Forside

Published on November 12th, 2019 | by Ingvild Sundal Joys v/Havkollektivet

Passion for Ocean i Bergen

Sjansen er stor for at du i løpet av de siste ukene har fått en invitasjon på Facebook til Passion for Ocean-festival: 2019, eller at du har passert en plakat med ordlyden «Bli med på folkefest for havet», mens du tusler gjennom gangene på RFB for å hente mer kaffe. Men hva er egentlig Passion for Ocean-festivalen? Og hvem er det som har arrangert den?

 

Passion for Ocean-festivalen sprees

En novemberdag i 2018 setter marinbiolog Pia Ve Dahlen seg ned med et knippe av sine tidligere studenter på Institutt for Biovitenskap (BIO). Et par år har gått siden hun sluttet å undervise ved UiB, og siden da har hun arrangert hele tre Passion For Ocean-festivaler i Oslo. Festivalkonseptet som går ut på å formidle kunnskap om, og engasjement for havet har hatt stor suksess i hovedstaden, og nå det er på tide å utvide. Den engasjerte gjengen fra BIO svarer gledelig ja på spørsmålet de får om å arrangere en pilotfestival i Bergen.

 

Å arrangere festival på 9 måneder

I desember 2018 blir organisasjonen Havkollektivet stiftet. Den består av en gjeng marinbiologstudenter og en gjeng ferdigutdannede marinbiologer ispedd folk med litt annen bakgrunn. Fellesnevneren? Alle har et stort engasjement for havet. Målet for organisasjonen blir å gjennom relasjonsbygging og formidling bidra til å øke folkets engasjement for og evne til å sikre et sunnere og renere hav i all fremtid. Et hårete mål ja, men som i praksis foreløpig innebærer å arrangere festival på Marineholmen i august 2019.

 

Med et få unntak har de aller fleste i Havkollektivet bakgrunn innen Marinbiologi, men det skal vise seg at planlegging av en havfestival inkluderer om lag 5% marinbiologi, og ca 95% annet. Det er med andre ord bare å brette opp ermene. Læringskurven er bratt når man skal sette seg inn i økonomistyring for en organisasjon, søknadsskriving, annonsering, filmklipping, booking av artister, og alt som hører med når man skal lage gratisfestival for havet. Heldigvis sitter festivalsjef Erlend på god erfaring etter tre år som festivalsjef for Fjellparkfestivalen, bookingsnavarlig Stine har heldigvis booket artister før, og en del har erfaring fra andre frivillige verv.

Innspurten

Hvor mange paller som befinner seg på området rundt bystranden på Marineholmen fredag ettermiddag før festival er det strengt tatt kun infrastrukturansvarlig Magnus som kan svare på, og selv ikke han har helt oversikt. Det regner sidelengs, og telt (med vegger!) blir satt opp for å huse de over 40 aktørene som skal dukke opp om under et halvt døgn. Man arrangerer ikke utefestival i Bergen uten å tenke på telt, selv ikke når man bare er amatører.

Uken i forkant har det blitt sydd metervis av vimpler i restestoff, skilt og møblement er laget av paller og drivved, og tar man seg en pust i bakken i frivilligloungen er sofaene du sitter i skaffet fra «Gis bort» på Finn. GC Rieber eiendom ruller ut strømkabler, og akvarier og tanker til rare havdyr fra UiB rigges opp. I løpet av festivalhelgen er om lag 70 frivillige innom for å ta i et tak. Det er tydelig at festivalen treffer et punkt som engasjerer mange.

 

Den store dagen

Klokken er 12:00 lørdag formiddag, festivalen skal åpnes fra scenen. Regnet fra kvelden før har heldigvis gitt seg og assisterende festivalsjef Thea kommer med uttalelsen «om det er dette som kalles for karma?». Regnet er borte, men til gjengjeld er noen heftige vindkast i ferd med å ta med seg infoteltet. På siden av bystranden står et titalls frivillige og prøver å forhindre det i å lette. Det blir raskt demontert, og dagen fortsetter overaskende knirkefritt.

Aktørene er plassert i «Camper», og her er det noe å finne for enhver smak enten du tar turen innom «Trashcamp» for å titte på havplast fra strandrydding og Rothaugen skole sitt «Slurpen»-prosjekt, eller heller tar turen til kokkehjørnet der barn er i full gang med å lage fiskekaker. Tar du turen innom biocamp kan du lese otolitter med Havforskingsinstituttet, titte på nakensnegler med Universitetsmuseet eller lære om fisk med studenter fra BIO.

I handlegaten stilles det ut nydelig havkunst og miljøvennlige produkter kan kjøpes. Noen hopper i fjorden etterfulgt av en tur i den provisoriske badstuen som er på plass for anledningen, mens andre cruiser en runde med Eliasbåten eller tar en padletur på SUP. Et ukvalifisert estimat av antall besøkende ligger på opp mot 4000 mennesker som er innom får å delta i diverse aktiviteter og nyte underholdning denne augustdagen.

Fra scenen spiller duoen Dumpster Divas og tonene fra låten «Take me back to the sea» flyter ut over folkemengden, før Pia Ve Dahlen assistert av Tarjei Strøm går i gang med å dissekere en oter, noe som faller i smak for både små barn og voksne barn. Det blir bryggeprat, og konsert med Sofie Hamre, før dePresno til slutt inntar scenen og avslutter festivaldagen med en konsert i eksklusivt duoformat. Et slitent Havkollektiv nyter de siste låtene sammen med resten av publikum, før nedriggen starter.

Vi i Havkollektivet takker alle som har støttet festivalen og bidratt med sin tid og kunnskap, vi håper alle dere og flere til blir med på laget i 2020 også!

Kjenner du havet kalle og vil være med på neste års eventyr? Ta gjerne kontakt med Havkollektivet via Facebook. Vi trenger spesielt deg som kan klippe film, bruke et redigeringsverktøy som Adobeprgrammene; f.eks Photoshop, eller har over snittet god kontroll på organisasjonsøkonomi😊

 

FAKTABOKS: Dette er Passion For Ocean:

  • Grunntanken bak Passion for Ocean-festivalen er at man tar vare på det man er glad i. For å bli glad i noe må man først ha et forhold til det. P4O styrker folks forhold til havet og evne til å ta vare på det.
  • Festivalkonsept som ble startet i 2015 av tidligere Matnatstudent- og ansatt Pia Ve Dahlen, og Rebekka de Leon.
  • I år ble det for første gang arrangert Passion for Ocean-festivaler i både i Bergen og Trondheim, i tillegg til i Oslo.
  • Festivalkonseptet har nå to sidegrener; Lei en biolog, og Action for Ocean, som sprer kunnskap om havet, styrker folks forhold til havet og synliggjør løsninger for havet.
  • Sammen med partnere, næringsaktører, NGOs og det offentlige jobber de for at vi, produsentene og forbrukerne, skal få kunnskap og innsikt nok til å være med i kampen for et rent og sunt hav.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑