Reisebrev

Published on October 15th, 2018 | by Mari Ingeborg Hope Nesse

Sommerjobb i Slovakia

En fortsettelse …

I sommer var Maren (23) i Slovakia i 6 uker for å jobbe hos National Forest Center, med hovedfokus på biller. Hun studerer biologi, så dette er noe hun interesserer seg for. Vi skal nå få høre litt hvordan det var å dra helt alene til et annet land og jobbe på et sted der du ikke kjenner noen.


Foto: privat

Hva var det beste med jobben?

Det må være kollegaene, de var fantastiske. De var morsomme å være med. Var heldig med de jeg jobbet med, selv om ikke alle snakket engelsk. Men vi snakket med dem allikevel, og de ble bedre etter hvert. Vi var der litt for å opprettholde engelsken.

Hva var det verste med jobben?

Det var ingenting i veien med jobben. Eneste som var litt kjipt var når de plutselig gikk over til å snakke fullt slovakisk, og jeg bare satt der og ikke skjønte noen ting.

Hvordan var en vanlig arbeidsdag lagt opp?

Vi begynte kl. 7 og jobbet en time. Det var så kaffepause kl. 8 som varte en time. Vi spurte om det var sånn til vanlig, og da sa de nei. Var vanligvis ikke mer enn 30 minutter, men siden vi var der og siden det var sommer så hadde de den litt lengre. Også har de ikke like mye arbeid nå om sommeren. Vi hadde en lunsjpause på en time, også var vi som oftest ferdig kl. 14. Så jeg jobbet ofte ikke mer enn fem timer hver dag.

Selve arbeidet gikk mye ut på å separere biller. Vi dro også en del på felt, og de var aldri like. Feltarbeidet var kanskje maks to timer. Vi kjørte bil i en til to timer, for så å arbeide i to timer, også var det lunsjpause, også hjem igjen.

Det var ganske avslappende arbeid. Det var ikke sånn at jeg følte at jeg manglet kunnskap.

Hvordan var det med kulturforskjeller i jobben?

Det gikk veldig greit, men de hadde sånn greie at jenter ikke skulle gjøre det «skitne» arbeidet. Tror ikke de mente noe vondt med det. Det var sånn at hvis du bar en trillekoffert opp en trapp, så kom det en mann og tok den for deg. Det var jo for så vidt hyggelig, men veldig uvant.

Også var det mye alkohol der. Synes det var litt rart. Første arbeidsdagen min, for eksempel, var det en som hadde navnedag. Da ble det servert vin i kaffepause kl. 8.  

Lærte du noe nytt?

Ja, lærte mye om biller og trær. Lærte familier, kjennetegn, hunnkjønn og hannkjønn og sånne ting. Har også blitt flinkere på mikroskop. Nå føler jeg at jeg kan det bedre. Vi kunne også alltid spørre om vi lurte på noe. Det var ikke noe problem å spørre han som hadde ansvar for oss. Han var veldig grei, og synes det bare var gøy at vi spurte om ting.

Hvordan var reisen ned til der du skulle være?

Det var ikke noe problemer, det var bare litt knotete. Sånn to eller tre dager før jeg skulle reise innså jeg at jeg ikke skulle dit jeg trodde. Jeg trodde jeg skulle til Zvolen og bo der. Så jeg hadde funnet reisen frem til der, og bestilt. Men jeg skulle ikke dit, jeg skulle enda litt lengre. Det var jo i samme retning, måtte bare legge på en ekstra busstur. Det gikk jo greit, var bare litt panikk før jeg skulle dra. Så da sjekket jeg ut der jeg skulle, og der er det bare sånn 12 000 innbyggere. Så det er jo en liten landsby. Jeg trodde jo at jeg skulle til en litt større by.

Var det andre IAESTE praktikanter der?

Ja, det var en annen jente fra Østerrike der. Hun bodde jeg også med. Vi bodde på området i et hus som de hadde gjort om til en leilighet. Jeg var veldig heldig at jeg hadde henne. Hvis jeg ikke hadde hatt henne der, hadde jeg nok kjedet meg ganske mye.

Hvordan var lokalkomiteen til IAESTE?

Ja de holdt til i Zvolen, eller det var bare en. Hun var veldig grei og var med oss hver helg. Vi var ikke med henne i hverdagen, men jeg hadde hun jeg bodde med. Så det var ikke noe problem at hun ikke var der i hverdagen. Hun var veldig gjestfri, og vi fikk sove hos henne et par ganger når vi var i Zvolen.

Eneste problemet med hun som var reception officer til IAESTE var at hun hadde nettopp begynt. Hun hadde bare vært med i en måned, så hun visste egentlig ingenting.

Var du på noen av Weekendsene til IAESTE eller noe annet av sommerprogrammet?

Ja jeg var på en weekend helt på slutten. Det var en hiking weekend i Tatras fjellene. Jeg trodde at det skulle være ganske mye opplegg i sommeren, for det var det jeg hadde blitt fortalt. Men hun koordinatoren min sa ikke noe om dette. Jeg prøvde å undersøke litt selv, men fant ikke den kalenderen med alt som var på. Så da tok jeg kontakt med IAESTE-fadderen jeg hadde her i Bergen. Så hun fant den og det var jo noe som skjedde hele tiden, til og med i hverdagene. Så da sendte jeg den videre til hun koordinatoren min og spurte om vi kunne bli med på noe.

Fikk du reist litt rundt i Europa?

Ja, hun jeg bodde med, vi dro til Krakow sammen en helg. Var også innom Praha. Ellers dro vi mye rundt til landsbyer og lokale folkefestivaler. Fikk ikke reist like mye som jeg hadde tenkt, men fikk sett litt.

Hvordan var byen du bodde i?

Den var veldig fin. Det var en gammel gruveby fra 1100-tallet. Det var veldig mye å se der, som kirker, gamle slottet og nye slottet. Var veldig glad jeg endte opp der og ikke i Zvolen. Zvolen var ikke en veldig fin by. Var mye koseligere i denne byen. Den var ikke så veldig stor, kan kanskje sammenlignes med Voss.

Hva gjorde dere på fritiden?

Det var mange vann rundt der vi bodde. Så vi gikk ofte dit etter jobb i hverdagene for å bade og sole oss. Matbutikken var også et stykke unna, så vi planla ofte å gå dit sammen. Ene dagen dro vi på sykkeltur.

Hvordan var maten?

Hvis vi gikk på en litt fin restaurant var maten veldig god. Da er det norske priser, kanskje 15 euro for en rett. Så det var ikke dyrt, men for å være der var det dyrt. Det var mest hun fra Østerrike og jeg som gikk dit. Hvis vi hadde med oss noen andre lokale, så ble det mer billig mat. Synes ikke den var så god. De spiste ofte røkt ost, og det smaker veldig spesielt. Skal innrømme at den tradisjonelle slovakiske maten ikke var helt for meg.

Hvordan var maten på jobb?

De hadde en sånn ordning på jobb der de bestilte fra et sted. Fikk en boks med masseprodusert mat. Var ganske spesiell mat, men veldig mye forskjellig. Pasta, salater, kylling og mye annet.

Hva savner du mest?

Arbeidsdagen med kollegaene. Savner kollegaene veldig. Han ene bodde også veldig nærme oss, så han fant vi på en del ting med på fritiden. Så hvis jeg ikke hadde hatt hun andre IAESTE- praktikanten så hadde jeg jo han.

IAESTE er en frivillig internasjonal studentorganisasjon. De har 85 medlemsland

verden rundt. Organisasjonen tilbyr internships i utlandet for norske studenter, og tar

hånd om praktikanter i Norge. IAESTE har kontorer i de fleste store norske byer. Her

i Bergen er det 18 medlemmer som gjør alt de kan for at studentene som tar internships i utlandet skal ha det bra.

 

Tags: , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑