Forside

Published on August 23rd, 2019 | by MatNatPrat

Et ønske om endring!

Det matematiske-naturvitenskaplige fakultet ved UiB, hvor kunnskap, forskning og innovasjon gror som ugress. Vi som skal være bautasteiner i et turbulent samfunn truet av klimaendringer, fremtidige medisinske utfordringer, populasjonsvekst og digitale trusler. Jeg skal ikke slite ut armen ved å klappe dere og meg selv på skulderen, men bare det å studere ved et universitet i seg selv viser en tørst etter kunnskap, et ønske om å påvirke fremtiden og en motivasjon til å jobbe for menneskeheten. Vi er fremtiden. Om noen år er det vi som skal ta over rattet for våre fedre og mødre, som kanskje rotet litt til for oss, men som også har vært en del av de generasjonene som utviklet den teknologien vi har i dag. En dag skal alle vi flinke gutter og piker bidra til å sette kurs for samfunnet i den retningen vi ønsker for våre sønner og døtre. Tilslutt skal vi ut av den akademiske boblen med fester, quizer og fadderuker og bli voksene, på ordentlig denne gangen. Jeg er positiv til generasjonen vår. Jeg møter haugevis med positive, reflekterte mennesker med pågangsvilje på MatNat. Når det er sagt, er det en gruppe mennesker jeg frykter. De som ikke klarer å sette av to kalorier til å ta av seg lab-frakken før de går til kantina.

Dere er noen egoister som ikke reflekter over hvilke konsekvenser handlingene deres har. Før noen retter pekefingeren mot kjemikere er det viktig å påpeke at det er flere her på MatNat som bruker lab-frakker. Det er for det første mange fag som har kjemi i studiet sitt, for det andre må jeg også få lov til å peke på oss som studerer biologi og dere som studerer molekylærbiologi.

Det er heldigvis ytterst få som bruker lab-frakk i kantinen. Det er dessverre slik at det ikke skal mange til for å ødelegge for alle andre. Det er flere aspekter med dere vakuumhjerner som er en trussel for helse, sikkerhet og trivsel. Jeg skal prøve å understreke mine poeng med en lyrisk huskeregel i håp om at det hjelper. Jeg vil, mens jeg har oppmerksomheten, oppfordre dere som skal være faddere om å sørge for at neste kull ikke får noe inntrykk om at det er kult å gå rundt i lab-frakk.

Siden vi allerede snakker om førsteårsstudenter; mange av dem skal h

For det siste man ønsker i maten er et dryss kobolt.

Når det kommer til biologi og molekylærbiologi er det også mye vi ikke vil ha i kantinen. Det er for eksempel lite ønskelig med E. coli i kaffekoppen. Det er også stoffer som brukes fra molekylærlaben som ikke er ønskelig. For eksempel Ethidiumbromid, et stoff som binder seg til DNA for å avgi lys under UV-stråling, som ikke er særlig gøy å få på huden (munnen for den saks skyld).

Huskeregel:

Å være i kantina er artig og sosialt,

Men ta ei med E. coli, det kan bli katastrofalt.

 

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑