Forside

Published on November 12th, 2019 | by Torunn Stolpe

Organisk Kjemi og matlaging

Jeg møter Louise Emblem Bergsjø i kantinen på Realfagsbygget. I gangene her er hun godt kjent – hun har vanket her siden 2011. Da begynte hun på lektorstudiet i kjemi. Louise forteller at hun ville bli lærer i kjemi fordi hun selv hadde en flink kjemilærer på videregående. Nå holder hun på med en doktorgrad innen organisk syntese og legemiddelkjemi. Jeg kjenner selv at jeg ser veldig opp til alle som tar doktorgrad. Jeg tenker at de må være overmennesker, i en annen liga enn oss vanlige, smartere, flinkere og mer hardtarbeidende enn alle oss dødelige. Stemmer dette?

«Man føler ofte at det som ligger foran er skummelt», forteller Louise. «Man ser på de som går på trinn over en selv og tenker at det der er uoppnåelig. Men så bygger jo de videre trinnene i studiet på de erfaringene man har fått underveis, og man blir mer og mer kvalifisert etter hvert som man studerer. Etter hvert ser man at kanskje man kan bli like god som de andre. Og alt virker skummelt før man er der selv, og det som ligger bak virker jo lett. Det å gå fra å skrive master til å skrive doktorgrad er ikke et så stort sprang som man gjerne tenker, for det bygger jo videre på masteren.»

Jeg synes likevel det er imponerende å skrive doktorgrad. Jeg lurer på hva det er som fikk Louise til å søke på stillingen som doktorgradsstipendiat.

«Da jeg var ferdig med lektorutdanningen begynte jeg å jobbe som lærer, men jeg kjente at jeg savnet forskerlivet. Jeg fikk høre om et spennende prosjekt som var innenfor samme forskergruppe som jeg selv tok master i. Jeg kjente at jeg ikke følte meg ferdig med kjemifaget, og hadde et ønske om å pushe meg selv. Det var trygt å gå tilbake til en forskergruppe hvor jeg kjente folkene som var med fra før, og jeg endte opp med å søke».

I tillegg til at Louise skriver doktorgrad har hun også en stor interesse for mat. Hun har sin egen matblogg: mattilfolket.wordpress.com. Bloggingen om mat startet i 2013.

«Jeg begynte å blogge ganske rett etter at jeg begynte å studere. Jeg prøvde meg litt frem på kjøkkenet, og oppskrifter ble etterspurt av venner. Da var det enkelt å samle alle oppskrifter på ett sted, og da startet jeg blogg. Det er også greit for min egen del, det er fint med et arkiv hvor alle oppskriftene er samlet».

Tidligere har jeg tenkt at lab-arbeid i organisk kjemi ikke egentlig er så veldig ulikt matlaging. For det er vel ganske likt? Man skal følge en oppskrift for å produsere et produkt. Jeg spør om Louise har noen mattips til oss studenter. Det har hun.

«Ikke vær redd for å utforske nye råvarer!» forteller Louise med et smil. «Man må ikke bare spise de tingene man er vant til å spise hjemmefra. Det kan også være lurt å ha en del basisvarer i skuffer og skap. Det er smart å bruke en handleliste, og å lage et skikkelig budsjett. Et annet tips er også å finne seg noen «go to» oppskrifter, noen utvalgte oppskrifter som du kan lære deg godt! Gryteretter og supper er også lurt, for det er lett å lage mye av, og rester er gull, og de kan også fryses ned.»

Jeg tenker at siden Louise er en erfaren student har hun kanskje også noen studietips. Og igjen – det har hun.

«Jeg vil oppfordre til å gå i forelesninger om man får noe ut av det. Et annet godt tips er å sette seg godt inn i hva som er pensum, og kanskje også dele det inn i kategorier. Det kan også være lurt å starte tidlig med å løse eksamensrelevante oppgaver. For noen kan det være nyttig å lage håndskrevne notater og omformulere til egne ord. Jeg tror også det kan være lurt å øve sammen med studievenner. Og å spise god mat er også selvfølgelig viktig!»

Til slutt lurer jeg på hva Louise liker best – kjemi eller matlaging. Hun ler, og svarer «Det er kjekt på lab. Men jeg liker bedre resultatet fra kjøkkenet».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑