Aktuelt

Published on December 3rd, 2018 | by Ivar Ravndal

Internetthastighet og Bergen

Er det en ting som har plaget meg siden jeg ankom Bergen er det internetthastigheten som er tilgjengelig her, eller mangelen på det. Og før vi begynner på denne tiraden må jeg oppklare noe annet som plager meg.


Foto: Krestiane Vestre

Internetthastighet er feil ord, båndbredde blir også brukt og er mer riktig. For å måle hastigheten brukes ping, som angir millisekund det tar mellom din datamaskin sender et signal til det blir mottatt og sendt tilbake. Båndbredde sier noe om hvor mye informasjon kan sendes per sekund, derav mbps som står for megabit per sekund. Mbps og ping kan tenkes på en elv. Der ping er hvor raskt elven renner og mbps sier noe om hvor bred og dyp den er, altså hvor mye vann det er. Så over til Bergen igjen. Her i byen er tilgjengeligheten til grei bredbånd helt forferdelig sammenlignet med tilsvarende byer. Dette varierer så klart etter hvor i byen man bor, men spesielt her på Høyden er tilgjengeligheten dårlig.

Jeg ble ganske sjokkert av å finne ut at nettet der jeg bor går over adsl, som betyr de bruker de gamle telefonlinjene. Adsl resulterer i at man maksimalt kan få 10 mbps og det ganske ustabilt. Til sammenligning over fiber, som er alternativet og det nye, kan man få over 1 Gbps som er 1000 mbps. Det er sjokkerende forskjeller. Man kan godt tenke seg at det ikke er noe problem, og det kan godt være sant i dag. Uheldigvis så beveger teknologien seg fremover, noe som vil kreve større båndbredde. Et eksempel på dette er streaming. I dag streamer de fleste i HD og 10 Mbps funker greit til det. Dessverre er et nytt format på vei inn, kjøper du en ny tv i dag så er det vanskelig å unngå å kjøpe en 4k tv. 4k tv-er har en oppløsning som er 4 ganger større enn HD. Netflix har nylig begynt å gjøre det tilgjengelig å streame 4k serier og filmer, og gjett hvem som ikke kan gjøre dette! De som har adsl, for minste kravet er 20 mbps.

Så hvorfor det er slik er et mysteriet for meg, som selv kommer fra Stavanger og husker når Lyse rev opp alle gater og installerte fiber rundt i hele byen. Men det er sikkert og visst at hvis ikke Bergen oppgraderer dette innen kort tid, vil byen ligge bak resten av landet teknologisk.

Tags: , , , ,


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑