Studentintervju

Published on October 15th, 2018 | by Judith Margrete Vestre

MatNatPraten

med Johanne Hovland

Johanne Hovland (23), har nettopp begynt sitt tredje semester på studieprogrammet sivilingeniør i havbruk og sjømat.  Studieprogrammet er relativt nytt på UiB, og Johanne er en del av det andre kullet som går denne retningen.


Foto: Privat

Hvordan er det å velge en studieretning som er såpass ny?

Jeg syns det er spennende med en ny retning, spesielt siden vi blir noen av de første som går ut i arbeidslivet med denne type kompetanse. Det har også blitt uttrykket  av næringene at de har et behov for ingeniører innen havbruk og sjømat, så det gjør studieretningen enda «tryggere» å gå.

Negative og positive sider med et nyere studie?

Det negative er kanskje at ikke alt er så bra lagt opp. Man blir litt «prøvekaniner»,  noe som kan være både positivt og negativt. Siden studiet kun består av obligatoriske emner er for eksempel utveksling vanskelig. Da må man i så fall endre på studieløpet og det er jo styr. Jeg syns jo det er litt rart og dumt at et så nytt studie ikke tilrettelegger for utveksling.

Men studiet har jo ikke bare negative sider, haha. Vi har veldig mange nye innføringsfag som er skikkelig spennende og veldig relevant for arbeidslivet. Vi er jo også med å forme studiet og kan hjelpe til med å gjøre det bedre med å gi gode tilbakemeldinger underveis.

Ikke minst vil det være stor etterspørsel etter oss siden vi er «ferskvare», blir jo tross alt det andre kullet med denne utdanningen når vi er ferdig.

Hva tenker du om utveksling?

Jeg er jo tross alt fra Bergen, så siden jeg går integrert master hadde det vært godt med et stueskifte i løpet av disse årene. På utveksling får man muligheten til å utvikle seg faglig og ikke minst som person. Det tror jeg alle har godt av og bør få sjansen til å oppleve.

Jeg har jo et sterkt ønske om å dra på utveksling, og har lagt opp en plan for å gjennomføre det. For at det skal være mulig må jeg endre rekken på store deler av emnene jeg skal ta i løpet av disse fem årene. Siden studiet kun har obligatoriske emner, passer jeg på å ta alle «spesifiserte fag» i Bergen og legger opp til å ta de mer «standard» fagene i utlandet. Statistikk, fysikk og informatikk er en del av det obligatoriske studieløpet, men det er fag som er lettere å ta i utlandet. Planen er derfor å finne et universitet med disse fagene og ta de et semester, slik at det blir mulig å reise. Store deler av klassen har samme plan, så forhåpentligvis får vi det til.

Hvordan syns du oppfølgingen fra fakultetet er, med tanke på at studiet ditt er såpass nytt?

Jeg syns vi blir tatt godt tatt vare på. De er flinke å sende ut emneevalueringer og virker veldig interessert i konstruktiv kritikk siden det er så nytt. Har også fått inntrykket av at de har endret småting som har blitt dårlig gjennomført i kullet over, og tilpasset det for oss.

Vi har også blant annet et innføringsfag første semester, slik at vi ikke bare hadde matte, exphil og kjemi som mange andre på MatNat. Dette var veldig motiverende og gao ss en god innsikt i studiet og jobbmulighetene vi har.

Tips til de som skal begynne på havbruk og sjømat?

Vær forberedt på mye innleveringer og lab. Det er veldig lærerikt og man får mye igjen til eksamen, men det er greit å vite hva som kommer. Det kan også være en fordel å ha en forståelse for biologi og kjemi. Studiet har ikke et spesifisert opptakskrav for kjemi, men det er obligatorisk med KJEM110 andre semester, så da er det greit å kunne litt på forhånd.

Hvor aktuelt er havbruk og sjømat i arbeidslivet og hvordan er etterspørselen?

Næringen og myndighetene har faktisk etterspurt dette studiet. Norge har ambisjoner om å øke sjømatproduksjonen, og som en ny næring er det mye uoppløste utfordringer. Derfor er det et ønske om en utdanning med større bredde enn de tradisjonelle mastergradene innenfor havbruk. Studiet sivilingeniør i havbruk og sjømat består av en stor variasjon av fag, noe som gir en større kreativitet til å løse problemstillinger næringen står ovenfor i dag.

Hva liker du best med Bergen som studentby?

Størrelsen! Bergen er ikke for stor, heller ikke for liten. Regnet er jo også veldig positivt da. Det gir mer motivasjon til å lese, i hvert fall i høstsemesteret. Hvis det er fint vær vil man jo bare være ute hele tiden. Andre fine ting med Bergen er at naturen er så tett på. Man har alltid tid til en liten tur på byfjellene i eksamensperioden. Alt er jo rett utenfor døren. Det er heller ikke langt å reise hvis man vil stå i bakken eller ta seg en tur på randonee.  

Har du noen funfacts om deg selv?

En gang hadde jeg så latterkrampe at jeg begynte å spy. Har heldigvis bare skjedd en gang.

Hvor ser du deg selv om 10 år?

Det var et vanskelig spørsmål. Da er jeg vel ferdig utdannet med en relevant jobb innenfor havbruksnæringen. Ikke minst en gøy jobb! Også har jeg hund.

 

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑