Forside

Published on November 1st, 2017 | by HENRIK AUSETAD

TI TIPS TIL DEG SOM ER NY STUDENT I BERGEN

Ti tips til deg som ny student i Bergen. Å neida, joda. Enda en guide til studenttilværelsen.


Foto: universityacademia.com

 1. Lær deg bergensk slang. Du kan ikke komme hjem til jul uten at uttrykk som ”tjommi”, ”py” og ”nedsig” sitter løst i ordforrådet ditt. De hjemme setter umåtelig pris på at du kommer hjem med en litt mer urban identitet enn du hadde da du dro. Det kan være de innfødte også gleder seg over din trang til å adoptere dette eksotiske språket, men det kan muligens variere fra bergenser til bergenser.
 2. Som ny student har du en stor boble å fylle. Studiehverdagen din kommer ikke til å fylles med lange diskusjoner med medstudenter på brune puber, koselige kafébesøk, hjemmelaget brød i helgene eller en kjapp vegetarwrap mens du haster fra forelesning til møte i studentforeningen du er ”på vei opp i”, med mindre du gjør en solid innsats. Bruk tid og penger på å oppfylle den romantiske ideen du hadde om studenttilværelsen før du kom! Det er ikke så nøye hva du noterer, så lenge notatene er fargekodede og notatboken fra Moleskine.
 3. Som sagt, du har en boble å fylle. Et skritt på veien er å fylle hybelen med skjønnlitteratur. Gå på Fretex, de har masse billige bøker med lett slitte permer og best av alt, de er allerede ferdig bladd.
 4. Meld deg inn i en studentforening eller organisasjon. Her er det faktisk masse å lære og hyggelige folk å bli kjent med. Bygg et knallsterkt nettverk, klapp hverandre på skulderen og del ut høye femmere. Men husk å ro ned, ikke brenn ut og gi jernet, du studerer bare én gang.
 5. Ting tar tid. Få deg en dum telefon. Det er forøvrig en kjempegod samtalestarter.
 • Å heisann, du har slik dum telefon du!
 • Ja, du aner ikke hvor mye tid jeg har til overs.
 • Det kan jeg tenke meg, hva heter du på snap?
 1. Hybelen din sier alt om deg. Lån din venn eller venninnes pyntegjenstander, slik at du, på billigst mulig måte, fremstår som den beste versjonen av deg selv når bildet blir tatt.
 2. Les toppp ti-lister og guider til Bergen. Visste du ikke at kaffeen på hjørnet hadde gatekred? Det er kjekt å gå på kafe, men ikke kast bort pengene dine på mindre anerkjente steder, les lister og bruk stipendet på kaffe med kulturell kapital. Vi gir deg topp ti-lister i neste utgave, vi har navigert slik at du kan navigere, vel bekomme.
 3. Har du mot all formodning oppholdt deg på Rick’s natt til søndag, kan du likegodt bli til søndag ettermiddag. Da sparker menigheten SALT i gang gudstjeneste i kjelleren på Rick’s. Hvis det ikke er din greie kan helgens djeveldyrkelse bøtes på med tur. Jævlig mye tur. Gå tur før det går av moten. Slit ut din Norrøna, la solen blekne din Fjellräven og undre deg over hva som er greien med denne typen bruk av eiendomspronomen.
 4. Ellers, gå på Legal, og gjør et poeng av at du går på Legal (som forøvrig er et kjempested, Legal er for alle). Ta deg en øl, sitt i hjørnet og gjør deg opp en mening om alle som går inn døren.
 5. Til slutt, utnytt de få godværsdagene vi får her i Bergen. Selv om du kanskje burde sittet inne å lest, kom deg ut. Helt ærlig.

 

Tags: , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑