Forside

Published on November 12th, 2019 | by MatNatPrat

10 tips til nye studenter

10 tips til nye studenter

 

Det å studere på universitetet er for mange en stor overgang fra en kjent og kjær hverdag. Enten man kommer rett fra videregående, fra arbeidslivet eller år med reising og chilling. For de som kommer rett fra videregående går man fra definerte og små klasser, til fag i store auditorium med over 100 andre studenter. Man er mer anonym og har et upersonlig forhold til foreleser. Man har større frihet, mindre obligatorisk og flere valgmuligheter. Oppfølgingen er mye mindre, og man sitter plutselig med ANSVAR FOR EGEN LÆRING. Dette er nok for mange det største sjokket. Ingen lærere som minner om alle frister og oppgaver. Ingen som passer på at man melder seg opp til undervisning og vurdering i alle fag. Ingen som gir beskjed om man jobber for lite med et fag, eller har studievaner som ikke er hensiktsmessige.

 

Det er ikke bare studiet som plutselig trenger en mye større grad av selvstendighet. Mange bor også for seg selv for aller første gang, og oppdager at man faktisk må være SELVSTENDIG PÅ ALLE OMRÅDER. Man må ha kontroll på egen økonomi, handle mat, lage middag, betale regninger, vaske klær, gjøre husarbeid og etablere et sosialt nettverk. Alt dette krever planlegging og en større struktur i hverdagen enn man gjerne er vant til.

 

Men frykt ikke! Basert på egne og andres erfaringer har jeg kokt sammen 10 tips til dere nye studenter. Kanskje det til og med noe nyttig for eldre studenter?

 

1.    Fattig student

Sparebank1 har flere gode råd til studenter på sine nettsider. Der nevner de blant annet at noe av det smarteste man kan gjøre er å sette opp et enkelt budsjett. Dette kan gjerne høres både kjedelig og krevende ut, men det å sette opp et budsjett handler stort sett bare om to ting; hvor mye penger du får inn, og hvor mye man ser for seg å bruke. Det burde altså ikke være for krevende for dere som studerer realfag. Kjedsomhet er en annen ting, men med litt fargetusjer og markeringspenner, blir det nok ikke så altfor gale.
Her kommer også et eksempel på et studentbudsjett for høsten 2019, sterkt inspirert av Sparebank1:

Penger inn:
Lån og stipend: 55.100 kr

Engangsutgifter:
Bøker og Skolemateriell (brukt): 2.000 kr
Utgifter til treningssenter for studenter: 1.100 kr
Semesteravgift: 590 kr
Total engangsutgifter: 3.690 kr

Penger inn – engangsutgifter = 51.410 kr
Fordelt på 5 måneder blir dette: 10.282 kr/mnd

Månedsutgifter:
Husleie: 5.000 kr
Mat: 1.600 kr
Netflix: 89 kr
Spotify: 54 kr (lenge leve studentrabatter)
Strøm: 400 kr
Mobil: 210 kr
Busskort: 460 kr
Sparing/buffer: 1000 kr
Kosekonto: 1000 kr
SUM: 9.813 kr

 

Både engangsutgifter og månedsutgifter vil variere fra person til person, både når det kommer til hva man bruker penger på, og hvor mye man bruker. En viktig del av budsjetteringen er også å kontrollere forbruket opp mot det man har planlagt. Det kan derfor være lurt å ta vare på kvitteringer, for å få en mer reell oversikt over utgiftene man har.

 

Mange lever helt fint på det de får utbetalt av lån og stipend, mens andre vil trenge en ekstra inntektskilde. Her er deltidsstillinger og sommerjobber fine alternativer, dersom man ønsker å ha litt ekstra å rutte med.

 

Utgiftene kan også kuttes ved å benytte seg av diverse studentrabatter. Noen rabatter er man avhengig av, som de man får på periodebillettene til skyss, mens andre er en hyggelig bonus. Her finner man blant annet rabatter på spotify, tannlege, spisesteder, klær, pc og mye mer. På studenttorget.no/studentrabatter kan man finne en oversikt over hvilke rabatter man kan få i ulike byer.

 

For flere gode tips når det kommer til studentøkonomi og pengebruk, se gjerne nettsidene til banker som Sparebank1 og DnB (skikkogbank.no), eller følg instagram-kontoer som @dnbung.

 

2.    @fattig.student

Selv om @fattig.student verken er fattig eller student lenger, er hennes instagram-konto et fint utgangspunkt for tips #2. For dere som har levd under en stein den siste tida, så har Karen Elene Thorsen en konto med godt over 150k følgere, der hun deler oppskrifter, matplaner og handlelister tilpasset fattige studenter.

 

Jeg har selv tipset flere om denne kontoen, og har fått blandede tilbakemeldinger; noen er svært positive, mens andre mener at matplanene hennes er litt for dyre. Så dersom du klarer deg fint med nudler, pizza og ris med tunfisk, så kan du nok spare en del ved å holde deg til det. Er du derimot litt mindre gjerrig og i tillegg glad i god mat, så er dette gjerne noe for deg. Her finner man sunne og varierte retter, basert på ganske enkle oppskrifter. Man trenger altså ikke være en ekspert på kjøkkenet. Man slipper også alt styret med å planlegge ukesmenyer og lage handlelister, noe som passer bra for både late og travle studenter.

Dersom man følger litt godt med, så kan man slippe å lage ganske mange middager ved å dra på informasjonsmøter med ulike studentorganisasjoner. I starten av hvert semester (særlig høstsemesteret) kan man gå flere dager uten å måtte lage middag. Dette forutsetter derimot at man har god sans for pizza, og ikke går lei denne retten med det første. Pizza er nemlig slageren på de fleste infomøter, generalforsamlinger og allmøter. Det blir dessverre færre møter utover i semesteret, men heldigvis finnes det også andre arrangementer som serverer mat. Senest i starten av september var jeg på en bedriftspresentasjon der det ble servert fingermat, god drikke og snacks, før kvelden ble avsluttet på Sumo med tre-retters middag, helt gratis! På slike arrangementer er det gjerne begrenset med plasser og første mann til mølla. Så det gjelder å følge godt med.

3.    Studiehverdag – Hvordan bli en superstudent

Det er mange faktorer og egenskaper som bidrar til å skape en dyktig student og som er med på å forme en god studiehverdag. Noen av disse kan tilegnes, mens andre er utenfor vår kontroll. Her kommer et par stikkord og råd som jeg mener er viktig i studiehverdagen.

 

En viktig egenskap hos flittige studenter er selvdisiplin og god arbeidsmoral. I ukedagene må man klare å motstå fristelser som Netflix, sosiale medier, for hyppig festing og det å sove lenge, og heller komme seg i forelesning eller på lesesalen. Dette blir ekstra vanskelig når mesteparten av undervisningen er frivillig, men ved å tvinge seg opp av sengen og bort til universitetet, så får man ofte mye mer ut av dagen.

Videre er det også viktig at man har en jevn innsats. At man starter med en gang semesteret er i gang, slik at man ikke blir hengende etter. Dersom man går glipp av mye i starten, gjerne grunnet litt for mye festing, blir det vanskelig å følge med videre.

 

Utnytt også alle undervisningsformene de ulike emnene tilbyr. Dra i alle forelesninger, grupper, seminarer, på orakeltimer og lignende, da særlig i starten. Etter hvert finner man gjerne ut hva som passer for seg, og hvordan man selv jobber best med faget – dette kan variere mye fra person til person – men prøv ut alt i starten, slik at du finner ut av hvilke studiemetoder og teknikker som egner seg best for deg. For å få mest ut av undervisningstilbudene bør man også møte forberedt, og delta aktivt i undervisningen.

 

FÅ NOK SØVN, og finn en god balanse mellom studier, trening, hobbyer og eventuelle deltidsjobber, i tillegg til å være sosial. Inkluder deg selv i fagmiljøet og invester tid i det sosiale. Opprett kollokviegrupper og bruk tid på å etablere både faglige og trygge sosiale nettverk, gjennom å delta på ulike undervisningstilbud og gjennom faglige og sosiale arrangementer. Engasjer deg i organisert idrett, eller i ulike studentorganisasjoner, da vennskap og trygge relasjoner er svært viktig for studenters psykiske helse og kan forhindre frafall grunnet ensomhet.

 

4.    Unngå FOMO – Skaff deg et verv!

Verv kan gi deg så mange fordeler; gratis mat, nye venner, sosiale arrangementer og julebord. Man kan få muligheten til å påvirke og engasjere seg i områder av interesse og rett og slett være en influenser. Ved å engasjere seg frivillig vil man kunne knytte nye kontakter og lære nye ferdigheter, i tillegg til at det ser veldig bra ut på CV-en.

 

Det er viktig å engasjere seg i det sosiale når man studerer på universitetet, da det er lett å falle bort i mengden. Studenter er mer tilbøyelig for å droppe ut dersom de ikke har et sosialt nettverk å falle tilbake på.

 

Inkluder deg selv i fagmiljøet gjennom verv i fagutvalg, instituttråd og programstyrer, eller i studierelaterte organisasjoner som linjeforeninger, studentbarer eller fakultetsavisen. Forskning viser også at studenter som tilbringer mer tid på campus, gjør det bedre på eksamen.

5.    Studentorganisasjoner ved UiB og MatNat

Det kan være greit å sette seg inn i hvilke studentorganisasjoner som finnes ved UiB og MatNat, da særlig de organisasjonene som knytter bånd mellom studentene og ledelsen, og fremmer studentenes interesser relatert til studiet. I tillegg til de som blir beskrevet under, bør også studentparlamentet, fakultetsstyret, instituttråd og programstyrer nevnes, da de er svært viktige når det kommer til studentenes påvirkningskraft på både universitetsnivå, fakultetsnivå og instituttnivå. Mange av organisasjonene og styrene som blir nevnt under dette punktet er kun bestående av studenter, mens fakultetsstyret, instituttråd og programstyrer er steder der studentrepresentanter får samarbeide direkte med ledelsen på ulike nivåer.
Realistutvalget (RU) (må ikke forveksles med Realistlista (RL) – been there done that) er det øverste studentorganet ved MatNat, og knytter fagutvalgene opp mot ledelsen ved fakultetet. Realistutvalget består av representanter fra de ulike fagutvalgene ved fakultetet, i tillegg til et sentralt styre.

 

Under RU kommer fagutvalgene, som fungerer som et bindeledd mellom instituttene og studentene. Fagutvalgene har som formål å øke kvaliteten på både utdanning og studiehverdag, gjennom å være representert i programstyrer og instituttråd for å videreformidle faglige tilbakemeldinger fra studentene.

 

Videre har både RU og mange av studieretningene egne sosialkomiteer og linjeforeninger, der Nucleus er MatNat’s ”linjeforening”. Linjeforeningene er studentorganisasjoner som engasjerer seg for det sosiale. De arrangerer diverse faglige og sosiale arrangement, som blant annet temafester, pub-lectures, bedriftspresentasjoner, fjellturer, filmkvelder, spillekvelder og lignende.

 

På figuren under kan man se et organisasjonskart som viser en oversikt over fagutvalgene og noen av studentorganisasjonene ved fakultetet.

 

 

Foto/ill.: Maren Bjotveit

 

6.    Ugleredet – Alt på en plass

Erfarne studenter har som regel en grei oversikt over hvilke nettsider som er viktige for studietiden ved UiB, men for nye studenter kan det hele virke som et rotete sammensurium av informasjon og nettadresser som man må holde styr på. Til og med eldre studenter kan vel også ha problemer med å huske hvor man finner lenkene til de sidene som man gjerne ikke bruker så ofte.

 

Vel, her kommer redningen mange har ventet på; ugleredet.no. Denne nettsiden er super for alle UiB-studenter, og inneholder direktelenker til flere IT-tjenester. Noen av tjenestene er av dem man trenger daglig, mens andre vil være veldig praktiske en gang iblant. Her finner man blant annet lenker til MittUiB, Webmail, Stundentweb, utskrift, Office 365, MazeMap, mm.

 

Til dere som er litt skeptiske; Ugleredet lagrer ingen data om deg, og lenkene man finner her er de samme som universitetet bruker selv.

 

Så sjekk ut ugleredet.no, du vil takke meg, og ikke minst Morten Noddeland, senere.

 

7.    Free Stuff is the Best Stuff

Gjennom UiB kan man få tilgang på flere gratis programvarer som kan være nyttig i studietiden. På ugleredet.no kan man blant annet finne en link hvor man kan installere Office 365, med programmer som Word, Excel og PowerPoint, i tillegg til en OneDrive-konto med 1 TB lagringsplass. Ugleredet gir også en link til en oversikt over lisensierte programvarer man kan laste ned gratis gjennom UiB sine lisenser. Det som er mest relevant her, er nok MATLAB, et matematikkverktøy som er mye brukt ved ulike studieprogrammer. Installeringen kan ta litt tid, så det anbefales å laste ned programmet i god tid.

 

8.    PÅ VEI – Uken der du skal planlegge fremtiden din

PÅ VEI er en informasjonsuke med fokus på karrieremuligheter, utveksling og studievaner. Opplegget som arrangeres denne uken er ment for å inspirere nye studenter og hjelpe dem med å sette klare mål for studiene. Her kan man møte ulike institutter og avdelinger ved UiB, fagutvalg, samt interesse- og bransjeforeninger. Dette er en unik mulighet til å stille spørsmål for å få vite mer om hvilke muligheter man har ved de ulike studieretningene. Så bruk tiden godt, utnytt alle tilbudene, dra på foredragene og start prosessen med å planlegge din egen fremtid.

 

Ved å sette klare mål, for både studier og fremtidig karriere, får man en større motivasjon til å fullføre studiene, og jo tidligere man finner ut av hvor man vil med utdanningen sin, jo lettere er det å planlegge studieløpet. Som førsteårsstudenter tenker man gjerne at man har god tid til å finne ut av alt dette, og det har man gjerne også. Men slik planlegging blir ofte satt til side i en ellers så travel hverdag, og plutselig står man der med en bachelor i hånda og ingen anelse om hva man vil gjøre videre i livet. Så bruk tiden godt, og utnytt denne fantastiske muligheten.

 

9.    LaTeX er en ting, bruk det! – Du vil takke meg senere

Er du lei av at Word ødelegger dokumentene dine, og flytter på tabeller og figurer uten ditt samtykke? Ønsker du å skrive rapporter og oppgaver som ser profesjonelle ut? Vil du lære deg å skrive i et program som lager fine referanselister, og har tabell-, ligning- og figur-referanser som oppdaterer seg automatisk? Da er LaTeX skriveprogrammet for deg!

 

Ikke la deg lure av navnet, LaTeX er nemlig et typesettingssystem for dokumentproduksjon, og er spesielt godt egnet for store dokumenter med mange figurer, tabeller og ligninger.
Når man skriver i LaTeX, så har man full kontroll over alle aspekter ved dokumentet, og man slipper dermed mye av knote-arbeidet som et Word-dokument kan føre med seg. For samarbeidsprosjekter finnes også overleaf, en ’Google Docs’-ekvivalent basert på LaTeX.
Programmet kan virke skremmende i starten, så dra gjerne på et kræsjkurs før du setter i gang med ditt første prosjekt. Men når du først har funnet et dokumentoppsett som du er fornøyd med, går resten som en lek.

 

 

 

 

 

10. #online

Selv om dagens ungdom er på nett 24/7, så er det ikke alltid så lett å møte universitetets krav om å sjekke MittUiB og Webmail daglig. Som student har man ansvar for egen læring, og dermed har man også selv ansvar for å få med seg viktig informasjonen som blir publisert eller sendt ut. Men uten et varslingssystem kan dette lett gå i glemmeboken.

 

En enkel måte å fikse dette på er å laste ned MittUiB-appen. Denne fungerer ikke optimat på alle områder, men gir deg de nødvendige oppdateringer gjennom varsler når filer blir lastet opp, eller kunngjøringer blir publisert.

 

 

 

 

 

 

 

En annen ting man også kan gjøre er å koble opp studentmailen (webmailen) til en mail-adresse som du sjekker oftere. Dette kan gjøres ved videresending av studentmailene til en annen konto. For mer informasjon, se http://tjinfo.uib.no/reise.

 

 

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑