antallet kvalifiserte søkere dobbelt så høyt til de 60 eksisterende studieplassene.

Masterstudenter i reservoarfysikk. Høyre side: Snorre Vasshus. Foto: Tomas Hjartnes

Bachelorstudent i petroleumsteknologi, Eirik Sture B. Ausnes. Foto: Tomas Hjartnes

Hvorfor søkte du deg inn på petroleumsteknologi?
– Valget stod mellom nanoteknologi og petroleumsteknologi ettersom jeg har interesse for teknologiske fag. Forskning innen petroleum har pågått over lengre tid, mens nanoteknologi er relativt nytt og synes derfor dette hørtes interessant ut. At jeg endte opp med å velge petroleum var litt tilfeldig.

 Kommer du til å gå videre på master i petroleum når du er ferdig?
– Jeg vurderer en ny bachelor i nanoteknologi fordi jeg ønsker en bredere kompetanse. Fokuset mitt er ikke på hvordan jobbmarkedet er, men heller hva jeg kunne tenke meg å lære mer om. Jeg ser for meg at jeg tar en master i en av gradene avhengig av hvordan markedet er etter studiene. Dette er selvsagt bare en røff idé.

Har du søkt å relevante sommerjobber ved siden av studiet
– Nei, men jeg tenker å søker på jobber hos Statoil til neste sommer. Det er vanskelig å forutsi hvordan markedet er om fem år. Hva jeg ender opp med å bli får være en overraskelse, kanskje yrket mitt ikke eksisterer enda.

Hvordan stiller du deg til å søke jobb i utlandet?
– Det har jeg ikke noe imot, selv om en jobb i Norge er å foretrekke. Statene gjør det bra i oljeindustrien for tiden og det høres spennende ut å søke etter jobber der.


Doblet ledighet blant nyutdannede ingeniører
Ved utgangen av desember i fjor viste tall fra NAV at 4.307 ingeniører var registrert som arbeidssøkere. Dette er en økning på 46 prosent siden året før. Jo lengre oljekrisen varer, jo hardere blir kampen om de ledige stillingene som utlyses. Selv om situasjonen har forverret seg påpeker seniorrådgiver i NAV, Johannes Sørbø, at ingeniører fortsatt er en etterspurt gruppe som stiller sterkere enn personer som, for eksempel, ikke har en like god utdannelse.

Lederen ved karrieresenteret på Universitetet i Oslo, Gisle Helletsen, kommer med råd til Dagens Næringsliv og understreker at det kreves mer enn å søke jobber som utlyses på Finn og i aviser.
– Mye handler om “mindsettet” ditt, du må ha troen på at dette skal gå bra.

Videre påpeker han viktigheten av å ikke stå alene, men å prate med aktuelle folk som kan hjelpe deg videre. – Å gjøre mer av det samme som ikke virker, det hjelper ingenting.

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑