Studentliv

Published on September 21st, 2018 | by Torunn Stople

MatNatPrats første skrivekonkurranse

Da var MatNatPrats sin første skrivekonkurranse gått av stabelen med stor suksess. Ingen tema var satt for denne konkurransen, så her har kun kreativiteten satt en stopper.  Vi har vært så heldige å fått inn denne teksten med kritikk mot exphil, som ble den store vinneren av vår konkurranse. Teksten er skrevet av Torunn Stople (22). Hun vant en  JBL-høyttaler. 

foto: Judith Margrete Vestre


VI MÅ SNAKKE OM EXHPIL

Jeg er blant dem som ikke har hatt ExPhil i løpet av mitt første semester på universitet. Jeg har et rart og komplis- ert studieløp som legger ExPhil noe senere. Derfor har jeg fått høre andre studenter klage sin nød over dette kjedelige, ubrukelige og gledesdrepende dannelsesemnet, og jeg har tenkt for meg selv at, skoleglad som jeg er, dette skal jeg klare, og kanskje til og med trives littegranne med. Jeg tok feil.


Foto: Uib.no

ExPhil er uten tvil det mest bortkastede jeg har vært borti i mine snart to år på universitetet. Og dette innebærer alt av informasjonskurs jeg har vært på for å få gratis pizza, alle timer jeg har tilbrakt på å vente på at UiB-appen skal klare å åpne kalenderfunksjonen og de mange lange minuttene jeg har brukt i den evig varige køen til kaffemaskinen. Disse timene var bedre brukt enn timene på jeg brukte i ExPhil- seminar.

Det eneste positive jeg har erfart med ExPhil er at jeg har hatt to effektive timer med strikking hver uke jeg har innsett at det er det en- este seminaret kan brukes til. Seminarmodellen i Exphil stiller en del krav som inkluderer 75% oppmøte på seminarer, innlevert ut- kast til semesteroppgave, en godkjent breddetest og seks kort-tekster. Dette er i og for seg greit. Selv om det er vondt for meg som realist å sitte å høre på om tenkning eller sansing er det som skal definere virkelighet, har jeg godtatt at for å få min grad må jeg ta disse 10 studiepoengene.

Det jeg derimot ikke ønsker å ta er all dritten fra Det Humanistiske fakultet. Jeg har aldri tenkt over at det er et stort privilegium å være student ved MatNat, før jeg tok et fag underlagt HF. Det er en glede å vite at de resterende av mine 290 studiepoeng skal tas ved MatNat (OK, dette er en løgn, jeg har noen fag på psykfak, men takk og lov at det ikke er HF). Problemet med ExPhil og med HF er deres siste tillegg til arbeidskravene som stilles; nemlig de vemmelige, overraskende, men likevel ikke så fryktelig vanskelige kort-tekstene. 6 stykker på ett semester, dette er helt overkommelig. Om du vet at de kommer. Det første problemet med tekstene er at HF ikke har greid å produsere noen som helst oversikt over når disse blir lagt ut og når de kommer. Og når de legges ut gis det ikke god nok beskjed om at de er lagt ut, og man får hele fem dager på å oppdage dem, gjøre dem og levere dem. Alt dette kan jeg godta. Alt dette er vel noe som vi studenter kan leve med. Det som derimot får mitt blodtrykk til å nå farlige høyder er hvor utrolig firkantet og umenneskelige HF kan være mot dem som dessverre mister en innlevering. For uansett hvor delaktig du har vært på seminar, uansett hvor reflektert semesteroppgaven din er, om du mot alle odds har stilt spørsmål i forelesning av interesse og nysgjerrighet, så har dette absolutt ingenting å si for overmen- neskene på HF, om en av dine kort-tekster ikke er levert.

Når du så ser fremtiden din ramle i grus, ser alle onsda- gene du kunne sovet til 10, og de sørens 399 kronene du kunne brukt på så mye annet enn ExPhil-pensum, og desperat spør HF: ”Er det noe jeg kan gjøre for å få fullføre dette faget dette semesteret?” får man bare et sympatisk, men utrolig firkantet: ”Nei…beklager”. Jeg kan også meddele at det ikke hjalp å komme med et gråtkvalt: ”Det suger skikkelig.” For det vet de at det gjør, og de svarer bare: ”Ja, det gjør det.”

Så hva er mitt læringsut- bytte fra Exphil? Jeg har lært litt om Platon, har ikke lært nok om Arisoteles til å stave navnet hans riktig, men dette har jeg oppnådd med tanke på Descartes. Jeg har lært at om en kjøper en svindyr fyllepenn fordi du er HF-foreleser og for god for en vanlig kulepenn må denne gjemmes langt nedi lommen din i frykt for tyveri. Jeg har også lært at man bør holde seg like langt borte fra studiepoeng på HF som man bør holde seg borte fra å leiligheter uten oppvaskmaskin eller taxituren hjem fra byen.

For å konkludere – mine venner hadde rett: ExPhil er den største dritten jeg har vært borti i mitt liv, og jeg bare håper jeg klarer å skrape den av meg før neste semester begynner.

Foto: Uib.no

 

Tags: , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑