Forside

Published on November 12th, 2019 | by MatNatPrat

Ramma av klamma?

Helsestasjonen på Engen har et tilbud for studenter og ungdom i Bergen. Hit kan de komme for en konsultasjon, helt gratis. Tilbudet gjelder for ungdommer mellom 13 – 23 år, men også for studenter opp til 26 år. Hvilket tilbud har helsestasjonen på Engen til deg som er student? Hvorfor er det en så liten andel gutter som benytter seg av dette tilbudet?

En undersøkelse viser at forbausende få studenter kjenner til Helsestasjonen for ungdom (HFU) på Engen. De som hadde hørt om HFU tidligere svarte at det var der man gikk for å ta klamydiatester. At det er gratis for alle studenter opp til de er 26 år var det få som visste.

HFU på Engen tilbyr mer enn bare testing av kjønnssykdommer. Hver mandag til onsdag, fra 15:30 til 18:00, åpner de dørene sine for studenter og ungdom, og stort sett er pågangen stor. Unge kommer dit for å stille spørsmål om blant annet kropp, seksualitet, prevensjon og abort. Man kan dessuten oppsøke HFU for å snakke om sorg, ensomhet, vold, overgrep og mobbing. På HFU kan man stille spørsmål om alt uten å dømmes. Gjennom deres samarbeid med Sammen Bergen tar de godt vare på den psykiske helsen så vel som den fysiske.

Teste for klamydia

Mange som benytter seg av helsestasjonen drar dit for å teste seg for klamydia. Bare første halvår av 2019 var det 1831 ungdommer som tok en slik test der. Ettersom Norge er på europatoppen i antall klamydiatilfeller per innbygger, der 1 av 200 innbyggere tester positivt (i 2017), burde kanskje tallet vært enda høyere. Om man ikke har anledning til å besøke HFU på Engen kan man teste hjemme. På apoteket Boots selges slike selvtester for rundt 450 kroner, og på helsenorge.no går det an å bestille test gratis.

Man bør sjekke seg for klamydia ved hvert partnerbytte. Testen tar kun et par minutter, og kan tas når det har gått minst to uker etter ubeskyttet samleie, også om det har vært oralt eller analt. Før dette er det risiko for å få falske negativer. På helsestasjonen går man gjennom en kjapp konsultasjon før man selv utfører testen, som er en urinprøve for gutter og en penselprøve i skjeden for jenter. Dersom testen er positiv vil du få en telefon fra HFU innen to uker. En gutt på 24 år beskriver besøket slik: «Jeg trakk kølapp, og så satt jeg bare på mobilen til jeg ble ropt opp. Det tok kanskje en halvtime før jeg slapp inn. De stilte nesten ikke spørsmål i det hele tatt. Det var ganske chill.» Han fikk heldigvis ingen telefon fra HFU etterpå.

Ujevn fordeling på kjønn

Kun 30% av dem som testet seg for klamydia første halvår av 2019 var gutter. Andelen gutter som besøker helsestasjonen årlig har de siste fem årene ligget på kun 21-27%. «Det overrasker meg ikke, men jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg tipper flesteparten som går dit tester seg for klamydia, og jeg ser for meg at mange gutter tenker at det er jenten som kommer til å teste seg, og at hun vil gi beskjed om det er noe. Gutter er mer slasker. Dessuten tipper jeg at mange gutter har utrolig høy terskel for å stikke til legen i det hele tatt,» sier gutt (24).

Jente (24) er uenig: «Jeg tror at jenter har mer å gjøre på helsestasjonen enn gutter. De går dit for å skaffe prevensjon, ta graviditetstester, eller bare for å prate med noen. Med tanke på hvor mange ulike typer kvinnelig prevensjon som finnes vil det være naturlig at mange jenter er innom der av ulike årsaker.»
«Jeg tror jenter oftere går sammen. Det er gjerne venninner som planlegger å dra innom, spesielt om én av dem har et problem de vil ta opp. Da tar nok venninnene like gjerne en test eller konsultasjon når de allikevel er der,» sier Jente (22).

Tabell: Andel gutter og jenter som har besøkt helsestasjonen for ungdom, 2013 – 2018.

  2013 2014 2015 2016 2017 2018
Totalt antall konsultasjoner 6145 6222 6314 6320 6680 6429
Jenter 79% 75% 73% 73% 74% 79%
Gutter 21% 25% 27% 27% 26% 21%

 

Egen kø for gutter

Før 2013 var andelen guttebesøk på helsestasjonen bare 10%. Nå ligger tallet på 21%. Tiltaket som gjorde størst forskjell er nok guttenes egne kø. Helsestasjonen på Engen har nemlig et eget kølappsystem for gutter. Hver kveld HFU har åpent er det en ansatt som har ansvar for guttekøen, og denne har typisk mye kortere ventetid enn jentekøen.

Mange synes at det er kjipt at guttene får egen «VIP»-kø, spesielt siden jentekøen ofte er veldig lang. Gutt (24) sier: «Det er kanskje litt urettferdig at guttene har egen kø, men jeg skal jo ikke klage.» Jente (24) sier: «Jeg vil tro at den hjelper mer enn den skader hvis den gjør at flere gutter faktisk dukker opp.» Det er også dette helsestasjonen oppgir som sin grunn. De får tilbakemeldinger på at det er mange jenter som ønsker at flere gutter skal teste seg for kjønnssykdommer, samt at det gagner jentene at guttene tester seg.

Opplever at klamydiatesten er inngangsport for andre tema

Mange av guttene som oppsøker helsestasjonen kommer for å teste seg for klamydia, men de som jobber der opplever ofte at guttene har mer på hjertet. De kommer gjerne med et lite «men, det var noe jeg lurte på …» under konsultasjonen. Deretter blir det tatt opp andre tema, gjerne relatert til seksuell-, fysisk- eller psykisk helse. Dette gir gode samtaler med guttene, og de kommer ofte igjen, gang på gang. Som gutt (22) sier: «Det er nok lettere for mange gutter å si at de skal ta en klamydiatest, enn å si at de sliter psykisk.»

På helsestasjonen kan man uansett snakke om alt. Helsesøstrene har en hyggelig og ærlig tone med studentene som kommer innom, og henviser gjerne videre dersom det er noe de ikke kan hjelpe med direkte. De har også et godt samarbeid med Sammen Bergen, og kan sende studenter videre til Sammen Studentenes Psykiske Helsetjeneste (SPH). Så om du lurer på noe, trenger noen å prate med, vil ta klamydiatest, eller bare ser etter et sted de har haugevis med gratis kondomer; Helsestasjonen på Engen er der for deg, helt gratis.

 

 

Faktaboks 1:

Faktaboks 2:

 

 

Kilder:

https://sexogsamfunn.no/wp-content/uploads/2019/09/tirsdag-kl-1334.pdf

https://www.apotek1.no/sex-og-prevensjon/seksuelt-overforbare-sykdommer/klamydia

https://www.an.no/nord-norge/oslo/helse/nar-er-ikke-lengre-nord-norge-pa-klamydiatoppen/s/5-4-800001

Bilder:

Inngangsporten til Helsestasjonen for ungdom og studenter på Engen. (kilde: google maps)

Hvor ligger helsestasjonen? Kartet viser ruten fra Realfagbygget bort til Helsestasjonen på Engen. (kilde: google maps)

Statistikk for klamydiatilfeller per 100 000 innbyggere i Europeiske land.

Klamydiabakterier (kilde: forskning.no).

Bilde av kølappmaskin på HFU på Engen.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Back to Top ↑