Studentintervju

Published on January 2nd, 2018 | by KRISTINE BILGRAV SÆTHER

Å OPPLEVE NEPAL – SÅNN HELT PÅ EKTE

Har tanken om å reise til Nepal noen gang truffet deg? Ikke? Johanne og Sjur reiser begge til Nepal i 3 – 5 måneder. Der skal de undervise barn i kjemi, fysikk og engelsk, men ikke minst oppleve landet, kulturen og den utrolig flotte naturen til Nepal – helt på ekte.


Sjur Sato Fimreite (23) og Johanne Jacobsen Standal (22) drar begge to til hver sin by i Nepal for å være lærer for nepalske barn gjennom et internship hos IAESTE. Johanne studerer 1. året på nanoteknologi og Sjur tar master i olje og gass-separering. Johanne skal til Duhabi, der hun skal jobbe som lærer ved Mahendra Memorial Higher Secondary School i 4 måneder. Sjur skal til Dharan der han skal være lærer ved Vijaypur Higher Secondary School i 3 – 5 måneder. I et intervju med de to utreisende skal vi bli bedre kjent med hva de gruer seg til, hva de gleder seg til – og ikke mist hva forventningene deres for et opphold i Nepal er.

Hvorfor valgte du å søke Nepal?
Johanne: Jeg lurte litt på om jeg skulle ta et friår og jobbe som lærer, og så fikk jeg høre om jobben i Nepal, og da tenkte jeg – ja hvorfor ikke? Jeg har også vært i Nepal før, på backpacking, og likte meg veldig godt. Det var faktisk ett av favorittlandene vi var i. Så det var egentlig en god kombinasjon av det å få jobbe som lærer og å bli bedre kjent med landet.
Sjur: Det var den jobben jeg kvalifiserte meg til, også er jo Nepal et ganske eksotisk land. Det er jo ikke så mange som har vært der. Det er helt forskjellig fra Norge, og jeg har alltid hatt lyst til å oppleve et fattig land.

Hva forventer du av internshipet og oppholdet?
Johanne: Det er vanskelig å forvente noe da det blir så annerledes enn hva man er vandt med. Spesielt når man skal bo der, for det er jo noe helt annet enn å være på ferietur der. Har ikke fått så mye detaljer enda, så kan ikke forvente så mye helt enda, men jeg har sett at det er ett ganske lite sted. Så det kommer nok til å bli ganske spennende.
Sjur: Jeg forventer at de tar meg godt i mot der nede. Og at de har en klasse klar til meg slik at jeg kan komme ned dit og begynne å undervise. Egentlig bare at de har et opplegg klart når jeg kommer.

Hva gleder du deg mest til?
Johanne:
Hele prosessen egentlig! Det å oppleve noe helt nytt med ny kultur og det hele. Du får kanskje et bedre innblikk i landet når man bor der. Sjur: Jeg gleder meg til jobben, men også å bare å gå rundt i gatene og oppleve Nepal. Oppleve noe helt nytt egentlig.

Sjur Sato Fimreite, FOTO: privat

Hva gruer du deg mest til?
Johanne:
Kommunikasjonen. Jeg er litt redd for å komme ned dit og ingen  prater engelsk. Da blir det litt vanskelig å komme seg frem og sånn. Med tanke på at jeg reiser aleine så kan det bli litt stress av og til. Vet heller ikke hvor mye ansvar jeg får. Har jo aldri vært lærer foran en klasse før. Det er jo sikkert en helt annen kultur på skolen der nede enn det er her i Norge.
Sjur: Gruer meg kanskje litt til monsuntiden. Det kan være jeg drar dit midt i monsuntiden, og da regner det så mye og det blir bare gjørmete. Jeg har hørt at da skal man ikke gå fjelltur og sånt. Jeg håper det ikke er tilfellet for jeg har veldig lyst til å gå et par fjellturer.

Hvordan tror du Nepal er annerledes enn Norge?
Johanne:
De folkene jeg møtte virka veldig positive, de var veldig smilende og glade hele tiden. Samtidig som de var veldig flinke å arbeide. De virker lykkelige rett og slett! Jeg tror også de tar livet litt mer med ro, de er nok ikke like stressa som oss i Norge. De har jo et helt annet politisk system, de har hierarki, så det blir annerledes. Det er også et veldig fattig land, så det blir litt kontraster fra det å bo i Norge.
Sjur: Det er jo ett av verdens fattigste land, så det blir jo annerledes. Kan nok ikke forvente wifi på rommet. Språket er jo annerledes, og maten ikke minst. Men det blir nok bare spennende.

Er det noe spesielt du vil oppleve mens du er der?
Johanne:
Jeg har litt lyst til å gå en ny tur, kanskje Everest Basecamp. Bare gå rundt i landet, det er jo så fin natur der! Katmandu er jo også en fantastisk by.
Sjur: Jeg vet ikke så mye om det, så jeg tar det litt som det kommer. Jeg har hvert fall lyst til å besøke et tempel i fjellheimen.

Johanne Jacobsen Standal . FOTO: privat

Hvordan fant du ut om internshipet?
Johanne: Jeg gikk bort til en IAESTE stand for å hente kaffe, også fortalte de egentlig bare at de hadde en jobb. Så tenkte jeg at ja, det kan jeg jo søke på!
Sjur: Jeg hørte om noen som hadde vært på IAESTE før, også møtte jeg noen på stand da jeg skulle ha kaffe. Så fikk jeg høre om de forskjellige jobbene. Etterpå gikk jeg inn på nettet og så litt nærmere på det, og da så jeg at det var en jobb i Nepal. Da jeg så den tenkte jeg bare at det hadde vært fett, den må jeg søke på.

Hvordan synes du oppfølginga har vært?
Johanne: Veldig bra! Hvis jeg lurer på noe, så er IAESTE veldig flinke til å ta det videre og svare på det.
Sjur: Fikk kjapt svar på søknaden, men tok litt lengre tid å bli godkjent. Ellers egentlig bra.

Tags: ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑